چالشهای پایانناپذیر تولید
آریا صادق نیت حقیقی-فعال صنعت آلومینیوم
فعالیت در حوزه تولید صنایع مختلف با چالشهای بسیاری همراه است. بدون تردید تداوم این مشکلات به زمینگیر شدن بسیاری از صنایع منتهی میشود. کمااینکه در سالهای اخیر بسیاری از تولیدکنندگان از گردونه تولید و رقابت خارج شدهاند. این شرایط در نهایت به ضرر اقتصاد کشور است، بنابراین انتظار میرود سیاستگذاران برای حفظ منافع عمومی، این مشکلات را مرتفع کنند. نوسانات نرخ ارز، نبود دورنمای روشن از بهای دلار، فاصله قیمتی قابلتوجه میان نرخ دلار در بازار آزاد و دلار نیمایی و... از مهمترین عوامل بروز چالش در مسیر فعالیت صنایع است که آینده عملکردی تولید را متاثر میکند. باتوجه به چالشهای پیشروی تولید، اصلاح نظام اقتصادی سیاستهای ارزی کشور، تنها راهکار بهبود شرایط تولید و صادرات است. در سالهای اخیر شاهد توزیع رانت گستردهای میان وابستگان قدرت و ثروت به بهانههای مختلف بودهایم تا زمانی که نرخ ارز در نوسان است، توزیع رانت ادامه دارد و تنها میان افراد مختلف جابهجا میشود.
فعالان صنایع آلومینیوم با مشکلات متعددی در روند فعالیت خود روبهرو هستند. نبود ثبات در مقررات حاکم بر عملکرد صنایع، بیتوجهی سیاستگذاران به شرایط تولید صنایع پاییندستی، تحریم و دشواری در مسیر واردات و صادرات، تامین دشوار مواد اولیه و... مهمترین چالشهایی هستند که روند فعالیت در این بخش را متاثر میکند.
در چنین فضایی، بازگشت دلار صادراتی با نرخ ارز نیمایی به چالشی جدی برای فعالان صنایع پاییندستی بدل شده و تولید آنها را از صرفه اقتصادی، خارج کرده است. گویی دولت بهدنبال تنبیه صادرکنندگان یا دریافت حقحساب از آنها است.
الزام صادرکنندگان به بازگشت ارز حاصل از صادرات با بهای دلار نیمایی در حالی است که ما مواد اولیه موردنیاز تولید خود را با احتساب دلار در بازار آزاد خریداری میکنیم. مسئولان مدعی هستند نرخ مواد اولیه تولید بسیاری از صنایع در بورس کالا با احتساب نرخ دلار نیمایی، قیمتگذاری میشود، اما در واقعیت تنها نرخ پایه محصولاتی همچون شمش آلومینیوم، فولاد و.... با احتساب نرخ دلار نیمایی و بهای فروش این محصول در بازار آزاد، قیمتگذاری میشود. کمبود عرضه یا به بیان درستتر، مهندسی عرضه این محصولات در بورس کالا، رقابت گستردهای را برای خرید این محصولات، ایجاد میکند. کمااینکه در موارد بسیاری، شاهد شکلگیری رقابت بیش از ۳۰ درصدی برای خرید شمش آلومینیوم از بورس کالا هستیم، در نتیجه بهای نهایی فروش شمش آلومینیوم بهشدت، افزایش خواهد یافت. در چنین شرایطی میتوان اینطور ادعا کرد که گویی با مهندسی عرضه، مواد اولیه موردنیاز صنایع پاییندستی، با احتساب نرخ دلار در بازار آزاد و همچنین بهای فروش این محصولات در بازارهای بینالمللی به صنایع پاییندستی فروخته میشود.
بهای سایر مواد اولیه موردنیاز صنایع آلومینیوم کشور ازجمله مواد افزودنی، قطعات و تجهیزات یدکی و... نیز تابع دلار در بازار آزاد است. در همینحال باید تاکید کرد که نرخ همه محصولات و خدمات مورداستفاده در صنایع از دلار در بازار آزاد متاثر میشود. در چنین شرایطی، مسئولان و سیاستگذاران چشمان خود را روی واقعیت بستهاند و با انکار این شرایط، صادرکنندگان را موظف به بازگشت ارز حاصل از صادرات با نرخ دلار نیمایی میکنند.
در ادامه دلار صادراتی ما در اختیار واردکنندگان قرار میگیرد تا محصولات مشابه به کشور وارد و به رقیب جدی ما بدل شوند؛ گویی سیاستگذاران از هیچ تلاشی برای از میان بردن تولید، کوتاهی نمیکنند.
سندیکای صنایع آلومینیوم ایران در طول سالهای گذشته تلاش گستردهای را بهکار بسته است تا در تعامل با سیاستگذاران و صنایع بالادستی، زمینه عرضه مداوم و منظم شمش را در بورس کالا فراهم کند. این تعامل میتوانست مانع گرانفروشی شمش آلومینیوم در بازار داخلی شود، اما نباید فراموش کرد که بخش بزرگی از صنایع بالادستی آلومینیوم کشور به دولت وابسته هستند و گویی از حمایت دولتمردان در مسیر فعالیت خود بهرهمند میشوند.
در شرایطی که فروش مواد اولیه موردنیاز تولید با احتساب نرخ دلار در بازار آزاد ادامه دارد و امکانی برای اصلاح شرایط در دسترس نیست، انتظار میرود سیاستگذاران از الزام صادرکنندگان به ارزانفروشی دلار، دست بکشند.
مسئولان نسبت به شرایط واقف هستند و این ادعا که نرخ دلار در بازار آزاد را بهرسمیت نمیشناسند، بهمنزله چشمپوشی از شرایط تولید و تولیدکنندگان است.
در واقع در شرایطی که فعالان صنعتی تحتتاثیر شرایط سیاسی و اقتصادی ایران با چالشهای جدی در روند فعالیت خود روبهرو هستند، انتظار میرود مسیر تولید و صادرات تسهیل شود. اما نهتنها این خواسته محقق نمیشود، بلکه هر روز مانعی جدید در روند فعالیت صنایع و صادرات ایجاد میشود.