ارز چند نرخی؛ سیاستی ضد رفاه عمومی
تحریم نشان داد تصمیمات اقتصادی دولتهای مختلف در دهههای اخیر مانند ارزهای چند نرخی تا چه اندازه نادرست و سیاستزده بوده است.
به گزارش همت خبر ، در سالهای اخیر و با شدت گرفتن تحریم، اثرات تصمیمات اشتباه دولتهای مختلف بیشتر از گذشته ملموس شده است. به عبارت سادهتر میتوان ادعا کرد که تحریم نشان داد تصمیمات اقتصادی دولتهای مختلف در دهههای اخیر تا چه نادرست و سیاستزده بوده است.
یکی از مهمترین دلایل برای اثبات این موضوع، چند نرخی شدن ارز بود که دولتها از آن به عنوان یک اقدام مهم برای بالا بردن قدرت خرید مردم و بهبود رفاه اجتماعی یاد کردند و تقریباً همه دولتها نیز به آن پایبند بودند و البته هستند. در واقع، دولتها همواره تلاش کردهاند سادهترین راه را بریا مقابله با بحرانهای اقتصادی انتخاب کنند بدون آنکه به عواقب درازمدت تصمیمهای خود حتی اندیشیده باشند و همین خودخواهی سبب شده که امروز حتی اگر دولتی بخواهد با این نابسامانیها مقابله کند، خود را در برابر یک اقدام ناشدنی ببیند چراکه روند اقتصادی کشور در طول سالهای متمادی به شدت دچار اختلال شده و این اختلال سبب ایجاد رانتهای بزرگ برای عدهای شده است که همان عده حالا بزرگترین موانع برای اصلاح اقتصادی هستند زیرا منافع خود را در گرو همین اقتصاد بینظم و نابسامان میبینند.
در این بین، دو نرخی شدن ارز گرچه اقدامی مسکنی بود و توانست التهاب را در چند کالای خاص کنترل کند اما این آرامش خیلی زود جای خود را به توفان ارزهای چند نرخی داد و بازار مملو از اقلام و محصولات مختلف با تنوع قیمتی شد. تنوع قیمتی که در گام اول، قدرت خرید مردم را به شدت کاهش داد و وعیت معیشتی آنان را بر هم زد. این یعنی ارز دو نرخی نه تنها وضعیت را بهبود نداد بلکه اوضاع را از آنچه بود، بدتر کرد.
حالا و در اقدامی جدید دولت رئیسی ارز ترجیحی را حذف و به جای آن یارانه ۳۰۰ و ۴۰۰ هزارتومانی به مردم پرداخت می کند و قانون غلط ارز چند نرخی پس از سال ها در حال برچیده شدن است.
در همین راستا وزیر اقتصاد و دارایی گفت: بسیاری به دولت گفتند که چرا در ماههای ابتدایی دولت تصمیم به اصلاح نظام یارانهها و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گرفتهاید، به نظر ما اقتصاد ایران بیش از این تاب ادامه برخی سیاستهای غلط را ندارد و ما دولت مسئولیت پذیری هستیم که بیش از اینکه به فکر خوشنامی خودمان باشیم، به دنبال چند اصلاح اقتصادی با تدبیر هستیم.
وی افزود: بیش از این ادامه دادن ارز ۴۲۰۰ تومانی را صلاح نمیدانستیم و بعد از ماه رمضان وارد اصلاح نظام یارانه و حذف ارز ترجیحی شدیم. امیدواریم با این اقدامات، در سال زراعی آینده سفره مردم به روغن وارداتی وابسته نباشد و بتوانیم دانههای روغنی در تولید داخل باشیم. همچنین، امیدواریم با این اصلاحات صفهای کاذب شکل گرفته برای ارز ۴۲۰۰ تومانی و میزان هدر رفت منابع در کشور از بین برود تا در سالهای دوم و سوم دولت شاهد برکات این اقدامات باشیم.
منبع:همت خبر