قطع برق، کابوس صنایع تبریز
کمبود انرژی برق موضوعی است که در واقع قلب صنعت را هدف گرفته است.
کمبود انرژی برق موضوعی است که در واقع قلب صنعت را هدف گرفته است. خاموشی صنایع، نگرانی از پیامدهای مکرر قطعی برق و از حرکت ایستادن چرخه تولید یعنی به خطر افتادن سرمایه و دلسرد شدن سرمایه گذاران که البته این موضوع مانند سدی بزرگ برای دستیابی به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص مهار تورم و رشد تولید خواهد بود. وجود زیرساخت های مناسب مانند انرژی برق موجب رشد و توسعه صنایع می شود و تولیدکنندگان بدون نگرانی از کمبود انرژی مورد نیاز بر بخش تولید متمرکز خواهند شد. آذربایجان شرقی با وجود ظرفیت های بالای صنعتی و تجاری همواره یکی از قطب های مهم اقتصادی کشور بوده است و اکنون نیز با سرمایه گذاری های بسیاری که در بخش صنعت انجام شده، تامین زیرساخت ها بیش از گذشته حائز اهمیت است. این در حالی است که براساس آمارهای اعلام شده سهم انرژی برق صنایع شهرک های صنعتی آذربایجان شرقی تنها ۴۳ درصد است؛ آماری که در تابستان سال گذشته مانند یک کابوس در بخش تولید خود را نشان داد.
غفلت از ظرفیت سازی برای برق
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی با بیان این که یکی از مشکلات مهم استان در حوزه صنعت کمبود شدید انرژی برق است، گفت: آذربایجان شرقی در سال های گذشته در حوزه افزایش ظرفیت های انرژی برق مورد غفلت قرار گرفته است به طوری که اکنون در تأمین پست ها و شبکه برق و در تأمین برق پایدار در واحدهای صنعتی و معدنی مشکلات اساسی داریم.
صابر پرنیان افزود: مقایسه وضعیت موجود آذربایجان شرقی با استان هم ترازی مانند اصفهان نشان می دهد در شهرک های صنعتی ما ۴۳ درصد برق مورد نیاز تأمین شده ولی این آمار در استان اصفهان ۱۰۶ درصد است.
وی با اشاره به اهمیت اختصاص اعتباری قابل توجه برای تأمین زیرساخت های شهرک های صنعتی در سفر ریاست جمهوری به استان اظهار کرد: کمبود برق، صنایع استان و به ویژه سرمایه گذاری های بزرگ را با چالش های زیادی مواجه کرده است سرمایه گذاری هایی که می تواند علاوه بر تولید ثروت، زنجیره های تولید استان را تکمیل کند و صنایع کوچک را به حرکت دربیاورد.
تقاضا برای مصرف انرژی بیش از تولید انرژی است
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی با بیان این که از دیدگاه مقام معظم رهبری تولید درمان اصلی اقتصاد کشور است، به خبرنگار مهر گفت: پس از نامگذاری امسال به عنوان سال مهار تورم و رشد تولید از سوی مقام معظم رهبری کارگروهی در استان تشکیل و تیم اقتصادی موظف شد برنامه عملیاتی ویژه ای را برای استان تدوین کنند.
محمد کلامی با بیان این که به منظور افزایش میزان رشد تولید اقدامات بسیار خوبی در استان انجام شده است، افزود: کشور و به تبع آن استان آذربایجان شرقی در برخی از حوزه ها مانند بخش انرژی دچار ناترازی هایی است به طوری که تقاضا برای مصرف انرژی بیش از تولید انرژی است. وی ادامه داد: مصرف برق استان نزدیک به سه هزار و ۲۰۰ مگاوات و در زمان پیک مصرف نزدیک به سه هزار و ۷۰۰ مگاوات است در حالی که تولید برق تنها هزار و ۵۰۰ مگاوات است. معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی گفت: مشکل در تأمین برق باعث می شود سرمایه گذاران دچار مشکل شوند و یا روند سرمایه گذاری ها زمانبر شود البته به منظور احداث نیروگاه ها و افزایش پست های برق برنامه ریزی کرده ایم.
کلامی تاکید می کند: در استان اصلی ترین مشکل به ویژه در واحدهای تولیدی استفاده از تکنولوژی های فرسوده است که این موضوع باعث افزایش مصرف انرژی و کاهش تولید شده است.
ایجاد پست های برق در اولویت برنامه ها
وی افزود: برنامه اصلی ما ایجاد پست های برق است چون اگر نیروگاه هم احداث شود ولی پست برق نداشته باشیم برقی که تولید شود در سایر استان ها مصرف خواهد شد یعنی به عبارتی استانی بیشتر از برق استفاده می کند که بیشترین پست برق را دارد در واقع پست برق، سهم برداشت است.
وی با بیان این که راه اندازی سه پست برق ۴۰۰ مگاوات در سفر ریاست جمهوری به استان مصوب شده بود، گفت: درحال حاضر قراردادی در این خصوص با مشارکت ۲۰ درصد شهرک، ۲۰ درصد سازمان برنامه و بودجه و ۶۰ درصد شرکت برق منطقه ای منعقد شده است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی ادامه داد: زمین مورد نیاز احداث پست برق هشترود در آستانه انعقاد قرارداد است که در این زمینه ۳۰۰ میلیارد نیز اعتبار تخصیص یافته است.
وی با اشاره با اهمیت احداث نیروگاه های کوچک مقیاس و نیروگاه های خورشیدی در تأمین انرژی برق صنایع گفت: شرکت مس سونگون یک نیروگاه ۲۵۰ مگاواتی خورشیدی، یک نیروگاه ۵۲ مگاوات بادی و یک نیروگاه ۳۰ مگاوات سیکل ترکیبی احداث می کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان شرقی گفت: بخش خصوصی درخواست احداث یک نیروگاه ۷۵۰ مگاوات خورشیدی کرده که درحال حاضر بر سر نرخ فروش برق با وزارت نیرو مشکل ایجاد شده است که تلاش می کنیم این موارد را حل کنیم.
تامین برق صنایع تا ۲ سال آینده
کلامی با اعلام خبر خوشی مبنی بر این که با اقدامات انجام شده تا دو سال آینده از لحاظ تأمین برق مورد نیاز صنایع استان مشکلی نخواهیم داشت، گفت: اقدامات احداث دو نیروگاه ۲۵۰ مگاوات سیکل ترکیبی در تیکمه داش و بستان آباد از سوی بخش خصوصی در حال انجام است.
وی در پاسخ به این که آیا تا دو سال آینده انرژی برق صنایع استان ۱۰۰ درصد تأمین خواهد شد، گفت: درحال حاضر کدام شهرک از ما درخواست انرژی برق کرده که ما تاکنون برق را تأمین نکرده ایم؟ البته به جز صنعت فولاد آن هم فولاد ذوب نه آلیاژی. کلامی با بیان این که درحال حاضر اعتبار مورد نیاز این بخش تأمین شده است، افزود: احداث هر پست برق به شرط تأمین نقدینگی حدود دو سال زمان خواهد برد البته منظور احداث پست برق ۴۰۰ مگاوات است.
توقف چرخه تولید به دلیل کمبود برق
یک تولیدکننده مواد غذایی با اشاره به مشکلات صنایع استان به دلیل کمبود برق به مهر گفت: با قطعی برق خسارت های زیادی به واحدهای تولیدی وارد می شود برای مثال مواد اولیه ای که بر روی خطوط تولید و یا در فر قرار دارند با قطع ناگهانی برق خراب می شود که این موضوع هزینه های زیادی برای واحدهای تولیدی ایجاد می کند. علی جعفری افزود: کارکنان با قطعی برق بیکار می مانند و مجبور می شویم این نیروها را به خانه هایشان برگردانیم که در این زمینه نیز تولیدکنندگان ضرر می کنند چرا که در قبال کاری که انجام نشده باید به کارگران پول پرداخت کنند.
خرابی دستگاه های صنعتی شوخی نیست
وی با اشاره به بروز آسیب های جدی به نرم افزارها و سخت افزارهای دستگاه ها ادامه داد: قطعی ناگهانی برق باعث مشکل فنی در گیربکس های دستگاه های کارخانه می شود و خرابی دستگاه ها شوخی نیست چرا که برای مثال یک دستگاه صنعتی ۲۰ میلیون دلار نرخ دارد و خرابی این دستگاه ها خط تولید را متوقف می کند. این تولیدکننده مواد غذایی افزود: به دلیل کمبود برق باید از یک سوخت جایگزین مانند گازوئیل استفاده کنیم که آن را هم به سختی می توان خریداری کرد چرا که نرخ هر لیتر گازوئیل در بازار آزاد حدود هفت هزار تومان است. جعفری با بیان این که در تمام دنیا انرژی برق شاکله تمام کارها است، اظهار کرد: با قطعی برق ارتباط قطع و مبادلات تجاری مختل می شود.
رشد تولید بدون تامین برق ممکن نیست
وی افزود: تابستان سال گذشته سه تا چهار روز در هفته نزدیک به هشت ساعت از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۷ بعد از ظهر قطعی برق داشتیم که با جایگزین کردن گازوئیل و یا استفاده از ژنراتورها خط تولید را راه اندازی می کردیم که در این صورت نیز به دلیل توان پایین ژنراتورها امکان کار مطلوب وجود نداشت همچنین آلودگی صوتی و زیست محیطی از دیگر معضلات استفاده از سوخت های جایگزین است. این تولیدکننده مواد غذایی با بیان این که با افزایش دمای هوا امسال نیز در تابستان شاهد قطعی برق خواهیم بود، گفت: با هر بار قطعی برق هزینه های نگهداری دستگاه های صنعتی افزایش می یابد. هزینه های تولید، نیروی انسانی، ایاب و ذهاب هزینه های سربار برای مجموعه ها است که با قطعی برق ایجاد می شود. سال گذشته برنامه قطعی برق به صورت کلی اطلاع رسانی می شد که البته گاهی اوقات نیز برق بدون اطلاع رسانی قطع می شد. وی افزود: با قطعی برق نمی توان ابتدایی ترین کارها را انجام داد چه برسد به این که بخواهیم تولید را افزایش دهیم.
سخن پایانی
بر اساس این گزارش در شرایط کنونی با وجود جنگ اقتصادی تمام عیار و ظالمانه ای که دشمنان، علیه کشورمان راه انداخته اند تولیدکنندگان بیش از هر زمان دیگری نیاز به حمایت دارند. حمایتی همه جانبه که سرمایه گذاران را به فعالیت در بخش تولید دلگرم کند تا چرخه تولید بی وقفه به حرکت خود ادامه دهد. در این میان بدون تردید؛ هر گونه کمبود در زیرساخت ها به ویژه کمبود انرژی برق در صنایع می تواند به شکل جدی تولید را مختل کند و باعث کاهش بهره وری و افزایش هزینه های تولید شود که در نهایت دود این مسائل به چشم مصرف کنندگان یا همان مردم خواهد رفت.