پاسکاری باغ ملی، از رامسر تا یونسکو
سرنوشت باغ ملی رامسر همواره موردتوجه مردم منطقه بوده و این میراث طبیعی و ملی برای احیا فراز و نشیبهای زیادی را طی کرده است.
باغ ۳۳ هکتاری این روزها بیش از هر زمان دیگری مورد توجه افکار عمومی رامسر قرار گرفته است. در شرایطی که بیشتر مقاصد گردشگری برای جذاب گردشگر با هزینههای گزاف بهدنبال ایجاد جاذبههای گردشگری مکمل و تجربههای جدید برای مخاطبان هستند، باغ ملی بهترین فرصت برای ارائه یک تجربه جدید گردشگری است، ضمن اینکه ثبت ملی آن گام مهمی در جهت حفظ حقوق آیندگان محسوب میشود. ثبت ملی باغ رامسر تعیین ضوابط عرصه و حریم برای این محوطه نهتنها کارکرد باغی و ویژگیهای تاریخی این مجموعه را حفظ میکند، بلکه شگفتیهای تاریخی آنکه تاکنون مسکوت مانده را نیز معرفی میکند.در سفر دو ماه قبل وزیر میراث فرهنگی به مازندران و رامسر، ضربالاجل یکماهه برای تعیین تکلیف وضعیت این باغ ملی در نظر گرفته شد و با گذشت حدود دو ماه هنوز بحثها بر سر رفع موانع آن ادامه دارد.
شرط احیای باغ ۳۳ هکتاری
هادی حلاجیان، رئیس شورای شهر رامسر در گفتوگو با مهر گفت: برای احیای باغ ۳۳ هکتاری موانع کوچکی وجود دارد که طی فرصت یکماهه وزیر میراث، شهرداری کارها را بهخوبی انجام داد. وی افزود: چراغ راه احیای باغ ۳۳ هکتاری روشن شد و باید براساس نقشه و مجوز میراثی کار با نظارت میراث توسط شهرداری انجام شود.
حلاجیان اذعان داشت: با مشاور احیای باغ ۳۳ هکتاری قرارداد بسته شد و بخشی از هزینه توسط شهرداری و بخشی توسط میراث پرداخت شده است.
باغ 8 هکتاری در حالی برای قرار گرفتن در فهرست آثار ملی ناکام مانده است که دیگر عرصههای تاریخی هم دوره این محوطه تاریخی، با داشتن حتی یک معیار از معیارهای ۱۵گانه ثبت ملی شدند و این وضعیت درحالی است که این باغ داعیه ثبت در میراث جهانی را نیز دارد.
هزینهکرد شهرداری رامسر برای نگهداری باغ
مصطفی گلجاری مقدم سرپرست شهرداری رامسر نیز گفت: بودجه شهرداری رامسر در سال ۱۴۰۲ مبلغ ۴۵۰ میلیارد تومان بوده که ۵۰ درصد برای حوزههای عمرانی و توسعه شهر هزینه شد.
وی افزود: شهرداری رامسر بر اساس بودجه و حمایت شورای اسلامی شهر پروژهها را در دستور کار قرار داده و تلاش بر این است با اجرای پروژههای کلان شهرداری را به اهداف خود برسانیم.
گلجاری مقدم تصریح کرد: پروژه پیاده روسازی در چندین نقطه عملیاتی شد و در حوزه رودخانهها بریدهای عرضی رودخانه صفارود در حال انجام است.
سرپرست شهرداری رامسر با اذعان اینکه باغ ۳۳ هکتاری با کار کارشناسی و حمایت نماینده مجلس و وزارت میراث فرهنگی با جذب مشاور دو پروژه سنگین حوضچه آرامش در دو فاز اجرایی میشود که فاز اول انجام شد، افزود: تکمیل آن تا ماه آتی طبق قرارداد انجام میشود و برای بهسازی ضلع شرقی باغ ۳۳ هکتاری مبلغ ۳ میلیارد تومان تأمین اعتبار شد.
وی با اشاره به اینکه شهرداری رامسر جهت حفظ و نگهداری باغ ۳۳ هکتاری سالیانه ۵ میلیارد تومان هزینه میکند، گفت: چالش ما برای باغ ۳۳ هکتاری اسنادی بوده که توسط مشاور تهیه شد و باید این مستندات در اختیار شهرداری قرار گیرد تا عملیات احیا و بهسازی باغ را شروع کنیم.
وی درباره پروژه پیادهراه ساحلی شهر رامسر گفت: پروژه پیادهروی ساحلی در حال اجرا شدن است. سالهای است که ثبت جهانی باغ ملی و ۳۳ هکتاری رامسر در دستور کار قرار دارد و هر بار به دلیل وجود موانع و یا اختلاف بین دستگاه از گردنه و ریل ثبت جهانی خارج میشود.
باغ ملی از مهمترین جاذبههای گردشگری رامسر
صادق برزگر، کارشناس میراث فرهنگی و مدیرکل اسبق میراث فرهنگی مازندران نیز یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان رامسر را باغ تاریخی ۳۳ هکتاری این شهر برشمرد و گفت: با توجه به اینکه مطالعات مرمت و احیای باغ سی و سه هکتاری انجام شده و به تأیید وزارتخانه متبوع رسیده با احیای این اثر ارزشمند پویایی و عملکرد باغ احیا میشود.
شکلگیری هسته اولیه شهر گردشگرپذیر رامسر به تاریخچه ساخت باغ، ویلاهای اقامتی، بلوار، بناهای اداری، نظامی و آموزشی به سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۲۰ بر میگردد و گسترش مناطق مسکونی پیرامون محدوده آن با شتاب انجام گرفت در همان زمان معماری منحصربه فرد این مجموعه مسئولان وقت را بر آن داشت تا نسبت به ثبت ملی این اثر تاریخی اقدام کنند و سرانجام پس از سالها این اثر در سال ۱۳۸۳ در فهرست آثار ملی ثبت شد.
چند سالی است پرونده ثبت جهانی باغ ملی رامسر در دستور کار قرار دارد اما موانع و سازههای موجود فرآیند ثبت را با مشکل روبه رو کرده است. وزیر میراث فرهنگی دو ماه قبل در سفر به مازندران، رفع موانع این باغ ملی و پرجاذبه را در دستور کار قرار داده است.