کشاورزان منتظر پولهایشان هستند
اینکه امسال کشاورزان استان سمنان باوجود رکورد تولید گندم سالهای اخیر را شکستند، همچنان منتظر دریافت پولهایشان هستند.
مسئولان میگویند تولید گندم استان سمنان از ۱۰۰ هزار تن عبور کرده است، در حالی که طی سالهای اخیر به ویژه اواخر دهه ۹۰ و اوایل دهه ۱۴۰۰ تولید گندم استان سمنان در مجموع از ۵۰ هزار تن به سختی عبور میکرد.
افزایش تولید چشمگیر گندم در استان سمنان در صورتی رقم خورده که مشکلات کم آبی روز به روز در استان افزایش مییابد، بنابراین یکی از سوالات در این بین آن است که چطور باوجود تمام قطعی چاههای برق، کم آبی و خشکسالی تولید گندم استان سمنان در حالی از ۱۰۰ هزار تن عبور کرده که در سالهای قبل حتی اگر رکورد ۴۶ هزار تن هم ثبت میشد، میتوانستیم عملکرد را خوب بدانیم!
از طرف دیگر این عملکرد عجیب کشاورزان استان سمنان در خرید تضمینی گندم هم اثرگذار بوده و بار دیگر سبب شده تا تامین نیاز کل یکسال استان تامین و ذخیرهسازی شود و تا مرداد سال بعد این استان نیازمند گندم نباشد البته این گزارهای است که مسئولان استان سمنان به آن اشاره دارند و باید دید که در عمل افزایش جمعیت بهویژه در شهرهای جدید مانند ایوانکی، حضور عجیب و غریب افغانستانیها و... آیا نیاز استان به گندم را بالا میبرد یا خیر؟
خرید تضمینی گندم در استان سمنان
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان در گفتوگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه خرید تضمینی گندم در بیشتر نقاط استان به اتمام رسیده و معدود نقاط سردسیری از این استان مانند کالپوش و تاش و... مقدار اندکی گندم باقی مانده که در هفته جاری خرید تضمینی آنها هم به اتمام میرسد، گفت: میزان استقبال کشاورزان استان از خرید تضمینی گندم کم نظیر بوده است. عبدالرحیم تحصیلی با بیان اینکه بیش از ۹۲ هزار تن گندم تا پانزدهم شهریورماه از گندم کاران این استان خریداری تضمینی شده است، تاکید کرد: خرید گندم در این استان به واسطه اقلیم و جغرافیا از گرمسار و آرادان شروع و کم کم به سمت شرق استان سیر خواهد کرد و در آخرین نقطات شاهد خرید تضمینی گندم در تاش، شاهکوه، کالپوش و... هستیم. وی با بیان اینکه طبیعتا به واسطه این نوع خرید تضمینی، پرداخت پول گندم کاران هم به همین صورت از غرب استان سمنان آغاز و کم کم به گندم کاران شرق استان نیز خواهد رسید، افزود: در نتیجه ی این روش پرداخت، در برخی شهرستانها مانند گرمسار و آرادان و سمنان و... مطالبات گندم کاران پرداخت شده است.
افزایش خرید تضمینی گندم
مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان سمنان با بیان اینکه پیشبینی خرید تضمینی گندم ما در استان ۸۰ هزار تن بود که شاهد بودیم حتی این رکورد از ۹۲ هزار تن هم عبور کرد، گفت: این در حالی است که سال قبل ۶۴ و سال قبل تر از آن ۵۸ هزار تن گندم خرید تضمینی شده بود و این امر نشان از همت خوب کشاورزان استان دارد. تحصیلی با بیان اینکه میزان کل گندم خرید تضمینی شده در استان سمنان یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان برآورد شده که از این بین تا پانزدهم شهریورماه یک هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان پرداخت شده است، تاکید کرد: مابقی مطالبات گندمکاران استان سمنان نیز در دست پرداخت است و به مرور و با تامین اعتبارات خوبی که صورت گرفته پرداخت میشود. وی با بیان اینکه امسال نرخ پایه هر کیلوگرم گندم طبق جدول پاکی با اُفت غیرمفید یک درصد و افت مفید چهار درصد، حدود ۱۷۵ هزار ریال تعیین شده است، تاکید کرد: امسال ۳۵ مرکز جمع آوری گندم در سراسر استان سمنان وظیفه نظارت بر خرید تضمینی گندم را بر عهده داشت و در آن عوامل جهاد کشاورزی نیز حضور داشتند.
پرداخت پول کشاورزان
علی کیومرثی، مدیر شعب بانک کشاورزی استان سمنان که بانک تحت زعامت وی عامل پرداخت پول کشاورزان استان محسوب میشود درباره روند بازپرداخت پول کشاورزان استان توضیح داده است: در مجموع، گندمهای کشاورزان استان در قالب ۹۲ هزار و ۱۵۵ فایل تحویل بانک تخصصی کشاورزی شده است.
وی با اشاره به اینکه همه مطالبات گندمکاران استان از طریق بانک تخصصی کشاورزی پرداخت میشود، افزود: همچنین کل مطالبه گندمکاران استان ۱۶ هزار و ۲۵۰ میلیارد ریال بود از سوی دیگر باید این توضیح را هم داد که امسال محصول گندم برداشتی استان از کمیت خوبی برخوردار بوده است.
از سوی دیگر کشاورزان استان سمنان اظهار نظرات ضد و نقیضی درباره پرداخت مطالبات شان دارند برخی از پرداختها راضی هستند و عقیده دارند که سریعا پولهایشان پرداخت شد و برخی کشاورزان دیگر که یک ماه قبل گندم خودشان را تحویل دادهاند هنوز پول گندم خود را دریافت نکردهاند. موضوع دیگری که کشاورزان به آن اشاره دارند این است که گندم باید با نرخ بالاتری از آنها خریداری شود.
پول کشاورزان را بپردازید
محمدی کشاورز شاهرود در گفتوگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه مسئولان گفتهاند که پرداخت پولها بر حسب برداشت گندم است در صورتی که در میامی که بعد از شاهرود برداشت کردهاند پولها پرداخت شده اما برای ما باقی مانده است، تاکید کرد: در بخش بسطام خیلی از کشاورزان هستند که پول شان را نگرفتهاند.
محمدی با بیان اینکه دو مشکل در زمینه گندمکاری وجود دارد که یکی پرداختی است که با تاخیر روبهرو میشود و دوم میزان پول گندم است که باید بیشتر باشد، تاکید کرد: امیدواریم که حداقل گندم بین ۲۳ تا ۲۵ هزار تومان از ما خریداری شود تا بتوانیم مشکلاتی از جمله سم و کود، کارگر و... که همه شان افزایش یافتهاند را بپردازیم.
وی با بیان اینکه دولت مطالبات گندم کاران را به سرعت پرداخت کند، افزود: ۹۰ درصد از کشاورزان استان سمنان عمده کار نیستند در نتیجه وضعیت مالی آنچنانی ندارند که اگر به فرض ۳۰۰ میلیون تومان شان هم بماند و شش ماه هم به آنها پرداخت نشود موردی برایشان پیش نیاید اما کشاورزان دیگر زندگی شان با همین پولها زیر و رو میشود.
قیمتها کم است
یک کارشناس کشاورزی نیز در گفتوگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه مشکل بزرگ کشاورزان این است که افزایش نرخ خرید تضمینی گندم از ۱۳ و ۱۵ هزار تومان به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان نتوانسته آنطور که باید و شاید جوابگوی هزینههایشان باشد، گفت: در همین بازه زمانی که نرخ خرید تضمینی گندم از ۱۳ به ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش یافت، نرخ کارگر ۵۰ درصد، کود بعضاً تا ۴۰۰ درصد و برخی نهادههای دیگر به صورت میانگین ۲۰۰ درصد گرانتر شده است.
وی با بیان اینکه کود اوره در یک مرحله از ۱۹۰ هزار تومان به ۳۹۵ هزار تومان افزایش نرخ داد و طبق صحبت هایی که میشود در سال آتی دو برابر گرانتر میشود در صورتی که اگر فرض کنیم گندم توسط دولت ۲۰ هزار تومان خریداری شود، اصلا تناسبی بین هزینه کرد کشاورزان و پرداختی دولتها وجود ندارد و این مصداق حمایت از تولید نیست، افزود: کشاورزان برای هر کیلوگرم گندم حدودا ۲۵ هزار تومان هزینه میکنند در صورتی که قرار است در سال آتی در بهترین شرایط از آنها گندم ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری میشود.
سخن پایانی
مشکل گندمکاران و عموما کشاورزان این است که تولید روز به روز گرانتر و دشوار تر میشود، سال به سال کشاورزی در استان دشوارتر و همراه با مشکلات میشود و این سبب سرخوردگی کشاورزان شده است، چندی قبل بنیاد گندم کاران در استان خراسان شمالی فهرستی را درست کرده بود که در آن تمام محاسبات مورد نیاز برای ایجاد یک کیلوگرم گندم لحاظ شده و به نرخ نزدیک به ۲۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم گندم رسیده بودند که تازه این برخی عملیات دیگر و هزینهها را نیز ملحوظ نکرده بود.