-

ارز نیمایی رفتنی شد

طبق دستوالعمل بانک مرکزی، از روز شنبه ۲۴ آذر، عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی (نیما) می‌توانند نسبت به انجام معامله براساس نرخ‌های توافقی اقدام کنند.

ارز نیمایی رفتنی شد

براساس این اطلاعیه کلیه صادرکنندگان مشمول بند (۲) ماده (۸) آیین نامه اجرایی تبصره (۶) بند (ح) ماده (۲) مکرر قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به‌منظور رفع تعهد صادراتی از طریق واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، ملزم هستند که ارزهای مذکور را از طریق بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران عرضه کنند.

 همچنین مقرر شده صادرکنندگاه شامل شرکت‌های محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآورده‌های نفتی، از اول بهمن در چهارچوب آیین‌نامه مذکور و تصمیمات کارگروه برگشت ارز حاصل از صادرات، از طریق بانک‌های عامل نسبت به عرضه ارز در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام و رفع تعهد صادراتی کنند. واردکنندگانی که دارای تخصیص معتبر با محل تامین ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلا هستند نیز باید از اول بهمن از طریق بانک‌های عامل نسبت به خرید ارز از بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران اقدام کنند.

رانت تنها نتیجه قیمت‌گذاری دستوری

وزیر امور اقتصادی و دارایی در آستانه عملیاتی شدن بازار ارز تجاری اعلام کرد: قیمت‌گذاری دستوری در بازارها از جمله بازار ارز، جز توزیع رانت، ایجاد فساد و تشدید سفته‌بازی و التهاب در بازار نتیجه‌ای به بار نمی‌آورد.

به گزارش ایرنا، عبدالناصر همتی در حساب خود در ایکس نوشت: براساس یافته‌های علم اقتصاد و تجربه خود در این سال‌ها می‌گویم که بدون مهار تورم، دفاع از نرخ‌های ارز غیرواقعی، اگر هم در کوتاه‌مدت فایده اندکی برای آن متصور شویم، پایدار نیست بلکه با از بین بردن ذخایر ارزی، امنیت اقتصادی کشور را دچار آسیب جدی می‌کند.

تاثیر انتقال معاملات ارزی به بازار توافقی

دبیر سندیکای صنعت برق نیز ضمن تشریح آثار حذف ارز نیمایی و تاثیر انتقال معاملات ارزی به بازار توافقی، اعلام کرد: با این اقدام شرایط برای رشد صادرات صنایع بزرگ مانند پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها فراهم می‌شود.

به گزارش سازمان بورس و اوراق بهادار، حمیدرضا صالحی افزود: دستورالعمل جدید بانک مرکزی حرکت امیدوار‌کننده‌ای بود که به‌دنبال پیگیری‌های اتاق ایران و سایر تشکل‌ها اتفاق افتاد. در حال ‌حاضر نیز باید این سیاست و حرکت به سمت ارز تک‌نرخی را گامی رو به جلو بدانیم که البته نیاز است به‌درستی هم اجرا شود.

وی با بیان اینکه بازار توافقی ارز می‌تواند سهم زیادی از معاملات ارزی برای صادرات و واردات را شامل شود، گفت: این بازار می‌تواند جوابگوی نیازهای وارداتی باشد و اینکه شرایط برای فعالیت صادرکنندگان تسهیل شود و در مجموع صادرات رشد کند.

صالحی ادامه‌داد: در زمانی که ارز چندنرخی وجود داشت، صادرکنندگان باید ارز را با نرخ پایین می‌فروختند و هزینه بالایی برای صادرات وجود داشت، اما اکنون این مسیر تغییر کرده و به یک چارچوب درست برگشته است.

رفع ناترازی تجاری با سیاست جدید ارزی

دبیر سندیکای صنعت برق تاکید کرد: این بازار نباید فقط برای یک بخش خاص باشد. در ابتدا اعلام شد پتروشیمی‌ها وارد این بازار نمی‌شوند که اگر این چنین می‌شد سهم بزرگی از بازار حذف می‌شد، اما حالا اعلام شده این گروه هم وارد بازار متشکل ارزی می‌شود.

وی خاطرنشان‌کرد: الزامات این کار آن است که پشتوانه دولت، تشکل‌ها و اتاق بازرگانی وجود داشته باشد و اقتصاد به سمت تک‌نرخی شدن ارز برود. از سوی دیگر برای موضوع یارانه‌ها و واردات کالاهای اساسی می‌توان از روش‌های یارانه‌های ریالی استفاه کرد، اما این اقدام جدید برای صادرات کاملا مثبت است و در عین حال کمک می‌کند تا ناترازی صادرات و واردات از بین برود و تراز تجاری مثبت شود. این عضو اتاق بازرگانی ایران پیش‌بینی کرد با اقدام جدید بانک مرکزی صادرات رشد کند و بسیاری از فعالان صادراتی که در دو سه سال گذشته از عرصه صادرات خارج شده بودند مجدد کار صادراتی انجام دهند.

صالحی گفت: حالا فقط مسئله پیمان‌سپاری ارزی باقی می‌ماند که آن هم می‌تواند به‌دنبال تغییر سیاست ارزی دچار تغییر شود.

به‌گفته دبیر سندیکای صنعت برق، با اعمال سیاست جدید ارزی، وضعیت پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها در بازار سرمایه بهبود پیدا می‌کند و هرقدر حضور گروه‌ها و صنایع بزرگ در بازار توافقی پررنگ‌تر باشد می‌تواند به رونق گرفتن صادرات منجر شود.

وی اضافه‌کرد: فاصله ارز نیما و ارز آزاد در مقاطعی بسیار زیاد شده و زمینه ایجاد رانت را فراهم کرده بود، اما حالا این اقدام باعش کاهش رانت می‌شود و شرایط برای رقابت‌پذیری صنایع فراهم و همین‌طور واردات با شرایط بهتری انجام می‌شود.

امکان انتقال ارز نیما به سامانه ارز تجاری

در روزهای گذشته نیز، محمد آرام، معاون ارزی بانک مرکزی گفت: در این سامانه بانک متعهد به حصول ریال و ارز است و از این طریق احتمال عدم ایفای تعهدات کاهش می‌یابد. از سوی دیگر معاملات ثبت می‌شود و اطلاعات آن باقی خواهد ماند. اگر ایفای تعهدات خوب بود و فردی تعهدات خود را به‌موقع انجام داد، رتبه اعتباری‌اش افزایش پیدا می‌کند و اعتبار آنها برای انجام معاملات بیشتر افزایش می‌یابد، اما اگر کسی تخلف انجام دهد همانند چک برگشتی، امکان عرضه نخواهد داشت. به‌گفته معاون ارزی بانک مرکزی، در سامانه معاملاتی ارز تجاری مرکز مبادله و در عرضه و تقاضا امکان تبانی نخواهد بود. ضمن اینکه امکان انتقال عرضه یا تقاضای بخش نیما به سامانه مرکز مبادله وجود دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین