-

«اوراق‌فروشی» فقط به نفع معامله‌گران است

شاهین شایان‌آرانی تحلیلگر بازارهای مالی

دولت به تازگی برای جلوگیری از افزایش چندباره نرخ دلار اقدام به فروش ارز شاخص در قالب اوراق ارزی کرده تا شاید با دستوری دیگر بتواند جلوی جهش نرخ دلار در بازار را بگیرد، این در حالی است که نرخ ارز در کشور ما با شاخص دیگری به ‌ نام تورم تعیین می ‌ شود؛ از همین رو تا زمانی که این شاخص اقتصادی یعنی تورم کنترل نشود، امکان کنترل نرخ ارز وجود ندارد. این جمله که ارز باید تک ‌ نرخی شود، سال ‌ هاست که برای بیشتر مردم به مفهومی بی ‌ کاربرد اما تکراری بدل شده است. مسئولان بارها و بارها گفته ‌ اند ارز باید در ایران تک ‌ نرخی شود تا دست دلالان و مفسدان از بازار ارز کوتاه شود. در نتیجه این وضعیت هم ارزش پول ملی حفظ و هم بساط سوداگری از این بازار برچیده می ‌ شود. بهترین کار برای حفظ اعتبار ریال در برابر دلار این است که همه نرخ ‌ های موجود، از نیمایی گرفته تا سنا و... حذف شود و یک نرخ واحد و مشخص برای واردکننده، صادرکننده و مصرف ‌ کننده وجود داشته باشد. این نرخ نیز باید براساس عرضه و تقاضا در بازاری مانند بازار غیرمتشکل پولی یا هر بازار دیگری مشخص شود.

در حال ‌ حاضر کشور با تورمی بالای ۴۰ درصد دست ‌ وپنجه نرم می ‌ کند و به همین دلیل است که افزایش ‌ های خیره ‌ کننده نرخ در سایر بازارها به بازار ارز نسبت داده می ‌ شود. بازار ارز مستقل از سایر بازارهای کشور نیست و باید آن را در سبد بقیه بخش ‌ های اقتصادی تعریف کرد؛ از همین رو تا تورم مهار نشود امکان کنترل نرخ ارز هم وجود ندارد و حتی اگر سیاست ‌ گذار بخواهد با اقداماتی ارز را وارد مسیر کاهشی نرخ کند آسیب ‌ های ناشی از آن و هزینه ‌ هایی که اقتصاد برای این کاهش دستوری باید بپردازد قابل ‌ چشم ‌ پوشی نخواهد بود. باید پذیرفت باوجود تورم بالای ۴۰ درصدی هر تمهیدی برای مهار رشد نرخ ارز خروجی مثبتی نخواهد داشت. واقعیت این است که تورم محرک رشد نرخ دلار در کشور است.

زمانی که جهش نرخ ارز اتفاق می ‌ افتد نرخ کالاهای وارداتی نیز بالا می ‌ رود و اقتصاد زیر آوار تورم ناشی از گران شدن باقی می ‌ ماند و این چرخه ادامه پیدا می ‌ کند. مسئله ‌ ای که از گذشته تا امروز در اقتصاد ایران مطرح بوده این است که بانک مرکزی در واکنش به تحولات بازار ارز و رشد قیمت ‌ ها در این بازار باید دست ‌ به ‌ کار شود و با اقداماتی نظیر انتشار اوراق ارزی جلوی تداوم رشد قیمت ‌ ها را بگیرد. در اقتصادی که تحت تاثیر تحریم قرار دارد و جایگاهی در نظام پولی بین ‌ المللی ندارد و جابه ‌ جایی پول با دشواری ‌ های زیادی همراه است، چگونه می ‌ توان جلوی فعالیت دلال ‌ ها و واسطه ‌ گران را گرفت و انتظار داشت با قیود محدودکننده افزایش نرخ ارز متوقف شود.

در سال ‌ های اخیر به ‌ واسطه کاهش ذخایر ارزی بانک مرکزی و کاهش توان سیاست ‌ گذار برای عرضه ارز به بازار، سامانه نیما با هدف بازگشت ارزهای صادراتی به چرخه اقتصادی راه ‌ اندازی شد، اما تعیین نرخی پایین ‌ تر از نرخ بازار در سامانه نیما بسیاری از کسب ‌ وکارها و صادرکنندگان را نسبت به بازگشت ارز به چرخه اقتصادی بی ‌ میل کرده، این در حالی است که فعالان اقتصادی برای تامین سرمایه در گردش و ارز موردنیاز وارداتی خود راهی جز بازگشت ارز به کشور ندارند. در این سال ‌ هایی که کشور تورم حدود ۴۰ درصدی را تجربه می ‌ کند، ارز نیز مانند سایر کالاها و خدمات در معرض فشارهای تورمی قرار دارد و با افزایش نرخ همراه می ‌ شود. طبق آمارهای بانک مرکزی در دو سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد افزایش بها در سبد مصرفی خانوار وجود داشته؛ پس در این شرایط نمی ‌ توان انتظار تثبیت نرخ دلار را داشت. روشن است که دلار نیز خود را با سایر قیمت ‌ ها در بازار تطبیق می ‌ دهد و اگر تغییری در نرخ ارز ایجاد نشود به این معناست که بانک مرکزی در حال سرکوب نرخ ارز است. این بار بانک مرکزی با انتشار اوراق ارزی قصد دارد بازار ارز را سرکوب کند که این نیز تبعات و آسیب ‌ های زیادی به فعالان و کسب ‌ وکارها وارد می ‌ کند و فقط معامله ‌ گران از این اوراق ‌ فروشی سود خواهند برد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین