-

گفتگویی جذاب با استاد محمود فرشچیان

محمود فرشچیان نقاش معاصر و شناخته شده ایرانی است که در روند نقاشی سنتی ایرانی و دیگر هنرهای سنتی تأثیر درخور توجهی داشته است.

به گزارش ستاره پارسی؛ محمود فرشچیان زادهٔ ۴ بهمن ۱۳۰۸ است.محمود فرشچیان در اصفهان زاده شد.محمود فرشچیان نقاش معاصر ایرانی است که تأثیر درخور توجهی در روند نقاشی سنتی ایرانی و دیگر هنرهای سنتی داشته‌است.برخی از آثار محمود فرشچیان توسط وزیران امور خارجهٔ ایران (کمال خرازی و محمدجواد ظریف) به عنوان هدیه به سفرا و وزرای کشورهای خارجی اهدا شده‌است.آثار محمود فرشچیان در بسیاری از شهرهای جهان مانند: پاریس، نیویورک، شیکاگو و … به نمایش گذاشته شده‌است.

محمود فرشچیان

استاد محمود فرشچیان پس از پایان دوره هنرستان هنرهای زیبای اصفهان به اروپا رفت و چند سالی در آنجا به مطالعه و بررسی آثار نقاشان برجسته غرب پرداخت و در نتیجه همین مطالعات به رهیافتی تازه از هنر نقاشان با معیار و استانداردهای جهانی دست یافت. استاد فرشچیان در حیطه نقاشی ایرانی سبک و مکتب خاصی را پدید آورد که در عین توجه به اصالت مبانی هنر سنتی، قابلیت و کارایی نقاشی ایرانی را با ابداع شیوه‌های نو افزایش داده است.

وی پس از بازگشت به ایران، در اداره کل هنرهای زیبای تهران آغاز به کار نمود و به مدیریت اداره ملی و استادی دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزیده شد. استاد محمود فرشچیان اکنون ساکن نیوجرسی آمریکا هستند و سفرهای دائمی به ایران دارند. خبرگزاری اسپوتنیک فرصتی یافت تا با استاد محمود فرشچیان به گفتگو بنشیند که در ادامه ارائه می گردد:

حفظ پیوندهای هنری و معنوی با ایران

به این مسئله توجه کنید که خداوند تعیین کننده سرنوشت تمام انسانهاست و از اختیار انسان تا حد زیادی خارج است و هم اوست که مقدر می نماید در کجای این زمین حضور داشته باشید. همه ما انسانها مقهور سرنوشت و خواست الهی هستیم و باید به داده های الهی راضی باشیم. اگرچه من ساکن آمریکا هستم، اما واقعیت هیچگاه چندان وابسته به این امر نبودم که محل سکونتم کجاست و فرق چندانی هم برای من ندارد و این چیزی است که بر آن معتقد و به آن عمل می کنم، بخشی از تابلوها و اثرهای هنری را نیز خارج از ایران نقاشی کرده ام.

ارتباط نقاشی و ادراک حسی

من اعتقادم این است که کار هنری سطوح متفاوتی دارد، گاهی برخی از سوژه ها به فکر و اندیشه نقاش القاء می شود و البته این نیز مبتنی بر همان سخنان آغازین من است، به عنوان مثال اکنون تابلویی را کار می کنم که در آن زلیخا پیر، ناتوان، کور و فقیر و بیچاره شده، حضرت یوسف می آیند و دامن بر سر ایشان می گسترانند و بعد زلیخا جوان، بینا و شاداب می شوند. تابلوی دیگری با محتوای نبرد خوبی و بدی است که البته همیشه خوبی پیروز می شود و خلاصه کلام اینکه تمام اینها ناشی از افکار و اندیشه هایی است که به انسان القاء می گردد.

سبک مینیاتور یعنی کارهای کوچک، ریز و در یک سطح باشد، اما کارهای من عمق دارد و کمی بیشتر به تعمق نیاز دارد، اگر مردمی که به کارهای هنری علاقمند باشند کارهای من را درک نموده و اظهار علاقه می نمایند، فرقی هم نمی کند ایرانی و یا غیر ایرانی باشند. اینکه فردی با یک اثر هنری ارتباط روحی برقرار نموده و منظور و پیام اثر را درک کند ربطی به ایرانی یا خارجی بودن ندارد مهم آن تعلق خاطری است که بیننده به یک تابلو پیدا می کند.

راه نقاشی کشیدن هنوز ادامه دارد

من هنوز نقاشی می کنم و همین تابلوی زلیخا کار بسیار عمیق و پیچیده ای است و بعبارتی در مایه های سختی وارد شده چراکه تلاش می کنم تا درون زلیخا را به تصویر بکشم و اینکه در یوسف چه چیزی را دیده که برای آن تا این اندازه بی تاب و درمانده شده است که آن هم ان شالله حتما به خوبی به پایان خواهم رساند.

امانتدار خوب در نقاشی باید پرتلاش باشد

هنرمندان و نقاشان نسل بعد از من بی شک می توانند امانتداران خوبی برای این سبک نقاشی باشند و حتی بهتر از من هم می توانند اینکار را انجام دهند منتها باید برای این کار ریاضت کشید و قبول کنند که زحمت کشیده و بسیار طراحی نمایند، خیلی مطالعه نموده و در جستجوی ناپیداها و ناخودآگاهها باشند. شاگردان خارجی نیز دارم و اتفاقا خیلی هم علاقمند هستند و خوب کار می کنند، مدتی اقدام به تدریس در دانشگاه نمودم منتها بدلیل دوری راه و بعد مسافت از این کار صرف نظر کردم، در عوض شاگردانم کارهای نهایی خود را برای من می آورند و نظر می دهم.

تنها به علاقمندان نقاشی توصیه می کنم بسیار زیاد کار کنند و در این فکر نباشند که آیا از این راه رزق و روزی زندگی آنها تامین می شود یا خیر، همه چیز دست خداوند است.

محمود فرشچیان

یکی از ماندگارترین آثار محمود فرشچیان تابلوی «عصر عاشورا» است و در مورد این اثر می گوید: روز عاشورا بود، وارد اتاق شدم، قلم را برداشتم و تابلوی عصر عاشورا را شروع کردم. قلم را که برداشتم تابلویی شد که الآن هست بدون هیچ تغییری. این اثر توسط وی به موزه آستان قدس رضوی اهدا و اکنون در آنجا نگهداری می شود.

همچنین طرح ضریح جدید مقبره حسین بن علی در کربلا یکی از آثار مذهبی هنری فرشچیان است که با مهارت استادان طلاکار و نقره کار ایران به اجرا درآمده است.

«محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران یک جلد کتاب حاوی تصاویری از آثار استاد فرشچیان را به همتای آمریکایی خود « جان کری»هدیه داده است.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین