حمایت مجلس از کاهش مالیات تولید
بودجه ۱۴۰۴، با تغییرات قابلتوجه در سیاستهای مالیاتی، رویکردی هدفمند برای کاهش فشار بر اقشار آسیبپذیر و تقویت بخش مولد اقتصاد کشور اتخاذ کرده است. باتوجه به اینکه مالیات یکی از چالشهای عمده بخش تولید است، طی سه سال متوالی نرخ مالیات فعالیتهای تولیدی در کشور بهترتیب 2 درصد، ۵ درصد و ۷ درصد کاهش پیدا کرد و برای سال آینده نیز نمایندگان مجلس پیش بینی کردند که مالیات تولید مجدد کاهش یابد. از سوی دیگر شناسایی و برخورد با فراریان مالیاتی و دانهدرشتها، با استفاده از ابزارهای هوشمند مانند ساماندهی دستگاههای پوز و سامانه املاک و اسکان، بهعنوان یکی از محورهای کلیدی بودجه ۱۴۰۴ مطرح شده است.
وکلای ملت در ادامه رسیدگی به جزئیات لایحه بودجه سال آتی در جلسه علنی نوبت دوم مجلس و در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، با بند (و) تبصره (۱) ماده واحده این لایحه که درباره نرخ مالیات بخشهای تولیدی است، با اکثریت آرا موافقت کردند. این بخشودگی علاوه بر سایر معافیتها و بخشودگیها و مشوقهای قانونی اشخاص مذکور است.
زهرا خدادادی، دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، ضمن تأکید بر اهمیت کاهش فشار مالیاتی بر اقشار کمدرآمد و مولد، عنوان کرد این رویکرد علاوه بر تقویت تولید داخلی، میتواند زمینهساز افزایش اعتماد عمومی به نظام مالیاتی شود. وی همچنین برخورد با فراریان مالیاتی و شفافیت در نحوه هزینهکرد مالیات را از اقدامات اساسی برای تحقق عدالت مالیاتی دانست و بر ضرورت تداوم همکاری نزدیک مجلس و دولت برای اجرای موفق این سیاستها تأکید کرد.
خدادادی با بیان اینکه لایحه بودجه ۱۴۰۴، با تغییرات قابلتوجه در سیاستهای مالیاتی، رویکردی هدفمند برای کاهش فشار بر اقشار آسیبپذیر و تقویت بخش مولد اقتصاد کشور اتخاذ کرده است گفت:این تغییرات، شامل افزایش معافیت مالیاتی حقوقبگیران و مشاغل خرد، کاهش مالیات تولید، تمرکز بر شناسایی فراریان مالیاتی و تداوم طرح نشاندار کردن مالیات، گامی در جهت تحقق عدالت مالیاتی و بهبود معیشت مردم است.
دبیر کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: در بخش تولید، یکی دیگر از اقدامات کلیدی دولت کاهش مالیات تولید از ۲۵ درصد به ۲۰ درصد است. این کاهش مالیاتی، که در راستای حمایت از بخش مولد اقتصاد صورت گرفته، باعث کاهش هزینههای عملیاتی تولیدکنندگان و افزایش توان رقابتی آنان میشود. تولیدکنندگان با کاهش هزینههای مالیاتی، میتوانند منابع بیشتری را به تحقیق و توسعه، ارتقای کیفیت محصولات و ایجاد اشتغال اختصاص دهند. این سیاست همچنین در راستای افزایش سرمایهگذاری در بخش تولید و حرکت به سمت خودکفایی اقتصادی تدوین شده است.
حمایت از بخش مولد صنعتی
یک نماینده مجلس گفت: کاهش مالیات تولید شاید در نگاه اول به ضرر دولت به نظر برسد، اما در نهایت این تصمیمات به نفع اقتصاد ملی و جامعه است.
ولیاله بیاتی، سخنگو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در گفتوگو با مهر گفت: حمایت از بخش مولد صنعتی کشور به لحاظ مالیاتی در لایحه بودجه ۱۴۰۴ مدنظر قرار گرفته که در همین راستا، کاهش ۵ درصدی مالیات بخش تولید در بودجه پیش بینی شد. این امر به افزایش جذابیت سرمایهگذاری در بخش صنعت کشور در مقابل حوزههای دیگر مانند دلالی و واسطهگری منجر میشود. افزایش رقابتپذیری تولیدات صنعتی داخلی در بازارهای داخلی و همچنین رقابت در بازارهای خارجی از دیگر مزیتهای کاهش مالیات تولید و بخش صنعتی کشور است.
وی ادامه داد: مسائلی از قبیل ناترازی انرژی مشکلاتی را برای تولیدکنندگان به وجود آورده است. قطع برق و گاز صنایع و تعطیلیهای گاه و بیگاه هزینه زیادی به تولید وارد میکند. با توجه به این مشکلات، نیاز است به لحاظ مالیاتی از این بخش حمایت به عمل بیاوریم.
این نماینده مجلس گفت: هر چقدر از حوزه تولید و صنعت کشور حمایت کنیم، در واقع به اقتصاد ملی کمک کردهایم. تولید موتور محرکه اقتصاد کشور است و به افزایش اشتغال منجر میشود.
وی ادامه داد: در مجلس تلاش کردیم حتیالامکان از بخش تولید حمایت به عمل بیاوریم. امیدواریم در ادامه نیز بتوانیم اقدامات جدیتری در این حوزه انجام دهیم.
این نماینده مجلس گفت: سازمان امور مالیاتی امسال طرح مثبتی را تحتعنوان مشارکت دادن مردم در تعیین محل مصرف مالیاتها به اجرا گذاشت. در لایحه بودجه ۱۴۰۴ مصوب کردیم که این طرح برای سال آتی هم ادامه پیدا کند. در همین راستا به نفع توسعه زیرساختهای صنعتی کشور نیز از محل نشاندار کردن مالیات توسط مودیان بیش از ۴۰ پروژه مرتبط با توسعه و تجهیز شهرکهای صنعتی توسط مودیان از محل مالیات پرداختیشان تأمین مالی شده است.
وی در پایان تأکید کرد: شاید کاهش مالیات بخش تولید و افزایش معافیت مالیاتی به نفع عموم مردم در نگاه اول به ضرر دولت به نظر برسد، اما در نهایت این تصمیمات به نفع اقتصاد ملی و جامعه است و قطعاً از محل رشد تولید و صادرات حاصل از کاهش مالیات تولید و همچنین تحقق عدالت مالیاتی، در نهایت به نفع اقتصاد کشور است و همه کاهش درآمدها جبران خواهد شد.
حمایت از سرمایهگذاری در بخش مولد اقتصاد
یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مالیات یکی از ابزارهای کلیدی است که میتواند به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند، گفت: کاهش مالیات برای بخش مولد اقتصاد در بودجه مبتنی بر حمایت از صنایع کوچک و متوسط و ارائه معافیت مالیاتی به مشاغل خرد و حقوقبگیران تا سقف ۲۴ میلیون تومان در نهایت منجر به توسعه سرمایهگذاری مولد و تمرکز بر فراریان مالیاتی و دانهدرشتها خواهد شد.
غلامرضا دهقان ناصرآبادی، نماینده کازرون در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با شادا در رابطه با تأثیر کاهش مالیات بر حقوقبگیران بر معیشت مردم، گفت: مالیات یکی از ابزارهای کلیدی است که میتواند به توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور کمک کند. با اصلاح ساختارهای مالیاتی و ایجاد شفافیت بیشتر، میتوانیم بهرهوری مالیاتی را افزایش دهیم و فشار اقتصادی بر اقشار کمدرآمد را کاهش دهیم.
وی افزود: یکی از بزرگترین چالشها، عدم شفافیت و عدم اجرای کامل قوانین مالیاتی است که در زمینه ایجاد شفافیت و کارآمدی در نظام مالیاتی اقدامات مثبتی انجام پذیرفته است و با استفاده از فناوریهای نوین، فرآیندهای مالیاتی را سادهتر و شفافتر کنیم.
نماینده کازرون در مجلس شورای اسلامی، کاهش مالیات بر صنایع کوچک و تولید را راهی برای حمایت از تولید کشور دانست و بیان داشت: کاهش مالیات برای صنایع کوچک و متوسط و ارائه معافیت مالیاتی به شرکتها و همچنین مشاغل خرد میتواند به حمایت از تولید کمک کند که در بودجه ۱۴۰۴ نیز اقدامات مثبتی انجام شده است. کاهش مالیات برای بخش مولد اقتصاد در بودجه مبتنی بر حمایت از صنایع کوچک و متوسط و ارائه معافیت مالیاتی به مشاغل خرد و حقوقبگیران تا سقف ۲۴ میلیون تومان در نهایت منجر به توسعه سرمایهگذاری مولد و تمرکز بر فراریان مالیاتی و دانهدرشتها خواهد شد.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: ارائه گزارشهای دورهای درباره نحوه استفاده از مالیاتها و ایجاد فضایی برای مشارکت مردم در تصمیمگیریها میتواند به افزایش اعتماد عمومی کمک کند. وقتی مردم بدانند که پولهایشان برای توسعه زیرساختها و خدمات عمومی استفاده میشود، انگیزه و رضایت بیشتری برای پرداخت مالیات خواهند داشت. ازاینرو طرح نشاندار کردن مالیاتها اقدامی بسیار مهم بوده است.
وی خاطرنشان ساخت: اصلاح و بهبود نظام مالیاتی و شفافیت حاصل از آن میتواند به بهبود شرایط اقتصادی کشور کمک کند و به نظام مالیاتی کارآمدتر و عادلانهتری دست خواهیم یافت.
سخن پایانی
به اعتقاد کارشناسان کاهش مالیات تولید در بخش صنعت موجب افزایش سرمایه در گردش تولید خواهد شد و از طرفی با توجه به کاهش هزینههای مالیاتی، سود نهایی تولید و در نتیجه امکان رقابتپذیری محصولات صنعتی افزایش خواهد یافت. همچنین افزایش رقابتپذیری و سرمایه در گردش تولید در رشد بیشتر اقتصادی و تحقق جذابیت بیشتر تولیدات بخش صنعتی نیز مؤثر خواهد بود.