امنیت بانکی با طعم دردسر
رمز پویا به منظور افزایش امنیت تراکنشهای بانکی ایجاد شده است، اما از زمان اجباری شدن استفاده از آن، برخی مشتریان برای دریافت رمز با مشکلاتی رو به رو شده اند و به جای امنیت برایشان دردسرساز شده است.
عصراقتصاد: با توجه به گسترش خریدهای اینترنتی با استفاده از کارتهای بانکی، در طی سالیان اخیر شاهد آن بودهایم که به دلایلی حساب افراد دچار عملیات هک و یا فیشینگ میشد و به نوعی حساب های بانکی از امنیت مناسبی برخوردار نبودند.
در واقع اینگونه مسائل باعث بروز مشکلات فروانی میشد و کمتر کسی میتوانست با اطمینان کافی به خرید اینترنتی از حساب خود اقدام کند. از آنجا که رمز دوم ثابت کارتهای بانکی، امنیت مناسبی برای حساب بانکی محسوب نمیشد، بانک مرکزی در نهایت تصمیم به ایجاد سبک جدیدی از رمزهای دوم بانکی تحت عنوان رمز پویا گرفت.
رمز پویا یا یکبار مصرف، راه حلی امنیتی، برای مقابله با هک سایتها و سرویس های اینترنتی، سالهای سال است که مورد توجه و استفاده قرار می گیرد به این صورت که علاوه بر ورود نام کاربری، بسته به تنظیمات امنیتی به ورود کد فرستاده شده به ایمیل، شماره همراه و یا تولید شده به وسیله نرم افزارهای تولید رمز نیاز است.
استفاده از این راهکار به منظور جلوگیری از کلاهبرداریها و برداشتهای غیرمجاز از حسابهای بانکی راهی مناسب به شمار می آید اما از زمانی که رمز پویا جایگزین رمز دوم قدیمی در ایران شده است، استفاده و دریافت آن نیز مشکلات بسیار زیادی برای خریدهای اینترنتی و آنلاین برای کاربران و مشتریان بانک ها ایجاد کرده است.
سامانه هریم، برای ساده تر شدن دریافت رمز پویا به صورت پیامکی ایجاد شده است اما بسیاری از مشتریان بانکها اعلام داشتهاند که وقتی دکمه دریافت رمز پویا را میزنیم، پیامک آن ارسال نمیشود و به این ترتیب عدم دریافت پیامک از سمت بانک باعث شده تا کاربران مشکلات زیادی با رمز پویا یا همان رمز یکبار مصرف داشته باشند.
برخی از مشتریان اعلام کرده اند که اس ام اس رمز پویا درموقع خرید شارژ و کارت به کارت انجام دادن پیامکش را دریافت نمی کنند ولی برای خرید از طریق کارتخوان پیامک ارسال و فعالیت انجام می شود.
مهمترین دلیل برای این اتفاق را می توان در زیرساخت های فنی جستجو کرد. مشکلات اجتناب ناپذیری که بانکها و مشتریان همیشه با آن روبرو هستند زیرساختهای فنی لازم است که اپراتورها و مخابرات با آن دست به گریبان بوده اند و یا از افزونه پیامکی مناسبی تا به حال استفاده نکرده اند. کمبود امکانات زیرساختی در طول مدت استفاده کاربران از رمز یکبار مصرف باعث شده برای مشتریان بانک ها نارضایتی هایی به وجود آورد.
از سوی دیگر این روزها اپلیکیشن های مختلفی برای فعالیت های بانکی ساخته شده است و افراد بسیاری از این اپلیکیشنها برای پرداخت و انتقال وجههای خود بهصورت روزانه استفاده میکنند. اما متأسفانه باگهای این اپلیکیشنها هم مسئله مهمی است که باعث شده تأخیر در ارسال پیامکها و در برخی مواقع عدم ارسال پیامکهای رمز پویا را به همراه داشته باشد.
به طور کلی طبق گزارشات این مشکل میتواند چند دلیل اساسی داشته باشد. عدم ثبت شماره تلفن همراه به شکل صحیح در سیستم بانکی، وجود مشکل در زیر ساختهای شبکه، شلوغ بودن خطها، مشکلات نرمافزاری و فعال نبودن رمز پویا یا رمز دوم یک بار مصرف همگی از دلایل اصلی هستند که باعث عدم دریافت رمز پویا یا مشکل کار نکردن رمز دوم بانکی میشوند.
همچنین از آنجا که ممکن است برخی بانک ها و موسسات مالی اعتباری از خط خدماتی برای ارسال پیامک یک بار رمز استفاده نکنند. در صورتی که پیامک تبلیغاتی خود را مسدود کردهاید تا سامانههای پیامکی برای شما پیامک تبلیغاتی ارسال نکنند این مورد میتواند یکی از دلایل عدم دریافت رمز یک بار مصرف باشد.
البته با ایجاد رمز پویا، میزان وقوع کلاهبرداری اینترنتی به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده است و کما فی سابق دیگر سودجویان نمیتوانند به راحتی از طریق رمز دوم اقدام به خالی کردن حسابهای مردم کنند اما این بستر همچنان نیازمند ارتقای زیرساخت ها و نرم افزارهای مورد استفاده است تا کاربران بتوانند از مزایای آن بیشترین بهره را ببرند.
منبع:عصر اقتصاد