مستاجران بازیچه دست دولت | خبری از وام ودیعه مسکن نیست
بحران اجاره مسکن ادامه دارد؛ در حالی که دولت وعده پرداخت وام ودیعه مسکن را داده است، سختگیری بانکها و موانع اجرایی باعث شده مستاجران در دریافت این تسهیلات حمایتی ناکام بمانند، و نگرانیها از تکرار مشکلات گذشته افزایش یافته است.

وضعیت اجاره مسکن همچنان چالشهای بسیاری را برای مستاجران به همراه دارد، در حالی که تدابیر جدید دولت هنوز نتوانسته پاسخگوی نیازهای این قشر باشد.با افزایش نرخ اجارهبها و نبود نظارت کافی، خانوادهها تحت فشار اقتصادی شدیدی قرار گرفتهاند، که نگرانی و اضطراب آنها در زندگی روزمره را افزایش داده است.
در میان این مشکلات، سیاستهای حمایتی بر محور پرداخت وام ودیعه تنظیم شدهاند. اما این روشها به دلیل پیچیدگیهای اجرایی و محدودیت منابع، تا کنون نتوانستهاند تأثیر باثباتی در کنترل بازار اجاره داشته باشند.
تصویب بسته پیشنهادی
دوشنبه گذشته، بسته پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی برای حمایت از مستاجران، توسط شورای عالی مسکن تصویب شد. این بسته شامل دو نوع تسهیلات وام ودیعه است که یکی با سود قرضالحسنه ویژه اقشار تحت حمایت و دیگری با شرایط معمول برای همه مستاجران ارائه خواهد شد.
طبق اعلام معاون مسکن و ساختمان، ۲۰۰ همت وام ودیعه برای مستاجران اختصاص یافته و تصمیماتی مثل تأمین مسکن اقتصادی و مسکن اجارهای با مشارکت نهادهای عمومی نیز در این بسته گنجانده شده است.
افزایش سقف وام ودیعه نکتهای مثبت به نظر میرسد، اما آیا این موضوع برای مستاجران قابل اجرا و موثر خواهد بود؟ در گذشته، فقط یک سوم مستاجران توانستند وام ودیعه را دریافت کنند. سال جاری نیز، با توجه به سختگیریهای بانکها، شرایط دریافت وام سختتر شده و ضامنهایی که برای این وام لازم هستند، نگرانیهای زیادی را ایجاد کردهاند.
وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده که تنها شرط دریافت این وام، نداشتن سابقه مالکیت است و مستاجران میتوانند اجارهنامه خود را در سامانه تم بارگذاری کنند. اما تجربه قبلی نشان داده شرایط عملی به شدت وابسته به همکاری بانکها خواهد بود.
با وجود افزایش سقف وام و کاهش بخشی از شرایط اولی، این طرح موفقیتآمیز خواهد بود اگر نظارت و همکاری عملیاتی بانکها به صورت جدی وجود داشته باشد. اما بیم آن میرود که این روند نیز در پیچ و خم بروکراسی و وعدههای انجامنشده باقی بماند.
برنامههای دولت برای کمک به مستاجران نیازمند ضمانت اجرایی قوی و نظارت مستمر است. در غیر این صورت، فشار اقتصادی و مشکلات معیشتی ادامه پیدا خواهد کرد و وضعیت بازار اجارهبها تغییری مثبت نخواهد داشت.