FATF به زبان ساده
سیامک قاسمی- کارشناس اقتصاد: این روزها همه جا صحبت ازFATF است و بعضی تأثیر عدم پیوستن ایران به افایتیاف بر اقتصاد ایران را حتی فراتر از تحریمهای امریکا میدانند. اما FATF چیست که این قدر مهم شده است:
۱- گروه ویژه اقدامات مالی فقط و فقط یک سازمان غیردولتی است که سیاستها و استانداردهای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را وضع کرده و ارتقا میدهد. این سازمان در سال ١٩٨٩ تاسیس شده و مقر آن در پاریس است.
۲- هم اکنون ١٩٨ کشور جهان به صورت مستقیم یا از طریق گروههای نه گانه منطقهای در افایتیاف عضویت دارند. از این بین ۳۷ کشور صاحب اقتصادهای بزرگ و توسعه یافته عضو سازمان اصلی هستند.
۳- افایتیاف در سال ۲۰۱۲ چهل و نه توصیه را به عنوان استانداردهای این سازمان برای مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم ابلاغ کرد که کشورهای عضو موظف شدند یا قوانینی برای رعایت این توصیهها تصویب کنند و یا قوانین فعلی خود را ارتقاء دهند.
۴- FATF همه کشورهای جهان را بر اساس پایبندی به این توصیهها به ٤ دسته استاندارد، در حال پیشرفت، غیرهمکار و لیست سیاه دسته بندی میکند.
۵- FATF از بین همه کشورهای جهان ٩ کشور را در طی سالهای اخیر به دلیل عدم پایبندی به استانداردهای جهانی مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در لیست سیاه قرار داده است و ایران در همه سالهای اخیر در صدر این لیست بوده است.
۶-FATFاز بین ٩ کشور عضو لیست سیاه، ٢ کشور کرهشمالی و ایران را در جایگاهی فراتر از لیست سیاه قرار داده و توصیه شده است علیه آنها «اقدامات متقابلانه» انجام شود.
۷- امروزه استانداردهای افایتیاف و نظر این سازمان درباره سطح پایبندی کشورها به این استانداردها، به عنوان یکی از مهمترین پیش نیازهای ارائه هرگونه ارتباط و ارائه خدمات بانکی و اعتباری و مالی از سوی بانکها و موسسات مالی به دیگر کشورها است.
۸- ایران برای خروج از لیست سیاه باید قوانین داخلی خود در مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را بر اساس کنوانسیونهای جهانی ایامال (AML) و سیافتی (CFT) اصلاح و عملیاتی کند.
9- عدم پیوستن ایران به سازمان FATF و ماندن ایران در لیست سیاه، عملا ارائه هرگونه خدمات و ارتباطات مالی و بانکی و پولی از سوی بانکهای جهانی با بانکهای ایرانی ناممکن بوده و کشور عملا در یک تحریم تمامعیار بانکی جهانی فراتر از تحریمهای امریکا قرار دارد.