-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->گیتا جاودانی در گزارش صمت درباره بحران کمبود زیرساخت‌های معدنکاری مطرح شد

گره زیرساخت‌ها و کار فروبسته معدن

برای توسعه معادن و تاثیرگذاری بهینه آن بر اقتصاد پایدار در مرحله اول ضروری است که زیرساخت‌های لازم در راستای انجام فعالیت معدنکاری سیستماتیک و در مقیاس بزرگ اجرایی شود.

گره زیرساخت‌ها و کار فروبسته معدن

کمبود یا فقدان زیرساخت ‌ های ضروری از جمله انرژی، آب، جاده و امثال آن و بی ‌ توجهی سابقه ‌ دار نسبت به تامین آنها، چندی است معدن و صنایع وابسته را با چالش ‌ های فراوانی روبه ‌ رو کرده و اینک، در ابتدای ۱۴۰۲ ، کار به ‌ جایی رسیده است که کارشناسان حوزه معدن هشدار می ‌ دهند در صورت تداوم وضع موجود، فعالیت معدنی سال ‌ به ‌ سال افتی شدیدتر خواهد داشت و دیری نمی ‌ گذرد که بسیاری از معادن به تعطیلی کشیده می ‌ شوند و تعداد قابل ‌ توجهی از مشاغل از دست می ‌ روند.اما توسعه کدام زیرساخت باید در اولویت قرار گیرد، با فرض اقدام فوری، چند سال زمان برای جبران عقب ‌ ماندگی نیاز است؟ بخش خصوصی چقدر می ‌ تواند در رفع این معضل راهگشا باشد و آیا می ‌ توان سرمایه ‌ های خارجی را وارد این میدان کرد؟ در گزارش امروز صمت، مهدی لطفی ‌ اصل و کاظم بروسمند، ۲ تن از فعالان و کارشناسان حوزه معدن به این پرسش پاسخ می ‌ دهند.

پیش نیاز اصلی توسعه

مهدی لطفی اصل ـ کارشناس و فعال ‌ معدن: زیرساخت ‌ های موردنیاز برای بخش معادن عبارتند از: زیرساخت راه ارتباطی، برق ‌ رسانی، آبرسانی، مخابرات، تهیه و دسته ‌ بندی داده ‌ های اکتشافی و... . از میان این زیرساخت ‌ ها، توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تهیه داده ‌ های اکتشافی مستند و معتبر از اهمیت بالاتری برخوردار است، چرا که حمل ‌ ونقل مواد معدنی استخراج ‌ شده از معادن و تامین خوراک موردنیاز واحدهای صنعتی فرآیند نهایی معدنکاری به ‌ حساب می ‌ آید و تلاش در راستای کاهش هزینه ‌ های مرتبط به ‌ منظور کاهش نرخ نهایی کالا جزو مولفه ‌ های اقتصاد پویا به ‌ شمار می ‌ رود. همچنین از آنجایی ‌ که معادن به ‎ طورمعمول در مناطقی کوهستانی و صعب ‌ العبور قرار گرفته ‌ اند، بنابراین برای دستیابی به اکتشاف و استخراج موادمعدنی با ارزش و توسعه فعالیت ‌ های معدنی باید به توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن به ‌ عنوان یکی از پیش ‌ نیازهای اساسی توسعه بخش معدن نگریسته شود و اقدامات لازم در این ‌ باره که برابر قانون معادن برعهده دولت است، به مرحله اجرا درآید.

همچنین با توسعه زیرساخت راه ارتباطی معادن در بیشتر موارد شاهد آن خواهیم بود که راه ارتباطی روستاهای محل وقوع معادن نیز وضعیت بسامانی پیدا کنند و رفت ‌ وآمد در آنها برای مردم منطقه به سهولت امکان ‌ پذیر شود. زیرساخت تهیه داده ‌ های اکتشافی مستند و منطبق با استانداردهای جهانی نیز در راستای توسعه فعالیت ‌ های معدنی موثر و همچنین کاهش ریسک سرمایه ‌ گذاری و از بین بردن منبع فسادی به نام رانت اطلاعاتی از ضروریات توسعه پایدار بخش معدن است.

