توسعه معادن و اقتصاد پایدار
مهدی لطفیاصل-کارشناس و فعال معدن
برای توسعه معادن بهمنظور تاثیرگذاری بهینه آن بر اقتصاد پایدار در مرحله اول ضروری است که زیرساختهای لازم در راستای انجام فعالیت معدنکاری سیستماتیک و در مقیاس بزرگ اجرایی شود. زیرساختهای موردنیاز برای بخش معادن عبارت است از: زیرساخت راه ارتباطی، برقرسانی، آبرسانی، مخابرات، تهیه و دستهبندی دادههای اکتشافی و.... از میان این زیرساختها، توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تهیه دادههای اکتشافی مستند و معتبر از اهمیت بالاتری برخوردار است، چراکه حملونقل مواد معدنی استخراجشده از معادن و تامین خوراک موردنیاز واحدهای صنعتی فرآیند نهایی معدنکاری بهحساب میآید و تلاش در راستای کاهش هزینههای مرتبط با این بخش بهمنظور کاهش نرخ نهایی تمامشده جزو مولفههای اقتصاد پویا بهشمار میرود. همچنین از آنجایی که معادن معمولا در مناطقی کوهستانی و صعبالعبور قرار گرفتهاند، بنابراین در راستای دستیابی به اکتشاف و استخراج مواد معدنی با ارزش و توسعه فعالیتهای معدنی ضرورت دارد تا به بخش ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن بهعنوان یکی از پیشنیازهای اساسی توسعه بخش معدن نگریسته شود و اقدامات لازم در اینباره که برابر قانون معادن برعهده دولت است، به مرحله اجرا درآید. همچنین با توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن در بیشتر موارد شاهد آن خواهیم بود که راه ارتباطی روستاهای محل وقوع معادن نیز وضعیت بسامانی پیدا کند و رفتوآمد در آنها برای مردم منطقه به سهولت امکانپذیر شود. زیرساخت تهیه دادههای اکتشافی مستند و منطبق با استانداردهای جهانی نیز برای توسعه فعالیتهای معدنی موثر و همچنین کاهش ریسک سرمایهگذاری و از بین بردن منبع فسادی به نام رانت اطلاعاتی از ضروریات توسعه پایدار بخش معدن است.
طی سالهای گذشته، اقدامات موثری در راستای ایجاد و توسعه زیرساختهای معدنی انجام گرفته است. از جمله ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی که براساس قوانین و مقررات برعهده دولت است و باید از محل اخذ حقوق دولتی، درصدی را برای توسعه زیرساختهای معدنی اختصاص دهد. در زمینه توسعه فعالیتهای اکتشافی نیز براساس قانون معادن و آییننامه اجرایی آن مقرر شده است که درصدی از محل اخذ حقوق دولتی به این امر اختصاص یابد. در بحث تهیه دادههای اکتشافی، متاسفانه اقدامات موثری انجام نشده است. برای مثال، هدف اصلی طرح پهنههای اکتشافی کشور که از حدود ۱۰ سال پیش عملیاتی شده است، تهیه بانک اطلاعات اکتشافی با انجام عملیات اکتشافی سیستماتیک و منطبق با استانداردهای جهانی بود که درحالحاضر با مطالعه اقدامات انجامشده روشن است که هدف اصلی یعنی شناسایی مناطق دارای ظرفیت معدنی و تکمیل عملیات اکتشافی چهارگانه روی آنها، محقق نشده و بهطورمشخص میتوان گفت که طرح پهنهبندی اکتشافی در کشور در رسیدن به اهداف مدنظر ناموفق عمل کرده است. با مقایسه کشورهای موفق معدنی در زمینه حفاری اکتشافی انجامگرفته طی یک دوره زمانی دهساله و انجام عملیات اکتشاف ژئوفیزیک هوابرد مشخص میشود که در این زمینهها نیز عملکرد چندان موفقی نداشته و از بسیاری کشورهای موفق معدنی در زمینه اکتشاف عقب افتادهایم. بنابراین بهنظر میرسد اقدام فوری در راستای رفع عقبماندگی در این زمینه باید جزو ضروریات توسعه فعالیتهای معدنی لحاظ شود و با تهیه برنامههای عملیاتی کوتاهمدت و میانمدت و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی در این زمینه، اقدامات موثری را حداقل طی یک دوره ششساله انجام داد. شایان ذکر است که همکاری کلیه ارگانهای دولتی و نظامی در راستای دستیابی به یک برنامه موفق اکتشافی موردنیاز است. بهنظر میرسد درحالحاضر بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای ایجاد زیرساختهای معدنی، بهویژه برای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. باتوجه به تمرکز معادن در یک منطقه خاص جغرافیایی میتوان از ظرفیتهای مالی معدنکاران در راستای ایجاد و توسعه زیرساختهای راه ارتباطی مشترک و تامین انرژی بهشکل یک مجموعه معدنی استفاده کرد. بدیهی است که در صورت عملیاتی شدن، دولت باید از ظرفیتهای قانونی در راستای تشویق معدنکاران برای سرمایهگذاری در این زمینه استفاده کند. اما درباره زیرساخت تهیه دادههای اکتشافی مجموعههای معدنی دولتی، که براساس قانون مکلف به انجام عملیات اکتشاف هستند، باید بیش از گذشته در راستای ایفای تعهدات قانونی خود اهتمام ورزند و اطلاعات اکتشافی بهدستآمده را بهشکل شفاف و روشن در اختیار سرمایهگذاران معدنی قرار دهند و حذف رانت اطلاعاتی در این زمینه جزو ضروریات اساسی است.
کشور ما از نظر دارا بودن مواد معدنی جزو کشورهایی با ظرفیت بالا شناخته میشود، بنابراین سرمایهگذاران خارجی علاقهمند به سرمایهگذاری در این زمینه هستند، بنابراین لازم است بستر مناسب برای جذب سرمایهگذار خارجی در این بخش فراهم شود. از جمله این اقدامات، میتوان به تولید و در دسترس قرار دادن اطلاعات زمینشناسی معتبر و ایجاد زیرساختهای اساسی در مناطق دارای ظرفیت اشاره کرد. یکی از مزایای قابلتوجه استفاده از ظرفیت سرمایهگذاران خارجی، فرصت برخورداری از روشهای نوین اکتشاف، بهویژه در زمینه کانسارهای معدنی پنهان است. همانگونه که پیش از این هم اشاره شد، بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای سرمایهگذاری در بخش زیرساختهای معدنی بهویژه برای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. با تهیه و تنظیم یک برنامه مدون میانمدت میتوان از ظرفیتهای بخش خصوصی در راستای توسعه زیرساختهای معدنی استفاده کرد تا علاوه بر تامین انرژی این بخش و کاهش هزینههای عملیاتی، نسبت به توسعه پایدار مناطق محل وقوع معادن نیز اقدامات اساسی عملیاتی شوند.