نارنجیهای جاده مخصوص کم آوردند !
سایپا در سال گذشته حدود ۲۰۸ هزار و ۱۰۰ دستگاه از مدلهای کوییک، ساینا و اطلس را تولید کرده است . تولید خانواده X200 با افت نزدیک به ۱۰ درصدی نسبت به سال پیش، کاهش یافته است. این روند کاهشی میتواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله شرایط بازار و تغییرات تقاضا باشد

به گزارش سرویس خودرو صمت؛ آن طور که اطلاعات منتشر شده نارنجیهای جاده مخصوص نشان میدهد، این خودروسازی در سال ۱۴۰۲ در مجموع حول و حوش ۲۳۲ هزار و ۸۰۰ دستگاه از اعضای خانواده X۲۰۰ را در خطوط تولید خود تکمیل کرده است. بنابراین شاهد هستیم تیراژ تولید این خانواده خودرویی در بازه زمانی مورد بررسی افت تیراژی نزدیک به ۲۴ هزار و ۷۰۰ دستگاهی را نشان میدهد.
به نظر میرسد سایپاییها همچنان نتوانستند جای خالی خانواده تیبا را پُر کنند و بعد از خداحافظی، ظرفیت تولید این خانواده خودرویی هنوز با محصولات دیگر جایگزین نشده است. مدیران سایپا در سال ۱۴۰۱ تیبا را روانه موزه کردند و قصد داشتند تا جای خالی اعضای این خانواده خودرویی را در سبد محصولاتی خود با کوییک و ساینا پُر کنند.
خوروساز ساکن کیلومتر ۱۵ جاده مخصوص در سال پایانی حضور تیبا در سبد محصولاتی خود در مجموع نزدیک به ۲۷۱ هزار و ۳۰۰ دستگاه از اعضای خانواده X۲۰۰ شامل تیبا، ساینا و کوییک را در خطوط تولید خود تکمیل کرد.
چنانچه تیراژ تولیدی این گروه خودرویی در سال ۱۴۰۲ را به سال ۱۴۰۱ مقایسه کنیم متوجه میشویم به رغم تلاشهای سایپاییها با حذف تیبا تیراژ تولید این گروه خودرویی حول و حوش ۳۸ هزار و ۵۰۰ دستگاه افت کرد. این کاهش تیراژ تولید به زبان درصد، حدود ۱۵ درصد است.
نارنجیهای جاده مخصوص در ادامه یعنی در سال ۱۴۰۳ نتوانستند افت تولید این گروه خودرویی را جبران کنند و شاهد هستیم که تیراژ تولید در سال ۱۴۰۳ به نسبت تیراژ تولید ۱۴۰۱ افتی بیش از ۲۳ درصدی را تجربه کرده است.
این کاهش تیراژ تولید خانواده X۲۰۰ با توجه به اینکه محصولات این گروه خودرویی کف قیمت بازار را تشکیل میدهند؛ پیام خوبی برای متقاضیان خودروهای ارزان قیمت بازار ندارند.
به نظر میرسد ایده خودروسازان برای حذف محصولات ارزان قیمت و بالا آمدن کف قیمتی در بازار خودرو کام متقاضیان خودروهای ارزان قیمت را حسابی تلخ کند.
نزولی شدن نمودار تیراژ تولید خودروهای کف بازاری باعث میشود که قیمت بازاری این خودروها روند صعودی به خود بگیرد.
البته قیمت بازاری خودروهای ارزان قیمت از ناحیه حذف برخی مدلها و جایگزین شدن آنها با مدلهای جدید که به مراتب قیمتهای بالاتری دارند هم تهدید میشود. به عنوان مثال حذف تیبا سبب شد تا نارنجیهای جاده مخصوص از محصولاتی مانند اطلس و سهند رونمایی کنند. اما به واسطه اینکه این خودروها تازه به سبد محصولاتی این خودروسازی اضافه شدند نتوانستند تیراژ تولید هدف گذاری شده را محقق کنند.
البته سایپاییها به دنبال این هستند که اطلس را با کوییک و سهند را با ساینا جایگزین کنند. بررسی اقتصادنیوز از قیمت بازاری این خودروها نشان میدهد ارزانترین کوییک در حال حاضر در کارخانه حدود ۴۳۹ میلیون تومان قیمت دارد و این در حالیست که اطلس به عنوان خودروی جایگزین کوییک با قیمتی بیش از ۵۰۰ میلیون تومان در دسترس متقاضیان قرار دارد. بنابراین قیمت اطلس به نسبت ارزانترین کوییک رشدی حول و حوش ۱۵ درصدی دارد. فاصله قیمتی ساینا و سهند هم از رشدی بیش از ۱۲ درصدی حکایت میکند.
هر دستگاه ساینا S در کارخانه حدود ۴۱۵ میلیون تومان فاکتور میشود این در حالیست که هر دستگاه سهند حوالی ۴۷۰ میلیون تومان در کارخانه فاکتور میشود.
حال این سوال مطرح است که آیا حذف خانواده تیبا که سبب شده نارنجیهای جاده مخصوص طی سالهای ۱۴۰۲ و سال گذشته از هدف گذاری خود دور شدهاند سبب شده تا این خودروسازی دلتنگ اعضای خانواده تیبا شود؟
باید منتظر ماند و دید خانواده X۲۰۰ در سال جاری چه روندی را طی خواهد کرد و آیا سایپاییها میتوانند به برنامه خود برای تولید محصولات این خانواده خودرویی پایبند بمانند یا اینکه همچنان روند نزولی را تیراژ تولید گروه X۲۰۰ را ادامه خواهند داد؟