رنج معدنکاری
وقوع حادثه انفجار گاز متان در یکی از معادن زغال سنگ طبس، تاکنون با استناد به آمار رسمی و لحظه تنظیم گزارش، جان ۳۸ نفر را گرفته است اما برخی رسانهها گزارش دادهاند که آمار فوتیها به ۵۱ نفر رسیده است. رئیس هلال احمر در این مورد گفته است: ۵۱ فوتی را تایید نمیکنیم و آمار رسمی و اصلی فوتیهای حادثه معدن طبس ۳۱ نفر است.
حجم گاز متان زیاد است
در زمان حادثه انفجار، ۴۷ کارگر در بلوک B و ۲۲ کارگر در بلوک C این معدن زغالسنگ در طبس مشغول کار بودند که جسد ۳۰ کارگر از بلوک B خارج شد و ۱۷ مصدوم نیز به مراکز درمانی منتقل شدند؛ بلوک B کاملا تخلیه و بسته شد و جانباختگان و مصدومان منتقل شدهاند.
در بلوک C نیز ۲۰ کارگر در زمان انفجار حضور داشتند که جسد ۲ نفر از آنها با تلاش امدادگران از طریق تونل B خارج شد.
هنوز جسد ۱۸ کارگر دیگر در بلوک C معدن زغالسنگ باید از معدن خارج شوند که به علت حجم بالای گاز متان، تاکنون امدادگران موفق به حضور در بلوک C نشدهاند و درحالحاضر امدادگران در تلاشند با طی کردن مسافت ۸۰۰ متری مورب در طول معدن و رسیدن به عمق ۲۰۰ متری معدن بتوانند با کنترل شرایط و خروج بخشی از گازهای سمی، بقیه کارگران محبوس را از معدن خارج کنند. متاسفانه به دلیل انفجار صورت گرفته در بلوک C علاوه بر تصاعد گازهای سمی، معدن نیز ریزش کرده و عملیات امدادرسانی طولانی شده و شاید به این زودی نتوان به کارگران دسترسی پیدا کرد.
۱۷ مصدوم این حادثه در مراکز درمانی درمان شدند و ۳ نفر از کارگران دیگر که برای امدادرسانی به کارگران رفته بودند نیز، دچار مسمومیت با گاز متان شدند که در مجموع این حادثه ۲۰ مجروح داشت که در مراکز درمانی در حال درمان هستند و در حالحاضر ۱۱ نفر بستری و بقیه ترخیص شدهاند. در گزارش پیشین در ساعت ۹ و ۳۰ دقیقه اول مهر، محمدعلی آخوندی، مدیرکل بحران استانداری خراسان جنوبی اعلام کرده بود که تعداد جانباختگان حادثه معدن طبس به ۳۰ نفر و همچنین ۱۷ مصدوم رسید.
دیه کارگران معدن طبس پرداخت میشود
در همین رابطه، محمدجعفر عبداللهی، رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی گفت: شرکت معدن را مکلف خواهیم کرد هزینه کفن و دفن متوفیان و برگزاری مراسم را تقبل کرده و انجام دهد. رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه جامعه کارگری را بهتر از این درک کنیم، گفت: شرکت بیمه باید دیه کارگران معدن طبس را در چند روز آتی پرداخت کند. وی، اظهار کرد: باید برخی مباحث مرتبط با موضوع حادثه معدن طبس به سرعت رسیدگی شود و امشب برای موضوع دیه کارگران جلسه برگزار و در این خصوص به توافق میرسیم. او با بیان اینکه مستمری و بازنشستگی کارگران معدن با قید ارفاق باید با فوریت انجام شود، اظهار کرد: اگر برخی کارگران نزدیک به سن بازنشستگی هستند هم نباید سختگیری شود، دستور دهید بازنشستگی آنها با قید ارفاق انجام شود. رئیس کل دادگستری خراسان جنوبی ادامه داد: شرکت معدن را مکلف خواهیم کرد هزینه کفن و دفن متوفیان و برگزاری مراسم را تقبل کند و انجام دهد. وی بیان کرد: حادثه شدید است و باتوجه تعداد کارگرانی که در این اتفاق فوت کردهاند، این حادثه بزرگترین حادثه معدنی کشور محسوب میشود، بنابراین تصمیمی که اتخاذ میشود باید منجر به کاهش آلام این قشر شود. عبداللهی تاکید کرد: حقوقی که در شورای حقوق و دستمزد تصویب میشود برای کارگران مفید فایده نیست و زندگی مادی و معنوی آنها را اداره نمیکند. رئیس کل دادگستری خراسانجنوبی گفت: اگر محرومیت و ضعف مالی کارگران را مجبور به این کار نکرده بود، حاضر نبودند با آن وضعیت در این معدن مشغول به کار شوند. وی با بیان اینکه کارگروهی متشکل از همه آنچه میتواند به ما کمک کند تشکیل شود، تاکید کرد: تشکیل کارگروههای متعدد رسیدگی در امر مردم و پرونده را دچار چالش میکند چراکه ما مکلف به پذیرش نظرات متفاوت و متعدد نخواهیم بود. عبداللهی تاکید کرد: با خاطیان حادثه معدن طبس هر کسی در هر لباس و حد و اندازهای که باشد برخورد شایسته خواهیم کرد. وی ادامه داد: وزیر کار و صمت توجه داشته باشند اگر در بحث ایمنی یا در حوزه نظارت اداری تخطی صورت گرفته باشد در همه پروندههای قضایی برخورد شایستهای با خاطیان انجام خواهیم داد.
۶۹ کارگر در بلوک C مشغول کار بودند
محمدعلی آخوندی، مدیرکل بحران استانداری خراسان جنوبی در جمع خبرنگاران تعداد فوتیهای حادثه معدن طبس را تا ساعت ۷:۲۵ صبح ۱۹ نفر و تعداد مجروحان رهاسازی شده را ۱۷ نفر اعلام کرده بود. وی گفت: متاسفانه حادثه تلخی ساعت ۲۱ شب گذشته به دلیل تصاعد آنی گاز متان در محل یکی از تونلهای معدن زغالسنگ شرکت معدنجو رخ داد که موجب انفجار شد.
آخوندی افزود: در زمان حادثه انفجار ۶۹ کارگر در بلوک C و B این معدن زغالسنگ در طبس مشغول کار بودند.
متوفیان معدن طبس اهل کدام شهرها بودند؟
شهردار طبس گفت: اکنون ۱۰ کشوی سردخانه توسط شهرداری، یک دستگاه کانتینر مدیریت بحران و فضایی مشابه سردخانه با ظرفیت نگهداری ۳۰ جسد تعبیه شده و هیچگونه کمبودی برای نگهداری اجساد معدنچیان متوفی طبس نداریم. سعید صادقزاده افزود: اجازه ندادهایم این سردخانهها با انباشت اجساد متوفیان مواجه شود.وی ادامه داد: غسل میت افرادی که قرار است در منطقه دفن شوند انجام و اجساد مربوط به سایر شهرستانها نیز توسط ماشینهای حمل متوفی دست بهدست و به زادگاه خودشان منتقل میشود. شهردار طبس تاکید کرد: به گونهای برنامهریزی شده تا با پیک یا تراکم پیکر متوفیان مواجه نشویم، همچنین خانواده جانباختگان نیز با زحمت مواجه نشوند.وی با بیان اینکه متوفیان از دیگر شهرهای کشور از جمله سبزوار، گنبد کاووس، زابل، بیرجند، کاشمر، طبس و سایر شهرها هستند، عنوان کرد: به دلیل پراکندگی شهرها آمار معدنچیان فوتشده در اختیار دفتر امور شهری استانداری قرار گرفته و هماهنگی برای انتقال اجساد به زادگاهشان انجام شده است.
ادعای وزارت کار: تخلفی صورت نگرفته است
احمد میدری، وزیر کار در این مورد گفت: مستمری حادثه دیدگان انفجار معدنجوی طبس به سرعت و کامل پرداخت میشود. او بیان کرد: تخلفی صورت نگرفته و این رویداد واقعا یک حادثه بوده است. شش هزار معدن فعال در کشور داریم و ۲.۵ درصد حوادث ناشی از کار در معدن رخ میدهد.
۱۷ نفر همچنان محبوس هستند
امدادگران در بلوک C نزدیک محبوس شدگان هستند و ١٧ مصدوم به مراکز درمانى انتقال داده شدو تحت درمان و یا ترخیص شده اند؛ ۱۷ نفر دیگر از معدنکاران محبوس هستند که عملیات امدادرسانی همچنان ادامه دارد. در پی انفجار معدن زغالسنگ که منجر به جان باختن ۵۱ کارگر این معدن شد، اجساد کارگران بعد از خروج از معدن برای بررسی پزشکی قانونی به سردخانه منتقل شد. متاسفانه این شهرستان با داشتن جمعیت ۱۰ هزار نفری در حوزه کارگر، کلا ۳ کشو متعلق به شهرداری و ۸ کشو متعلق به بیمارستان برای نگهداری اجساد دارد.
کمیتهای برای بررسی کارشناسی علت حادثه معدن تشکیل شده و کارشناسان زبده و با تجربه برای رسیدگی به این مهم مامور شدهاند. ایمنسازی معدن برای خروج باقی اجساد این حادثه در حال انجام است و مسئولان امیدوارند هر چه زودتر کار آواربرداری و سایر مسائل مربوط به معدن تمام شود.