-
مسئولان بر پرهیز از« باغ‌فروشی» محصولات تاکید دارند

انگ رنگ بر مرکبات مازندران

همزمان با آغاز برداشت مرکبات در مازندران، زمزمه رنگ افزایی و سالم‌نبودن این محصولات با توسل به جریان‌سازی در شبکه‌های اجتماعی، روایت تلخی را برای قطب تولید مرکبات کشور رقم زده است، نمایشی که نشردهندگان این مطالب اشتباه، منبع درآمد تولید‌کنندگان مازندران را هدف گرفته‌اند. مطرح کردن مطالبی از قبیل رنگ‌آوری در سورتینگ‌ها و بی‌کیفیت نشان دادن مرکبات مازندران تازگی ندارد اما حجم مطالب و ادعاهایی که مطرح می‌شود، بی‌سابقه است و توجه به آنها به اعتقاد کارشناسان اقتصادی سبب می‌شود تا راه برای واردات مرکبات از خارج برای عده‌ای باز شود و نارضایتی باغداران را در سالی که به نظر می‌رسد آب و هوا با آنان همراهی کرده، به دنبال داشته باشد. مدعیان ناسالم بودن مرکبات مازندران می‌گویند که برخی از باغداران و سورتینگ‌داران پرتقال‌های نرسیده را برداشت کرده و به وسیله گاز اتیلن در رنگ آنها تغییر ایجاد می‌کنند تا به نرخ نوبرانه در بازار بفروشند.

انگ رنگ بر مرکبات مازندران

طبق آمارهای رسمی، مجموع باغ‌های مرکبات مازندران ۱۱۲ هزار هکتار است که از این میزان ۱۱۰ هزار هکتار ارقام بارده هستند. همچنین از مجموع باغات مرکبات مازندران ۸۰ هزار هکتار

زیر کشت ارقام مختلف پرتقال، ۳۰ هزار هکتار ارقام مختلف نارنگی و بقیه زیر کشت محصولاتی از جمله نارنج و لیمو قرار دارند.

برداشت مرکبات مازندران با ارقام زودرس نارنگی از هفته آینده آغاز خواهد شد و اکنون باغداران در حال آماده شدن برداشت نارنگی‌های زود رس در سطح حدود۱۱ هزار هکتار هستند.

تولید سالانه ۷ میلیون تن محصول

مازندران با دارا بودن ۱.۵ درصد از اراضی کشور و ۲.۵ درصد اراضی کشاورزی کشور سالانه بیش از 7 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می‌کند که ۱۰ درصد ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.به طور متوسط در یک هکتار باغ مرکبات ۳۰ تن محصول برداشت می‌شود.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به تولید خوب و قابل قبول محصول مرکبات در استان پیش‌بینی کرد: میزان برداشت انواع مرکبات به سه میلیون تن در سال زراعی جاری برسد.

هادی باقری در گفت‌وگو با ایرنا افزود: ۱۲۰ هزار هکتار باغ مرکبات در استان مازندران وجود دارد که از این میزان ۲۰ هزار هکتار به کشت نارنگی اختصاص دارد.

وی ادامه داد: ۱۰ هزار هکتار از باغات نارنگی مازندران به کشت ارقام نارنگی پیش رس اختصاص دارد که میوه‌ای سبزرنگ با مزه ترش است.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران اضافه کرد: نارنگی‌های زودرس شامل ارقام ایواساکی، میاگاوا، اکتیو و هوشیموتو است که به طور معمول از دهه دوم شهریور برداشت می‌شود و درحال‌حاضر در بازار عرضه شده است.

وی میزان تولید نارنگی زودرس مازندران را در امسال ۲۵۰ هزار تن اعلام کرد و گفت: همچنین میزان تولید و برداشت دیگر نوع نارنگی یعنی نارنگی دیرس ۵۰۰ هزار تن است.

برداشت پرتقال از آبان تا بهمن

به گفته باقری، بخش عمده تولید مرکبات مازندران به انواع پرتقال بر می‌گردد که برداشت پرتقال هم بسته به نوع زودرس یا دیررس از آبان شروع می‌شود و تا اواخر بهمن ادامه می‌یابد.

وی توضیح داد: بخشی از مرکبات تولیدی استان در انبارها ذخیره‌سازی می‌شود تا در فرصت مناسب قیمتی به بازار داخلی و خارجی عرضه شود.

معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران شرایط آب و هوایی امسال مازندران را مناسب و مطلوب برای تولید مرکبات توصیف کرد و افزود: تجربه چند روز گرمای بیش از ۳۰ درجه در ماه مهر و همچنین خنکی شب‌ها در یک ماه اخیر سبب شده است تا رنگ‌دهی و قندگیری مرکبات استان زودتر از موعد رخ بدهد.

وی گفت: اعضای کمیته فنی سازمان جهاد کشاورزی مازندران که شامل بالاترین مقام‌های مسئول این سازمان و پژوهشگران مراکز جهاد کشاورزی هستند، با بررسی هایی که انجام دادند بر رنگ‌دهی طبیعی و رسیده شدن پرتقال‌ها صحه گذاشته‌اند.

باقری افزود: رنگ‌دهی و قندگیری بعضی از ارقام پرتقال همچون ناویلینا و فوکوموتو امسال حتی زودتر از زمان تعیین شده از سوی کمیته فنی انجام شد و برداشت آنها نیز صورت گرفت.

وی ادامه داد: با نظارت‌های دقیقی که از سوی اکیپ‌های سازمان صنعت، معدن و کشاوری، سازمان جهاد کشاورزی و دانشگاه علوم پزشکی مازندران بر روی سورتینگ داران استان صورت می‌گیرد تا محصولات سالم و مناسب وارد بازار شود، امکان رنگ آوری و سودجوئی بشدت کاهش می‌یابد و نمی‌تواند بیشتر از حدی باشد که برای سایر محصولات در همه جای کشور صورت می‌گیرد.

شکوهی با اشاره به اینکه برف و سرمای پارسال صدها میلیارد ریال به باغداران این استان خسارت وارد کرد، گفت: شرایط مساعد

آب و هوایی امسال در استان باعث شده تا مرکبات خوبی به بار بنشیند و باغداران سال خوبی را در پیش دارند.

مرکبات مازندران در سبد صادراتی ایران

از سویی با توجه به اینکه مرکبات مازندران در سبد صادراتی ایران به کشورهای دیگر قرار دارد این موضوغ با جدیت از سوی مسئولان امر پیگیری و رصد می‌شود و این موضوع را معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران بر آن صحه گذاشته است.

حسین مولایی گفت: رنگ‌آمیزی و سبززدایی مرکبات نوبرانه مازندران با هدف صادرات محصولات تولیدی و رفع چالش‌های بهداشتی در این حوزه ممنوع شد.

معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی مازندران ضوابطی را برای تولید و عرضه مرکبات در نظر گرفته که بر اساس آن رنگ‌آمیزی مرکبات در سورتینگ‌ها ممنوع است و در صورت هرگونه گزارش سبززدایی با متخلفان برخورد خواهد شد.

وی با بیان این که در امسال صادرات مرکبات از استان شرایط جدید و ویژه‌ای خواهد داشت، گفت: طرح صادرات مرکبات از مازندران به کشورهای مختلف جهان در دست پیگیری است و باید با برنامه‌ریزی اصولی برای تحقق این امر بکوشیم.

مولایی با بیان این که باید از شرایط سنتی صادرات کالا دست برداریم، ادامه داد: تحقق صادرات مطلوب مرکبات به چین رعایت الزامات کشور مقصد را می‌طلبد.

وی اضافه کرد: تمامی سردخانه‌ها و انبارهای صادراتی که قرار است در طرح صادرات مرکبات به کشور چین مشارکت داشته باشند باید در سامانه مربوطه در وزارت جهاد کشاورزی ثبت شود چون درغیر این صورت محصول تولیدی نگهداری شده در سردخانه فاقد مجوز، امکان صادر ندارد.

وی تصریح کرد: صادرات مرکبات به چین دارای چارچوب بهداشتی خوبی است که در صورت اجرای دقیق آن علاوه بر رونق

کسب و کار، فرهنگ صادرات کالا به کشورهای مختلف را در بین کشاورزان نهادینه می‌کند.

معاون امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه استاندار مازندران هر ۴۸ ساعت یک بار پیگیر روند اجرای طرح صادرات مرکبات است، گفت: مسئولان امر و فعالان اقتصادی با برنامه‌ریزی اصولی برای تحقق این امر بکوشند.

سخن پایانی

دغدغه و نگرانی باغداران مازندران از بازار مرکبات در حالی است که مسئولان ارشد استان ضمن تاکید بر لزوم پرهیز از باغ‌فروشی، معتقدند که زمینه صادرات این میوه پاییزی امسال به کشورهای عربی همسایه و خزری به ویژه روسیه بیش از پیش فراهم شده و نگرانی ها درباره عرضه مازاد بر مصرف به بازار با قیمت مناسب کمتر از سال گذشته است.

مرکبات مازندران پس از برنج دومین محصول مهم اقتصادی و منبع درآمد کشاورزی استان است؛ محصولی که تولید مازاد بر مصرف داخلی آن امسال با توجه به فراهم شدن زمینه صادراتی به کشورهای عربی به خصوص عراق و روسیه، باید بیشتر به بازار جهانی صادر شود. براساس اخبار برداشت بیش از سه میلیون تن مرکبات از ۱۱۲هزار هکتار از باغ های مازندران در حالی از نیمه شهریور با نارنگی زودرس شروع شد که امسال نیز همانند سال‌های گذشته باغداران نگران گسترش دلالی و واسطه بازی در عرضه مازاد بر مصرف این میوه پاییزی هستند، موضوعی که انجمن کشاورزی پیشرو استان با هدف حمایت از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان هزینه تولید هر کیلو مرکبات را طبق بررسی همه‌جانبه تا ۲۰۰ هزار ریال اعلام کرده است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین