-
مشکلات زعفران‌کاران با قیمت‌گذاری

خام‌فروشی همچنان ادامه دارد

برخی کارشناسان معتقدند در دولت‌های گذشته روند خرید توافقی زعفران مشکلاتی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات به‌وجود آورد که در نهایت تولید زعفران را به‌تعطیلی کشاند. خام‌فروشی زعفران نیز همچنان ادامه دارد و گویا هیچ برنامه‌ای برای پایان دادن به آن وجود ندارد.

این روزها موضوع تفکیک وزارت صمت دوباره مطرح شده است، از این ‌ رو امید می ‌ رود که با منفک شدن بخش صنعت از بدنه وزارت صمت و احیای دوباره وزارت بازرگانی، شاهد توجه بیشتر به این حوزه و افزایش صادرات طلای سرخ ایرانی باشیم. محسن احتشام، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران و رئیس شورای ملی زعفران در گفت ‌ وگو با گسترش ‌ نیوز، پایگاه خبری موسسه فرهنگی مطبوعاتی صمت به بررسی مشکلات زعفران ‌ کاران پرداخته است.

محسن احتشام با بیان اینکه ادغام وزارتخانه ‌ ها از ابتدا نیز اقدام تخصصی متناسب با سازمان ‌ های دوران پست ‌ مدرنیسم نبوده است، بیان کرد: تفکیک وزارت صمت، توجیهی کاملا علمی دارد.، چرا که ما باید سازمان ‌ های تخصصی داشته باشیم. سازمان ‌ های امروزی باید به ‌ اصطلاح کوتاه باشند تا بتوانند در کمترین زمان ممکن، پاسخگوی تغییر و تحولات روی ‌ داده باشند. سازمان ‌ های عصر پست ‌ مدرنیسم یا دوران فراصنعتی مشخصات بارزی دارند تا بتوانند سریع به تغییر و تحولات محیطی خود در داخل و خارج واکنش نشان دهند و تغییر کنند. سازمان ‌ های این دوران باید از تکنولوژی روز برخوردار و فوق ‌ تخصصی باشند تا بتوانند ماموریت و اهداف خود را تحقق ببخشند، در همین راستا تفکیک وزارت صمت امری بسیاری ضروری است. هرکدام از وزارتخانه ‌ های صنایع و بازرگانی نیز پس از منفک شدن از بدنه وزارت صمت، باید به ‌ صورت تخصصی در زمینه مسئولیت های خود فعالیت داشته باشند.

سیاست گذاری ارزی بانک مرکزی

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران در ادامه به سیاست ‌ گذاری ارزی بانک مرکزی در دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت: بنا به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور، تفاوت محسوسی در سیاست ‌ گذاری ‌ های این دولت با دولت قبلی وجود ندارد. در مسیر صادرات کشور، تغییر خاصی اعمال نشده و بخشنامه ‌ های قبلی کماکان در حال اجرا هستند، بنابراین طبیعی است که شرایط تجارت خارجی کشور در دولت سیزدهم نیز به مانند دولت قبل باشد. این صادرکننده نمونه کشور در ادامه گفت: ما هنوز فراوانی ارزی را در پیش نگرفته ایم و همچنان در پی محدودیت ارزی هستیم و سیاست ‌ ها و تصمیمات اتخاذشده منجر به کندی و در نهایت توقف فعالیت صادرکنندگان کشور می ‌ شود. ما باید فراوانی عرضه را پیشه کنیم تا به این وسیله ارز وارد کشور شود، تا از این طریق، تقاضای موجود پاسخ داده شود. امروزه تفاوت نرخ ارز نیمایی با ارز بازار آزاد حدود ۴ هزار تومان است، به ‌ عبارتی، صادرکننده که با مشقت و سختی زیاد موفق به بازگرداندن ارز صادراتی خود به کشور شده، با ضرر هنگفتی روبه ‌ رو می ‌ شود و همین موضوع نیز موجب می ‌ شود که صادرکننده قادر به ادامه فعالیت نباشد.

سقوط صادرات زعفران کشور

رئیس شورای ملی زعفران در بخش دیگری از صحبت ‌ های خود به تشریح آخرین وضعیت صادرات این محصول باارزش ایران پرداخت و گفت: از سال گذشته ما با یک شیب نزولی صادرات زعفران مواجه شدیم. همین موضوع نشان ‌ دهنده مشکلات و چالش ‌ های بسیار زیاد صادرکنندگان طلای سرخ ایرانی است. این مشکلات (که بازگشت ارز صادراتی مهم ‌ ترین آنها به ‌ شمار می ‌ رود) به مرور زمان موجب شده که بسیاری از صادرکنندگان این محصول از این چرخه خارج شوند.

احتشام همچنین گفت: شرایط به ‌ گونه ‌ ای پیش رفته که ما به ‌ صورت ماهانه شاهد سقوط صادرات زعفران کشور هستیم. به ‌ طورمتوسط میانگین صادرات زعفران کشور نسبت به دوره قبلی خود با ریزش ۴۵ درصدی روبه ‌ رو شده است. مجلس شورای اسلامی در اقدامی عجیب قانونی وضع کرده که براساس آن از صادرکنندگان محصولات کشاورزی نیم درصد عوارض آب مجازی دریافت می ‌ شود. طبق این قانون که در بودجه امسال برای دریافت عوارض نیم درصدی تصویب شده و براساس میانگین صادراتی که در سال ‌ های گذشته در زمینه محصولات کشاورزی داشته ‌ ایم، برآوردها بر این است که درآمدهای حاصل از آن احتمالا کمتر از هزار میلیارد تومان و رقمی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.

سوال اینجا است چرا باید از صادرات محصولی مانند زعفران که آب ‌ بر نیست و در محلی خشک و کویری کشت می ‌ شود، به همان میزان عوارض آب دریافت کرد که محصولات آب ‌ بری مانند هندوانه و خربزه پرداخت می ‌ کنند؟ آیا بین این محصولات هیچ فرقی نیست؟

راه منصفانه نرخ گذاری زعفران

عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران در ادامه گفت: بازاریابی همه ‌ جانبه باید استراتژی توسعه صادرات و مدیریت بازار و بازاریابی زعفران ایران باشد، به ‌ همین منظور، تشکل ‌ ها، اتحادیه ‌ ها و سازمان ‌ های نظارتی و کنترل بازار نیز باید بیشتر بازار زعفران ایران را رصد کنند و با متخلفانی که در حوزه زعفران ‌ های متفرقه و فاقد مجوزهای قانونی فعالیت دارند، برخورد شدیدتری صورت بگیرد. وی در پایان با بیان اینکه فصل برداشت زعفران پیش ‌ رو است، اظهار امیدواری کرد: مسئولان با دید ویژه ‌ تری به این کالای استراتژیک نگاه کنند. وی افزود: به ‌ طور قطع هدف ما افزایش صادرات این محصول است. برای منصفانه ‌ تر کردن نرخ زعفران برای کشاورزان هیچ راهی جز توسعه صادرات زعفران نداریم. ما باید تقاضای خرید زعفران ایران در جهان را افزایش دهیم تا نرخ را به ‌ نفع کشاورزان فزونی بخشیم. در همین راستا، ضروری است که محدودیت ‌ های دست ‌ وپاگیر در صادرات زعفران برداشته شود. نباید فراموش کرد که معاش عده ‌ ای در حاشیه کویر از همین زعفران به ‌ دست می ‌ آید، بنابراین نباید نسبت به آن بی ‌ تفاوت بود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین