-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->مرضیه احقاقییک کارشناس بازار کالایی در گفت‌و‌گو با صمت:

سود در بازار فلزی‌هاست

شروع سال جاری میلادی روزهای پررونقی را برای فلزات در بازار جهانی رقم زد.

سود در بازار فلزی‌هاست

بازگشت سرمایه ‌ گذاران از استراحت سال نو میلادی نخستین محرک برای رشد بهای این فلزات در بورس فلزات لندن بود. رشد بهای انرژی در کشورهای اروپایی که به توقف یا کاهش تولید واحدهای صنعتی در سال ۲۰۲۲ منتهی شد و زمینه تداوم کسری عرضه را فراهم کرد، از دیگر دلایل صعود قیمتی فلزات در بازار جهانی است. انتشار داده ‌ های اقتصادی چین، به ‌ ویژه میزان تولید ناخالص داخلی این کشور که بهتر از پیش ‌ بینی ‌ ها بود نیز از رشد بهای کامودیتی ‌ ها در بازار جهانی طی هفته سوم و روزهای پایانی ماه ژانویه حمایت کرد. در واقع خیال سرمایه ‌ گذاران از خطر سقوط اقتصاد چین به رکود تا حدودی آسوده شد. علاوه بر این امیدواری به افزایش تنها ۰ . ۲۵ درصدی نرخ بهره در نشست فوریه فدرال ‌ رزرو از روند صعودی فلزات حمایت کرده است. تمام موارد یادشده دورنمای فلزات را در سال جاری میلادی روشن و پررونق توصیف می ‌ کند. با این ‌ وجود نمی ‌ توان به خطرات احتمالی که سرمایه ‌ گذاری در این بازار را تهدید می ‌ کند بی ‌ تفاوت بود؛ به ‌ ویژه آنکه عموما ریسک ‌ پذیری سرمایه ‌ گذاران در هفته ‌ های نخست پس از تعطیلات بیشتر می ‌ شود. صمت برای بررسی بازار فلزات در سطح جهانی با سعید برزگر کارشناس بازار گفت ‌ وگو کرده است. متن کامل این گفت ‌ وگو را در ادامه بخوانید.

تغییرات بهای فلزات در بازارهای جهانی در هفته های اخیر را چطور ارزیابی می کنید؟

قیمت اغلب فلزات از ابتدای سال جاری میلادی روند رو به رشدی را آغاز کرد. با نگاهی کلی به روند قیمت ‌ گذاری در بورس فلزات لندن درمی ‌ یابیم که قیمت مس در نخستین روز کاری سال جاری میلادی ۸۳۹۰ دلار به ‌ ازای هر تن گزارش شد و بهای این فلز سرخ ‌ رنگ در روز ۲۷ ژانویه به ۹۳۴۵ دلار رسید؛ بنابراین ظرف این بازه زمانی تقریبا یک ‌ ماهه، قیمت مس افزایش ۹۵۵ دلاری را از آن خود کرد.قیمت فروش هر تن آلومینیوم نیز با رشد ۲۶۰ دلاری از ۲۳۳۷ دلار در روز ۳ ژانویه به ۲۵۹۷ دلار در روز ۲۷ این ماه افزایش یافت. رشد قیمت روی نیز در این بازه زمانی ۵۰۵ دلار گزارش شد، زیرا قیمت این فلز ۳۰۰۴ دلاری به ۳۵۰۹ دلار رسید. همزمان در بازه زمانی موردبحث شاهد افت موجودی انبارهای بورسی دنیا از فلزات موردبحث بودیم که همین افت موجودی خود محرک تداوم مسیر صعودی قیمت فلزات در بازارهای جهانی است.با این ‌ وجود نباید این زنگ خطر را فراموش کرد که به ‌ اعتقاد برخی از فعالان بازار فلزات، افزایش قیمت در بازارهای مالی و کالایی ظرف هفته ‌ های ابتدایی ژانویه هر سال طبیعی است، چراکه سرمایه ‌ گذاران بعد از استراحت سال نو به بازار بازمی ‌ گردند و سرخوشی حاصل از آن باعث ریسک ‌ پذیری بیشتر آنها می ‌ شود؛ در نتیجه نمی ‌ توان به تداوم این روند رو به رشد قیمتی امید داشت.

اقتصاد چین و داده های منتشرشده از اقتصاد این کشور در هفته های اخیر، چه تاثیری بر عملکرد بازار فلزات داشته است؟

در هفته منتهی به ۲۲ ژانویه داده ‌ های مربوط به رشد اقتصادی چین منتشر شد. براساس آمار و اطلاعات منتشر شده نرخ رشد اقتصادی چین در فصل پایانی سال ۲۰۲۲ برابر ۲ . ۹ درصد برآورد شده است.نرخ رشد اقتصادی چین باوجود اینکه در فصل پایانی سال ۲۰۲۲ در مقایسه با فصل سوم این سال، کاهشی گزارش شده، از انتظارات بالاتر بوده است. شاخص تولیدات صنعتی چین نیز از ۲ . ۲ درصد سالانه به ۱ . ۳ درصد کاهش پیدا کرده است.باوجود افت شاخص تولیدات صنعتی در مدت ‌ زمان موردبحث، باید تاکید کرد نرخ این شاخص از انتظارات بازار بالاتر بوده است. یعنی اقتصاد این کشور در ماه ‌ های پایانی سال ۲۰۲۲ نیز تحت تاثیر تلفات ناشی از سیاست سختگیرانه کووید صفر بر اقتصاد این کشور بوده است.البته باتوجه به آغاز دوباره فعالیت ‌ های اقتصادی در این کشور، انتظار این است که رشد اقتصادی چین بهبود پیدا کند. مقامات چین در حال حمایت از صنعت انبوه ‌ سازی هستند که بیشترین تاثیر را بر بهبود شرایط اقتصادی دارد. باتوجه به اصلاحات یادشده می ‌ توان این ‌ طور ادعا کرد که دورنمای قیمت فلزات در سال جاری میلادی روشن ‌ تر از ماه ‌ های پایانی سال گذشته است.

سیاست های اقتصادی امریکا در مقام بزرگ ترین اقتصاد دنیا چه اثراتی را به بازار فلزات تحمیل کرده است؟

در روزهای گذشته گزارش تورم ماهانه تولیدکننده در امریکا نیز منتشر شد. این شاخص از فاکتورهای موثر بر عملکرد بازار محسوب می ‌ شود.درحالی ‌ که انتظار می ‌ رفت نرخ تورم ماهانه تولیدکننده امریکا ۰ . ۱ درصد گزارش شود، نرخ این شاخص کمتر از انتظارات بازار بود و به منفی ۰ . ۵ درصد رسید.علاوه بر این چند تن از اعضای فدرال ‌ رزرو در ماه ژانویه سخنرانی کردند که موضوعات مطرح ‌ شده ازسوی آنها تاثیر بسزایی بر سیاست ‌ های مالی امریکا دارد و حتی سمت ‌ وسوی بازارهای جهانی را مشخص می ‌ کند. براساس اظهارات مطرح ‌ شده می ‌ توان این ‌ طور ادعا کرد که نایب ‌ رئیس فدرال ‌ رزرو با افزایش سریع نرخ بهره مخالف است.

وی اعتقاد دارد نرخ بهره باید برای مدتی بالا بماند تا روند رشد تورم کنترل شود. براساس نظر این مقام فدرال ‌ رزرو نرخ بهره خنثی امریکا بین ۵ . ۲۵ تا ۵ . ۵ درصد خواهد بود.

گفتنی است باتوجه به داده ‌ های بازار نرخ بهره در نشست فوریه فدرال ‌ رزرو قطعا افزایشی خواهد بود، اما در حال ‌ حاضر تنها افزایش ۰ . ۲۵ درصدی این شاخص قطعی شده است. البته باید تاکید کرد تداوم سیاست فدرال ‌ رزرو مبنی بر رشد نرخ بهره ‌ دلار با هدف مقابله با تورم مخالفانی هم دارد. اقتصاددانانی مانند جوزف استیگلیتز برنده جایزه نوبل، مدیران دارایی، مدیران ‌ عامل و نام ‌ های بزرگ در برخی از برجسته ‌ ترین اندیشکده ‌ های لیبرال و محافظه ‌ کار در ایالات متحده می ‌ گویند فدرال ‌ رزرو اشتباه بزرگ دیگری در زمینه تورم مرتکب شده است. آنها بر این باورند که فدرال ‌ رزرو کشور را به سمت رکود سوق می ‌ دهد، اما جروم پاول، رئیس این نهاد تورم را دشمن شماره یک فدرال ‌ رزرو اعلام کرده و می ‌ گوید بانک مرکزی هر کاری که لازم باشد انجام خواهد داد تا تورم به هدف ۲ درصدی خود بازگردد.

بازار خرید و فروش آلومینیوم در هفته های اخیر در بازارهای جهانی را چطور ارزیابی می کنید؟

آلومینیوم نخستین ماه از سال جاری میلادی را پرقدرت آغاز کرد و بدین ترتیب شاهد روند صعودی قیمت این فلز در بورس فلزات لندن بوده ‌ ایم. میزان رشد قیمتی این فلز نقره ‌ ای رنگ از ۳ ژانویه تا ۲۷ این ماه ۱۱ درصد گزارش شده است.در همین ‌ حال می ‌ توان این ‌ طور ادعا کرد که چشم ‌ انداز قیمتی آلومینیوم در سال جاری میلادی رو به رشد است. در حالت ‌ کلی انتظار می ‌ رود میزان تقاضا و مصرف آلومینیوم در سال جاری میلادی رو به ‌ رشد باشد. بی ‌ تردید رشد تقاضا برای آلومینیوم به ‌ عنوان ماده اولیه تولید و ساخت ماشین ‌ های الکتریکی یکی از عوامل موثر و حامی رشد قیمت آلومینیوم در سال جاری میلادی خواهد بود؛ به ‌ بیانی دیگر سیاست ‌ های فعالان صنعتی و اقتصادی بزرگ دنیا مبنی بر حرکت به سمت کاهش آلاینده ‌ های محیط ‌ زیست، از محرک ‌ های اصلی قیمت این فلز در بازار جهانی است.علاوه بر این با کاهش محدودیت ‌ های کرونایی در چین و همچنین پس از پایان یافتن تعطیلات سال نو میلادی، تقاضا برای خرید این فلز بیشتر شده که همین رشد تقاضا به افزایش بهای این فلز در بازار جهانی منتهی شده است.روند کاهشی موجودی انبارهای بورسی دنیا نیز از تداوم مسیر صعودی آلومینیوم در بازار جهانی حمایت می ‌ کند.

سمت وسوی بازار مس در سال جاری میلادی را چطور می بینید؟

نگاه کلی به قیمت فروش مس در بورس فلزات لندن حکایت از آن دارد که بهای این فلز تا هفته پایانی ژانویه نیز بالا بوده و میزان رشد نرخ این فلز سرخ ‌ رنگ در بورس فلزات لندن ۱۱ . ۳ درصد برآورد شده است. انتشار داده ‌ های اقتصادی مثبت از چین و همچنین کاهش محدودیت ‌ های کرونایی در این کشور به نفع قیمت کامودیتی ‌ ها تمام شده است.در همین حال باید تاکید کرد امیدواری به افت رشد نرخ بهره دلار ازسوی فدرال ‌ رزرو نیز از دیگر عوامل موثر بر تداوم روند رو به رشد قیمت مس در بازارهای جهانی است.ذخایر محدود مس در بورس ‌ های جهانی از جمله بورس فلزات لندن نیز سیگنال رشد را به بازار این فلز مخابره کرده است. بااین ‌ وجود باید تاکید کرد ذخایر مس بورس شانگهای به آرامی در حال افزایش است؛ علاوه بر این عوارض واردات مس به چین از اکتبر ۲۰۲۲ حدود ۸۰ درصد کاهش داشته است.

گرچه سمت تقاضای مس در وضعیت مناسبی قرار دارد، اما برآورد عرضه این محصول در آینده، چندان روشن نیست. پرو به ‌ عنوان دومین تولیدکننده بزرگ مس در جهان، عرضه این محصول را کاهش داده است. بزرگ ‌ ترین تولیدکننده مس پرو پیش ‌ بینی کرده تولیدات خود را در سال ۲۰۲۳ حدود ۶ درصد کاهش دهد.در کنار این مسائل پایین بودن موجودی انبارهای بورسی فلزات دنیا نیز از روند رو به رشد قیمت مس حمایت کرده است.باوجود تمام نقاط قوتی که برای تداوم مسیر صعودی بهای مس در بازارهای جهانی یاد شد، شیوع ویروس کرونا در چین ادامه دارد. ادامه همه ‌ گیری این ویروس در چین و احتمال بروز موج جدیدی از این بیماری پس از تعطیلات سال نو چینی، چالش دیگری است که مسیر رو به رشد قیمت مس را تهدید می ‌ کند.بدین ترتیب بسیاری از فعالان صنعتی استمرار روند رو به رشد بهای فلز سرخ را معقول نمی ‌ بینند و از ایجاد جریان کاهش نرخ در این بازار خبر می ‌ دهند.

سمت وسوی روی در بازار جهانی را چطور ارزیابی می کنید؟

قیمت روی در هفته گذشته به روند صعودی خود ادامه داد؛ بنابراین میزان رشد قیمتی این فلز در ژانویه ۱۶ . ۸ درصد گزارش شده است. تغییرات در اقتصاد دنیا، بهبود نسبی شرایط اقتصادی چین و امیدواری به رشد صنعت ساخت ‌ وساز در این کشور از محرک ‌ های اصلی بهای روی در بازار جهانی است. همزمان امیدواری به کاهش شتاب رشد تورم در اقتصاد امریکا، سیگنال صعود را به بازار این فلز مخابره کرده است. سطح موجودی انبار بورس فلزات لندن در زمینه روی بسیار پایین است که این موجودی پایین از قیمت روی حمایت می ‌ کند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*