-

بازار خودرو بعد از پیروزی ترامپ

بازار خودرو پس از ماه‌ها سکوت و رکود در روز انتخاب ترامپ تعلل نکرد و آرایش صعودی به خود گرفت که می‌تواند با عدم‌اطمینان سیاسی و اقتصادی و موضع‌گیری دولت در انتخاب مسیر فروش و عرضه خودرو، منجر به تغییرات شدیدتر قیمتی در بازار شود.

بازار خودرو بعد از پیروزی ترامپ

بازار خودرو ایران در سال‌های اخیر به‌دلیل رکود اقتصادی، تحریم‌ها و سیاست‌های نادرست قیمتی دچار نوسانات شدید و بی‌ثباتی شده است، این چالش‌ها نه‌تنها بر قدرت خرید مردم تاثیر گذاشته، بلکه کسب‌وکارهای مرتبط با صنعت خودرو را نیز در وضعیت بحرانی قرار داده است.

نگرانی از آینده

و حالا با پیروزی ترامپ، بسیاری از خریداران و فروشندگان خودرو با یک نگرانی مواجه می‌شوند که ناشی از این است که آیا دولت جدید امریکا سیاست‌های سختگیرانه‌تری در قبال ایران اعمال خواهد کرد یا خیر. به گزارش پرشین خودرو، بخش زیادی از خریداران و فروشندگان و حتی فعالان بازار خودرو منتظرند تکلیف بی‌ثباتی سیاسی منطقه‌ای مشخص شود و سپس برای خرید یا فروش خودرو اقدام کنند.

در این جریان برخی فعالان بازار معتقدند که این واکنش قیمتی که در روز انتخاب ترامپ در بازار خودرو رخ داد به نوعی کنش یا اکت هیجانی و کوتاه‌مدت بود و به مرور از بازار خودرو خارج می‌شود.

اما با اعلام نتایج انتخابات امریکا، نرخ ارز نیز برای مدتی کوتاه در بازارها افزایش یافت که برخلاف گذشته، دیگر بازار خودرو را دچار التهاب‌های شدید نمی‌کند. این در حالی است که در گذشته بازار خودرو همیشه تبعیت و وفاداری خود را نسبت به نوسانات بازار ارز نشان می‌داد. حالا اما به نظر می‌رسد این روند تا حدی مختل شده است. آخرین باری که خودرو پابه‌پای ارز افزایش نرخ داد، مربوط به فروردین‌ماه امسال بود که پس از تشدید تنشج‌های منطقه‌ای و پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی، بازار خودرو به قله قیمتی خود رسید و بهای انواع خودرو در بازار به میزان زیادی افزایش یافت.

در واقع مدت‌هاست چشم بازار خودرو به نرخ ارز گره خورده اما آمارهای موجود در ماه‌های اخیر نشان می‌دهد که باوجود روند رو به رشد نرخ ارز، بازار خودرو چندان تحت تاثیر قرار نگرفته است چرا که سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند که به جای بازار خودرو به سمت دیگر بازارهای سرمایه‌ای حرکت کنند تا ریسک کمتری را متحمل شوند.

با این وجود برخی کارشناسان بازار خودرو معتقدند که در کوتاه‌مدت، نگرانی‌ها از سیاست‌های رئیس‌جمهوری جدید امریکا می‌تواند منجر به افزایش قیمت‌ها در بازار خودروی ایران شود. در این شرایط، احتمال دارد که افراد بیشتری به خرید خودرو روی بیاورند چرا که انتظارات تورمی درباره نرخ خودرو و نرخ ارز افزایش پیدا می‌کند.

اما برای تعدادی از فعالان بازار خودرو سیاست‌های ترامپ با بقیه دولت‌ها فرق دارد علت آن هم این است که وی در دوره خودش صنعت خودرو را طوری تحریم کرد که حتی یکسری از برندهای چینی هم از صنعت خودرو ایران رفتند اما در دولت‌های قبل‌تر اروپایی‌ها تقریبا خودخواسته رفتند و چینی‌ها هم تا حدی جایشان را پر کرده بودند.

نگاه متفاوت فعالان بازار خودرو به دوران ترامپیسم

با این وجود درباره وضعیت خودرو در عصر ترامپ دو نگاه وجود دارد یکسری معتقدند این دوره با دوره قبلی فرق ندارد چون برندهایی که در دوره قبل ترمپ رفتند دیگر به بازار ایران برنگشتند، اما یکسری نگرانند همین شرکت‌هایی که الان در بازار ایران مشغولند به‌دلیل سخت‌گیری تحریم‌ها از کشور بروند.

در واقع از نگاه آنها اگر دولت ترامپ تحریم‌های جدید یا محدودیت‌های بیشتری را بر ایران اعمال کند، واردات خودروهای خارجی به کشور دشوارتر خواهد شد که می‌تواند تقاضا برای خودروهای داخلی را افزایش دهد و در نتیجه، قیمت‌ها در این بخش نیز رشد یابد.

با این حال هنوز ترامپ سیاست‌های دقیق خود را در قبال ایران اعلام نکرده؛ بنابراین با توجه به تجربه‌های گذشته، انتظار می‌رود که هیجان ناشی از پیروزی ترامپ در انتخابات به مرور زمان از بازار خارج شود و بازار خودرو واکنش اصلی خود را زمانی نشان دهد که سیاست‌های خارجی دولت امریکا به‌طور دقیق مشخص شود.

سیاست‌هایی که باعث می‌شود بسیاری از تصمیم‌گیری‌ها در حالت تعلیق قرار گیرد؛ از این‌رو کارشناسان معتقدند تا زمانی که موضع‌گیری‌های دولت جدید امریکا شفاف‌تر نشود، بازار خودرو ایران ممکن است دچار نوسانات مقطعی شود، اما پس از مدتی به تعادل بازگردد.

این شرایط در حالی است که این روزها آگهی فروش اقساطی شرکت‌های مونتاژی هم زیاد شده، به‌طوری که در هفته‌های اخیر نرخ بازاری این خودروها به جایی رسیده که نرخ حداقل ۱۵ مدل این خودروها به زیر نرخ کارخانه رسیده است. به هر حال در نابسامانی این بازار همین بس که برخی سود ۵۰ درصدی می‌کنند و برخی نیز ضرر می‌دهند.

اتمام حجت وزیر با خودرو بورسی

وضعیت مبهم بازار خودرو ناشی از حضور ترامپ در شرایطی است که این روزها بگو مگوی دولتی‌ها بر سر عرضه خودرو در بورس کالا هم به نتیجه نرسیده است.

دولت که قرار بود وزارت صمت و شورای رقابت را قانع کند حالا هفته گذشته با مخالت وزیر صمت روبه‌رو شد.

محمد اتابک در حاشیه جلسه دولت با این مدل عرضه خودرو مخالفت و به نوعی در اینزمینه اتمام حجت کرد و مطرح کرد که در کجای دنیا خودرو در بورس عرضه می‌شود.

وزیر صمت همچنین در ادامه صحبت‌هایش گفته که واردات خودرو کارکرده هم در شرف انجام است و حالا با این شرایط باید دید که وزیر می‌تواند این مسئله را همانند واردات خودرو حل کند یا حریف مافیای خودرو نمی‌شود.

سخن پایانی

در هر حال سایه بگومگوهای دولتی و تنش‌های سیاست خارجی این روزها، وضعیت بحرانی را برای همه کالاها و محصولات به‌ویژه خودرو به وجود آورد است و کماکان گمانه‌زنی‌های متعددی از سیاست‌های ترامپ در قبال ایران و سختگیری‌های تحریمی او مطرح می‌شود اما همچنان موضع‌گیری‌های دولت جدید امریکا شفاف‌تر نشده است و از سویی تصمیم سیاست‌گذار داخلی درباره نحوه فروش و عرضه خودرو در هاله‌ای از ابهام است و باید دید در روزها و هفته‌های آتی با روشن‌تر شدن نتیجه تصمیمات دولتمردان و سیاست خارجی، واکنش بازار خودرو چه خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین