آیا «فرزند کمتر، زندگی بهتر» واقعیت دارد ؟
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: باور به این که «فرزند کمتر، زندگی بهتر» یک ارزش القایی است که واقعیت ندارد و نیاز به تغییر دارد. اگر جوانی جمعیت اتفاق بیفتد و نرخ زاد و ولد در هرم جمعیتی کشور افزایش یابد، این امر به نفع جامعه و آینده کشور خواهد بود.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اظهار داشت: برای افزایش جمعیت در کشور، ضروری است که یک اقدام فرهنگی گسترده انجام شود تا باورها و ارزشهای جوانان دگرگون شود و مسیر نادرست به سمت صحیح خود بازگردد.
محمد سراج، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در تحلیل خود از اولویت اصلی وزارت بهداشت که افزایش جمعیت است گفت: برای تحقق سیاست جوانسازی جمعیت باید یک اقدام فرهنگی گسترده صورت گیرد تا باورها تغییر پیدا کند. باور غلط «زندگی بهتر با فرزند کمتر» که در جامعه نهادینه شده آسیب جدی به هرم جمعیتی ایران وارد کرده است که این نوع باورها باید تغییر پیدا کند. برای تغییر این باور باید تلاشهای گسترده ای در عرصههای مختلف آموزشی و کاری قوی در فضای عمومی رسانهای انجام شود. ضمن آنکه مشوقهایی که دولت ارائه میکند باید کاملا ملموس و مشخص باشد. مشوقهایی که بتواند فضای حاکم را از رکود فعلی و رشد منفی به رشد مثبت تبدیل کند و همچنین باید مشوقهای خیلی قوی به عموم مردم ارائه شود. مجلس هم به نوبه خود تلاش میکند و دولت را مکلف کردهایم که در قالب لایحه پیشنهادات خوبی ارائه دهد تا برای زوجین انگیزهای باشد تا در جهت فرزندآوری اقدام کنند.
وی در ادامه افزود: اقدامات دولت در گذشته برای جوانسازی جمعیت کفایت نمیکند، دولت باید بسیار مشوقهای قویتری در اختیار زوجین قرار دهد. برای مثال هر خانوادهای که دارای سه فرزند است یک واحد مسکونی در اختیار این خانواده قرار گیرد. دولت با فراهم کردن تسهیلات گستردهتر برای جوانان رغبت آنها برای فرزندآری را میتواند افزایش دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس با بیان اینکه پدیده جوانسازی جمعیت تماما حسن تلقی میشود، خاطرنشان کرد: بخشی از تمایل به کاهش فرزندآوری مربوط به باورهای مردم است که تصور میکنند اگر فرزند کمتری داشته باشند زندگی راحتتر و مسئولیت اجتماعی کمتری خواهند داشت. لذا باید این باور را در عموم مردم تغییر داد. با توجه به اینکه رفتار انسانها متاثر از اعتقاد، باور و ارزشهای پذیرفته شده است، برای کار فرهنگی در این راستا باید ارزشهای پذیرفته شده را در جامعه تغییر داد. باور «فرزند کمتر، زندگی بهتر» ارزش پذیرفته شده القایی است که واقعیت ندارد و باید تغییر کند. اگر جوانی جمعیت رخ دهد و در هرم جمعیتی کشور زاد و ولد بیشتر شود برای جامعه و آینده کشور خیر است.
سراج با اشاره به تبعات کم جمعیتی در اروپا گفت: ما میتوانیم آثار کم جمعیتی را در کشورهای اروپایی مشاهده کنیم که درصد بالای جمعیت این کشورها را سالمندان تشکیل میدهند که به نوبه خود دچار تبعات گسترده در تولید، چرخه کار، حوزه آسیبهای اجتماعی و روانی هستند. لذا در بحث جوانسازی جمعیت نباید قصور و کوتاهی کنیم.
این نماینده مجلس در پایان با تاکید بر لزوم کار فرهنگی اساسی برای طرح افزایش جمعیت گفت: ممهترین اقدام در راستای افزایش جمعیت در کشور این است که باید یک کار فرهنگی بزرگی صورت گیرد تا باورها ارزشهای جوانان تغییر کند و مسیر منحرف شده را به جای درست خود برگرداند. کنترل جمعیت یک مسیر منحرف شدهای است اگر بخواهد به مسیر درست خود باز گردد، باید کار فرهنگی گسترده صورت گیرد. در کنار آن اقداماتی انجام شود و مشوقها و تسهیلات قوی در اختیار زوجین و جوانان قرار گیرد تا دولت در پیشبرد طرح جوانسازی جمعیت موفق عمل کند.