-
خطر حذف عجولانه محدودیت‌های کرونایی

کابوس پیک پنجم را فراموش نکنیم

شتاب گرفتن واکسیناسیون از یک طرف و خستگی مردم از طولانی شدن محدودیت‌ها و پروتکل‌های کرونایی از طرف دیگر، دست به‌دست هم داده تا ستاد ملی مقابله با کرونا و وزارت بهداشت، تصمیم بگیرند هرچه زودتر نسبت به عادی‌سازی شرایط جامعه برای مردم، اقدام کنند، این در حالی است که دنیا به این نتیجه رسیده که این ویروس به این زودی‌ها نخواهد رفت و فعلا با ما خواهد بود.

هنوز برخی از مناطق کشور درگیر پیک پنجم کرونا هستند و آمار ابتلا و مرگ‌های کرونایی، نگران‌کننده است؛ یعنی ما همچنان گرفتار ترکش‌های پیک پنجم هستیم که طولانی‌ترین پیک کرونایی در کشور بوده است.

تکرار یک تجربه وحشتناک

پیک پنجم با ویروس دلتا از استان‌های جنوبی آغاز شد و به‌سرعت سراسر کشور را فرا گرفت. به‌یکباره بیمارستان‌ها پر شد از بیماران کرونایی و تعداد فوتی‌ها هر روز بالاتر رفت. مردم به‌شدت ترسیده بودند و این وحشت، به‌خاطر هجوم ویروس جهش‌یافته بود.

در پیک پنجم بود که فهمیدیم کرونا دست‌بردار نیست و فعلا باید تحملش کنیم. هرچند واکسن زده‌ایم و خوشحالیم که ایمنی داریم، اما یادمان باشد که تا رسیدن به نقطه ایمنی جمعی در کشور، هنوز فاصله زیادی باقی است.

نقطه ایمنی جمعی

آن‌طور که عنوان می‌شود، برای اینکه حداقل ۸۰ درصد جمعیت کشور واکسینه شوند، یعنی ۲ دوز واکسن بزنند و ۲ هفته نیز از آن بگذرد، ‌باید ۲ ماه صبر کنیم؛ بنابراین به صرف تزریق ۷۳ میلیون دوز واکسن کرونا در کشور، نمی‌توان تصور کرد که ایمنی جمعی حاصل شده است.

تاکنون ۴۸ میلیون و ۴۷۴ هزار و ۱۸۷ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۲۴ میلیون و ۱۶۹ هزار و ۳۳۵ نفر نیز دوز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق شده در کشور به ۷۲ میلیون و ۶۴۳ هزار و ۵۲۲ دوز رسیده است. وقتی به این آمار و ارقام نگاه می‌کنیم، می‌بینیم که هنوز ۲۴ میلیون نفر موفق به دریافت ۲ دوز واکسن نشده‌اند و تا رسیدن به مرز حداقل ۷۰ میلیون نفر از جمعیت کشور که باید ۲ دوز واکسن بزنند، راه زیادی در پیش داریم. مسعود یونسیان، دبیر کمیته تخصصی اپیدمیولوژی وزارت بهداشت گفت: هدف نخست واکسیناسیون، حفظ جان مردم و هدف دوم، کاهش بار مراجعات به بیمارستان‌ها و هدف سوم، ایمنی جمعی است. طرح این موضوع، یعنی اینکه زمانی می‌توانیم به کاهش آمار کرونا امیدوار باشیم که واکسیناسیون تکمیل شده باشد.

سیدمحسن زهرایی، رئیس اداره بیماری‌های قابل ‌پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، عنوان کرد تاکنون حدود ۷۲ میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شده که ۴۸.۵ میلیون نفر یک دوز و بالغ بر ۲۳ میلیون نفر ۲ دوز واکسن زده‌اند.

وی بر این موضوع تاکید کرد که باید تلاش کنیم ظرف یک تا ۲ ماه آینده، تزریق دوز دوم به ۴۵ میلیون نفر و دوز اول به ۷۰ میلیون نفر برسد.

اظهارات دوگانه وزیر

از سوی دیگر، بهرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت در اظهارنظرهای دوگانه، گاهی صحبت از برداشتن محدودیت‌ها می‌کند و در جای دیگر که برای پرستاران درخواست مرخصی تشویقی می‌شود، می‌گوید در آماده‌باش هستیم. اگر قرار است محدودیت‌ها برداشته شود و دانش‌آموزان و دانشجویان در کلاس‌های درس مدرسه و دانشگاه حاضر شوند، چرا عنوان می‌شود که باید آماده پیک ششم باشیم.

مبادا ریسک کنیم

برخی دست‌اندرکاران حوزه سلامت که از نزدیک درگیر بیماری کرونا بوده‌اند، نسبت به خطرات حذف عجولانه محدودیت‌ها هشدار داده‌ و گفته‌اند که نیروهای بهداشت و درمان واقعا خسته شده‌اند و رمق ایستادن در مقابل پیک ششم را ندارند.

شاید مردم از طولانی شدن محدودیت‌ها و... خسته شده‌ باشند، اما نمی‌توان خستگی کادر بهداشت و درمان را نادیده گرفت و به استقبال پیک ششم رفت. به‌گفته فرید نجفی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، بیماری کووید ۱۹ سویه‌های مختلف دارد و این سویه‌ها موجب می‌شود ویروس از دست سیستم ایمنی بدن فرار کند.

محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که در زمینه کرونا فقط می‌توان ۱۵ روز آینده را پیش‌بینی کرد و پس از آن هر لحظه ممکن است کرونا و شرایط کرونایی دستخوش تغییر شود، گفت: ویروس کرونا به‌راحتی و به این زودی‌ها زندگی ما را ترک نخواهد کرد و قطعا مدت‌های طولانی یا همه عمر با ما زندگی می‌کند. وی تصریح کرد: اینکه با پیدا شدن واکسن، کرونا از بین خواهد رفت هم قابل‌تکیه و پیش‌بینی نیست، زیرا هر گونه تغییر ژنتیکی کرونا ویروس می‌تواند واکسن‌ها را ناکارآمد کند و از سوی دیگر آنچه در زمینه ایمنی جمعی انتظار داریم هم معلوم نیست که امیدبخش باشد، به‌همین دلیل باید در ارتباط با این ویروس احتیاط بیشتری به خرج داد.

سخن پایانی...

حالا که روند واکسیناسیون شتاب خوبی گرفته، به‌نظر می‌رسد باید اندکی صبوری کنیم و اجازه دهیم به نقطه ایمنی جمعی برسیم، زیرا تکرار پیک پنجم برای ما گران تمام خواهد شد. از سوی دیگر کاهش آمار موارد مرگ کرونا این خطر را دارد که مردم دچار خوش‌خیالی و عادی‌انگاری شوند، میزان رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی کاهش پیدا کند و با بازگشایی مدارس و اماکن عمومی خیز بعدی کرونا شروع شود. مسئولان وزارت بهداشت باتوجه به شواهد موجود از احتمال خطر بروز خیز ششم همه‌گیری کرونا در ایران سخن گفته‌ و از بیمارستان‌ها خواسته‌اند، در حالت آماده‌باش باشند اما همزمان ستاد ملی کرونا، پیشنهاد کاهش محدودیت‌ها را روی میز گذاشته و احتمال بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها در ماه‌های آینده نیز مطرح شده است؛ تصمیماتی که به‌نظر می‌رسد در یک مسیر نیستند و می‌توانند یکدیگر را خنثی کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین