بزرگترین واردکنندگان برنج کدام کشورها هستند؟
در حالیکه تقاضای جهانی برای برنج وارداتی منجر به فروش ۳۳.۴ میلیارد دلار در ۲۰۲۳ شد و اندونزی در صدر است، ایران با ثبت خریدی به ارزش ۷۳۶.۴ میلیون دلار در جایگاه یازدهم قرار گرفت.
برنج عمدتا یکی از محصولات استراتژیک محسوب می شود که تقاضای جهانی برای این محصول بسیار بالا است. به طوری که طبق گزارشات جهانی تقاضای جهانی برای برنج وارداتی منجر به فروش ۳۳.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ شد.
کاهش ۹درصدی ارزش بازار جهانی برنج وارداتی در سال ۲۰۲۳
این در حالی است که ارزش کلی واردات برنج از همه کشورهای خریدار نسبت به سال ۲۰۱۹ که خرید برنج در سراسر جهان ۲۵.۵ میلیارد دلار هزینه داشت، به طور متوسط ۳۱ درصد رشد کرد. با این وجود ارزش بازار جهانی برنج وارداتی در سال ۲۰۲۳ نسبت به سال ۲۰۲۲ که این رقم ۳۳.۷ میلیارد دلار بود به میزان ۹درصد کاهش یافت.
بزرگترین واردکنندگان برنج کدام کشورها هستند؟
داده های آماری همچنین نشان می دهد که در سال ۲۰۲۳ کشور اندونزی بزرگترین خریدار برنج بوده و پس از آن نیز فیلیپین، عربستان سعودی، ایالات متحده آمریکا و چین در جایگاه های بعدی قرار دارند. به عبارت دیگر در مجموع این ۵ خریدار عمده برنج تقریباً یک چهارم تقاضای جهانی برای برنج وارداتی را ایجاد کردند که معادل ۲۳درصد از کل برنج وارداتی در مدت نامبرده می شود.
کشورهای آسیایی؛ در صدر واردکنندگان برنج وارداتی
در واقع از منظر قاره ای در بحث واردات برنج در سال ۲۰۲۳ کشورهای آسیایی بیشترین واردات را به ارزش حدود ۱۶ میلیارد دلار رقم زده اند که حدود ۴۷درصد از کل می شود و پس از آن واردکنندگان آفریقایی با سهمی حدود ۲۳درصد در رتبه دوم واردات برنج قرار دارند. این در حالی است که ۱۵ درصد دیگر از واردات برنج در سراسر جهان به خریداران در اروپا تحویل داده شد.
در واقع طبق داده های آماری منتشر شده اندونزی با رقم زدن وارداتی به ارزش ۱.۸ میلیارد دلار حدود ۵.۴درصد از کل واردات برنج را به نام خود ثبت کرده و در جایگاه نخست واردات قرار گرفته است. پس از آن فیلیپین با وارداتی به ارزش ۱.۶ میلیارد دلار دومین وارد کننده بزرگ برنج است و عربستان سعودی نیز با ۱.۵ میلیارد دلار و سهمی ۴.۶درصدی سومین خریدار برنج وارداتی در سال ۲۰۲۳ محسوب می شود.
داده های آماری نشان می دهد بعد از سه کشور نامبرده نیز کشورهای «ایالات متحده با ثبت وارداتی به ارزش ۱.۴۲ میلیارد دلار، چین با ۱.۴۱میلیار دلار، عراق با ۱.۳۴ میلیارد دلار، مالزی با ۸۱۹.۸ میلیون دلار ، بریتانیا با ۷۵۰ میلیون دلار، ژاپن با ۷۴۵.۷ میلیون دلار، ویتنام با ۷۴۳.۴ میلیون دلار، ایران با ۷۳۶.۴ میلیون دلار، ساحل عاج با ۷۲۲.۱ میلیون دلار، فرانسه با ۶۷۷.۹ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۶۷۰ میلیون دلار و بنین با ثبت وارداتی به ارزش ۶۵۲.۸ میلیون دلار» در جایگاه چهارم تا پانزدهم واردات برنج قرار دارند.
به این ترتیب این ۱۵کشور که بیشترین واردات برنج را انجام داده اند در مجموع حدود ۴۷ درصد از کل برنج وارداتی را در طول سال ۲۰۲۳ خریداری کردند. برنج وارداتی همچنان مورد تقاضای کشورهای وارد کننده در سراسر جهان است.
اندونزی واردات برنج را بیش از ۷۸۵درصد افزایش داد
نکته قابل تامل اینکه در میان کشورهای فوق برخی در خرید برنج وارداتی نسبت به سال قبلتر رشد داشته اند به طوری که اندونزی با بیش از ۷۸۵درصد رشد، مالزی با حدود ۳۷درصد رشد، فیلیپین با حدود ۲۹درصد رشد و بریتانیا با بیش از ۲۴درصد رشد بیشترین افزایش خرید را نسبت به دیگر خریداران رقم زده اند.
از سوی دیگر برخی کشورها خرید خود را کاهش داده اند به نحوی که سه کشور ایران، چین و ساحل عاج خرید خود را نسبت به سال ۲۰۲۲ کاهش داده اند. یعنی طبق آمارها در سال ۲۰۲۳ ایران کاهشی بالغ بر ۶۴درصد خرید را به ثبت رسانده و چین و ساحل عاج نیز به ترتیب ۴۶ و حدود ۱۱درصد خرید خود را کاهش داده اند.