ضرورت تنظیم پیوست فرهنگی و اجتماعی
محمود کبیرییگانه- معاون ارتباطات شورای اسلامی شهر تهران
شورای اسلامی شهر تهران در دوره ششم با رویکردی اجتماعی و فرهنگی، در کنار سایر وظایف و مسئولیت های مهم مدیریت شهری، کار خود را آغاز کرده است. بی گمان در کنار بسیاری از مشکلات و چالش های شهر تهران اعم از ترافیک، آلودگی هوا، ضوابط شهرسازی و مسائل زیست محیطی، موضوعات و مسائل فرهنگی و اجتماعی به عنوان مطالبه ای مهم از سوی شهروندانی که اعضای شورای ششم را انتخاب کرده اند، مطرح است. سال هاست ضرورت پیوست امور فرهنگی و اجتماعی در مدیریت شهری از سوی کارشناسان اثبات شده و حتی بسیاری تاکید دارند پروژه های عمرانی، فنی، شهرسازی و حمل ونقل نیز منطبق با ضرورت ها و رویکردهای اجتماعی و فرهنگی در اداره امور شهر تدوین شوند. چنین نگرشی در کنار مطالبه شهروندان تهرانی از شورای ششم به دلیل جنس اعتقادات مذهبی و فرهنگی شهروندان و رای دهندگان، شورای ششم را به ورود جدی به مقولات فرهنگی و اجتماعی مصمم کرده است. البته این امر لزوما به معنای افزایش سهم بودجه و اعتبارات فرهنگی نیست، بلکه در تغییر رویکرد و نگاه شورای ششم به موضوعات و مسائل فرهنگی شهر تهران می تواند نمود داشته باشد.
گستردگی مسائل و چالش های اجتماعی و فرهنگی از قبیل آسیب های اجتماعی، فقر، اعتیاد، تکدی گری، کودکان کار، بزهکاری، خشونت خانگی، روابط ناسالم، مسائل هویتی و... را نمی توان بدون توجه به نقش و جایگاه شورا و مدیریت شهری در کلانشهری مانند تهران حل وفصل کرد. ورود شورا و شهرداری به موضوعات اجتماعی و فرهنگی که گاها از سوی عده ای نقد می شود، نه رویکردی تبلیغاتی و نمایشی، بلکه ضرورتی انکارناپذیر برای برون رفت از وضعیت پیچیده فعلی است. در کنار این چالش ها و مسائل، البته تهران دارای ظرفیت های گسترده ای است که انگیزه و امید را پیش روی دلسوزان و مدیران متعهد زنده نگه می دارد. اسناد بالادستی اعم از بیانیه گام دوم انقلاب، سند چشم انداز، برنامه های توسعه، چهره های شاخص فرهنگی و اجتماعی در تهران و سطح کشور، مسئولان و مدیران مجرب و متخصص اجتماعی و فرهنگی در بدنه شورا و مدیریت شهری، زیرساخت های مناسب فرهنگی و اجتماعی در سطح شهر تهران اعم از فرهنگسراها، سراهای محله، گرمخانه ها، کتابخانه ها، باغ کتاب، مجموعه های فرهنگی و هنری و سایر زیرساخت های موجود، همه از عواملی هستند که شورای ششم را به ساماندهی مسائل اجتماعی و فرهنگی در شهر تهران امیدوار کرده است.
خوب است نگاهی هم به بافت فرسوده بیندازیم که خطر آن را در کنار شهرمان احساس می کنیم.
رویکرد شورای شهر تهران در بافت فرسوده این است که مدیریت شهری در این دوره، تمام توان خود را به کار خواهد گرفت تا موضوع بافت فرسوده را حل کند. این موضوع نیاز به همکاری دولت با مدیریتی شهری تهران دارد، زیرا بافت فرسوده یک مشکل اساسی است. همچنین باید از اشتباهات گذشته درس گرفت تا با ارائه طرح های نو و ظرفیت های موجود، مشکل بافت فرسوده شهر تهران را حل کنیم.
در برخی از نقاط شهر تهران، محلات قدیمی شهر درگیر بافت فرسوده هستند که باید به این موضوع توجه داشته باشیم که موضوع نوسازی به بافت تاریخی شهر تهران آسیبی وارد نکند. عمده بافت فرسوده تهران در منطقه ۱۲ است که البته این منطقه قلب تهران به شمار می آید که بازار و دیگر بناهای تاریخی را در خود جای داده که باید مراقب هویت منطقه نیز باشیم.
شورای اسلامی شهر تهران در دوره ششم، خود را متعهد به تحقق بسیاری از اهداف خرد و کلان در حوزه اجتماعی و فرهنگی می داند، ترویج سبک زندگی اسلامی-ایرانی، خانواده محوری، مسجدمحوری، توانمندسازی شهروندان، توسعه ورزش همگانی، تقویت بنیان های هویتی و اعتقادی، ارتقای سرمایه اجتماعی و مشارکت شهروندان، نشاط اجتماعی، تحکیم اخلاق شهروندی، تعمیق حقوق شهروندی، ترویج فرهنگ ایثار و شهادت، توجه به جایگاه واقعی زن در اسلام، توسعه شاخص های دسترسی به خدمات گوناگون اجتماعی، فرهنگی و سلامت برای عموم شهروندان همگی از مهم ترین دغدغه اعضای شورای شهر در دوره ششم بوده که در صحن شورا، یادداشت ها، گفت وگوها و مواضع اعضا مطرح شده و امید است تا پایان دوره اتفاقات خوشایندی در این زمینه ها رقم بخورد.