کلید مینیاتوری (MCB) تعریف، انواع، کار
کلید مینیاتوری یا فیوز مینیاتوری (MCB) یک سوئیچ الکتریکی است که به طور خودکار مدار الکتریکی را در طول یک وضعیت غیرعادی شبکه به معنای وضعیت اضافه بار و همچنین وضعیت معیوب خاموش می کند.
در این مقاله به طور مفصل درباره کلیدهای مینیاتوری که به عنوان MCB Siemens نیز شناخته می شود صحبت کردیم. ما اصل کار، انواع آن و برخی از سوالات متداول را توضیح دادیم.
کلید مینیاتوری چیست؟
کلید مینیاتوری یا فیوز مینیاتوری (MCB) یک سوئیچ الکتریکی است که به طور خودکار مدار الکتریکی را در طول یک وضعیت غیرعادی شبکه به معنای وضعیت اضافه بار و همچنین وضعیت معیوب خاموش می کند.
امروزه ما از کلید مینیاتوری در شبکه های برق فشار ضعیف به جای فیوز استفاده می کنیم. فیوز ممکن است آن را حس نکند، اما قطع کننده مدار مینیاتوری این کار را به روشی مطمئن تر انجام می دهد. کلید مینیاتوری نسبت به فیوز نسبت به جریان بیش از حد حساس تر است.
اجزای داخلی کلید مینیاتوری
یک کلید مینیاتوری زیمنس معمولاً از اجزای زیر تشکیل شده است:
• ترمینال ورودی
• ترمینال خروجی
• نگهدارنده ریل دین
• نگهدارنده لوله های قوسی
• ناودان قوسی
• تماس ثابت
• تماس پویا
• نوار حامل دو فلزی
• نوار دو فلزی
• چفت
• پیستون
• شیر برقی
• تعویض
کنتاکت های اصلی: کنتاکت هایی هستند که جریان بار را حمل می کنند و به سیم های ورودی و خروجی مدار متصل می شوند.
Trip Unit: این جزء اصلی یک کلید مینیاتوری است که جریان عبوری از مدار را کنترل می کند و در صورت وجود جریان بیش از حد یا اتصال کوتاه، قطع کننده را خاموش می کند. واحد تریپ از یک نوار دو فلزی، یک محرک مغناطیسی و یک مکانیسم عملیاتی تشکیل شده است.
ترمینال : اینها اتصالات سیم های ورودی و خروجی هستند.
محفظه: محفظه محفظه ای است که اجزای MCB را در خود جای داده و عایق بین قطعات برق دار و سایر اجزای الکتریکی را فراهم می کند.
تریپ اندیکاتور: یک MCB به طور معمول دارای یک نشانگر بصری است که نشان می دهد که آیا شکن در وضعیت "روشن" یا "خاموش" است.
کنتاکت های کمکی: برخی از MCB ها دارای کنتاکت های اضافی هستند که می توانند برای تعویض بارهای کمکی یا ارائه عملکردهای سیگنالینگ استفاده شوند.
فنر حرکتی: این مکانیزم فنری است که کنتاکت های MCB را در موقعیت «روشن» نگه می دارد. هنگامی که واحد تریپ کار می کند، فنر تریپ آزاد می شود و به کنتاکت ها اجازه جدا شدن و قطع مدار را می دهد.
کلید مینیاتوری - عملکرد
اگر مدار برای مدت طولانی بیش از حد بارگذاری شود، بیمتال بیش از حد گرم می شود و تغییر شکل می دهد. این تغییر شکل بیمتال باعث جابجایی نقطه چفت می شود.
کنتاکت متحرک کلید مینیاتوری با فشار فنر مرتب می شود که با این نقطه چفت، کمی جابجایی چفت باعث آزاد شدن فنر می شود و باعث می شود کنتاکت متحرک برای باز شدن MCB حرکت کند.
سیم پیچ جریان یا سیم پیچ تریپ به گونه ای قرار می گیرد که در هنگام خطای اتصال کوتاه، نیروی محرکه مغناطیسی (mmf) سیم پیچ باعث می شود که پیستون آن به همان نقطه چفت برخورد کند و چفت را جابجا کند.
مجدداً، هنگامی که اهرم عملکرد قطع کننده مدار مینیاتوری با دست کار می کند، به این معنی است که هنگامی که فیوز مینیاتوری زیمنس به صورت دستی موقعیت خود را خاموش می کند، همان نقطه چفت در نتیجه تماس متحرک جدا شده از کنتاکت ثابت به همان شیوه جابجا می شود.
ممکن است به دلیل تغییر شکل یک بیمتال ، افزایش mmf سیم پیچ، یا شاید یک عملیات دستی، همان نقطه چفت جابجا شده و همان فنر تغییر شکل یافته آزاد شود که در نهایت مسئول حرکت سیم پیچ است. تماس متحرک هنگامی که کنتاکت متحرک از تماس ثابت جدا می شود، ممکن است احتمال قوس زیاد وجود داشته باشد.
این قوس سپس از طریق رانر قوس بالا می رود و وارد شکاف های قوس می شود و در نهایت خاموش می شود. هنگامی که آن را روشن می کنیم، قفل عامل جابجا شده را به موقعیت روشن قبلی خود بازنشانی می کنیم و کلید مینیاتوری برای یک عملیات خاموش یا خاموش شدن دیگر آماده است.
انواع مختلف MCB های مورد استفاده در سیستم های حفاظت الکتریکی
نوع A: کلید مینیاتوری های نوع A برای محافظت در برابر جریان بیش از حد طراحی شده اند. آنها برای استفاده در مدارهایی که حداکثر جریان مورد انتظار شناخته شده و نسبتاً ثابت است، مانند مدارهای روشنایی مناسب هستند.
نوع B: کلید مینیاتوری های نوع B برای محافظت در برابر جریان بیش از حد و اتصال کوتاه طراحی شده اند. آنها برای استفاده در مدارهایی که بار متغیر است، مانند مدارهای موتور مناسب هستند.
نوع C: کلید مینیاتوری های نوع C برای محافظت در برابر جریان بیش از حد و جریان خطای زمین طراحی شده اند. آنها برای استفاده در مدارهایی که خطر جریان خطای زمین زیاد است، مانند مدارهایی که با جریان مستقیم (DC) تغذیه می شوند یا در مدارهایی که شامل تجهیزات الکترونیکی حساس هستند، مناسب هستند.
نوع D: کلید مینیاتوری های نوع D برای محافظت در برابر جریان های بیش از حد و جریان های خطای زمین، با آستانه خاموش شدن بالاتر از MCB های نوع C طراحی شده اند. آنها برای استفاده در مدارهایی مناسب هستند که در آن خطر جریان خطای زمین زیاد است، اما انتظار می رود که جریان خطا بیشتر از چیزی باشد که توسط MCBهای نوع C محافظت می شود.
نوع G: کلید مینیاتوری های نوع G برای محافظت در برابر جریان بیش از حد و جریان خطای زمین در دستگاه های جریان باقیمانده (RCD) مورد استفاده در سیستم های الکتریکی طراحی شده اند.
نوع H: کلید مینیاتوری های نوع H برای محافظت در برابر جریان بیش از حد و جریان خطای زمین در سیستم های الکتریکی که با جریان مستقیم (DC) تغذیه می شوند، طراحی شده اند.
نوع K: کلید مینیاتوری های نوع K برای محافظت در برابر جریان بیش از حد و اتصال کوتاه در سیستم های الکتریکی با سطح خطای بالا طراحی شده اند.
ما در پروداکت زیمنس نمایندگی زیمنس سعی کردیم مقاله ای جامع و کامل در ارتباط با کلید مینیاتوری تهیه کنیم. گروه فنی و مهندسی پروداکت زیمنس تامین کننده، مجری و مشاور پروژه های اتوماسیون صنعتی زیمنس می باشد و در تلاش است برای سهولت در انتخاب تجهیزات، مشخصات و اطلاعات فنی آن ها را دسته بندی کرده تا مراجعین محترم به وب سایت نمایندگی زیمنس برای انتخاب قطعات به راحتی هر چه بیشتر به تجهیزات اتوماسیون زیمنس مانند کلید حرارتی زیمنس ، کلید اتوماتیک زیمنس ، کلید مینیاتوری زیمنس ، سافت استارتر زیمنس ،HMI زیمنس ، PLC زیمنس و ... دسترسی پیدا کنند.