چالش اطلاعات اکتشافی

طی سال ‌ های گذشته، اقدامات موثری برای ایجاد و توسعه زیرساخت ‌ های معدنی انجام گرفته است. از جمله ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی که براساس قوانین و مقررات برعهده دولت است و باید از محل اخذ حقوق دولتی درصدی را برای توسعه زیرساخت ‌ های معدنی اختصاص دهد. در زمینه توسعه فعالیت ‌ های اکتشافی نیز براساس قانون معادن و آیین ‌ نامه اجرایی آن مقرر شده است که درصدی از محل اخذ حقوق دولتی به این امر اختصاص یابد. در بحث تهیه داده ‌ های اکتشافی متاسفانه اقدامات موثری انجام ‌ نشده است. برای مثال، هدف اصلی طرح پهنه ‌ های اکتشافی کشور که در حدود 10 سال پیش عملیاتی شده است، تهیه بانک اطلاعات اکتشافی با انجام عملیات اکتشافی سیستماتیک و منطبق با استانداردهای جهانی بود که در حال ‌ حاضر با مطالعه اقدامات انجام ‌ شده روشن است که هدف اصلی یعنی شناسایی مناطق دارای ظرفیت معدنی و تکمیل عملیات اکتشافی چهارگانه بر آنها، محقق نشده و به ‌ طورمشخص می ‌ توان گفت که طرح پهنه ‌ بندی اکتشافی در کشور در رسیدن به اهداف مدنظر ناموفق عمل کرده است. با مقایسه کشورهای موفق معدنی در زمینه حفاری اکتشافی انجام ‌ گرفته طی یک دوره زمانی ۱۰ ساله و انجام عملیات اکتشاف ژئوفیزیک هوابرد مشخص می ‌ شود که در این زمینه ‌ ها نیز عملکرد چندان موفقی نداشته ‌ ایم و از بسیاری از کشورهای موفق معدنی در زمینه اکتشاف عقب ‌ افتاده ‌ ایم. بنابراین به ‌ نظر می ‌ رسد، اقدام فوری در راستای رفع عقب ‌ ماندگی در این زمینه باید در فهرست ضروریات توسعه فعالیت ‌ های معدنی لحاظ شود. همچنین با تهیه برنامه ‌ های عملیاتی کوتاه ‌ مدت و میان ‌ مدت و با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دولتی در این زمینه، اقدامات موثری را حداقل طی یک دوره 6 ‌ ساله انجام داد. شایان ‌ ذکر است که همکاری کلیه ارگان ‌ های دولتی و نظامی برای دستیابی به یک برنامه موفق اکتشافی موردنیاز است.

تعهدات قانونی دولت

به ‌ نظر می ‌ رسد، در حال ‌ حاضر بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای ایجاد زیرساخت ‌ های معدنی، به ‌ ویژه در راستای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. از آنجایی ‌ که در سراسر کشور نمونه ‌ های متعددی را می ‌ توان یافت که معدنکاری در آن نقاط و مراکز نزدیک به هم، انجام می ‌ شود، می ‌ توان از ظرفیت ‌ های مالی معادن موجود در یک منطقه جغرافیایی برای ایجاد و توسعه زیرساخت ‌ های راه ارتباطی مشترک و تامین انرژی به ‌ شکل یک مجموعه معدنی استفاده کرد. بدیهی است که برای عملیاتی شدن چنین برنامه ‌ هایی، دولت باید از ظرفیت ‌ های قانونی در راستای تشویق معدنکاران برای مشارکت و سرمایه ‌ گذاری در این زمینه استفاده کند.اما در زمینه زیرساخت تهیه داده ‌ های اکتشافی، مجموعه ‌ های معدنی دولتی که براساس قانون مکلف به انجام عملیات اکتشاف هستند، باید بیش از گذشته برای ایفای تعهدات قانونی خود اهتمام ورزند و اطلاعات اکتشافی به ‌ دست ‌ آمده را به ‌ شکل شفاف و روشن در اختیار سرمایه ‌ گذاران معدنی قرار دهند، چرا که حذف رانت اطلاعاتی در این زمینه جزو ضروریات اساسی و انکارناپذیر است.

جذب سرمایه برون مرزی

کشور ما از نظر برخورداری از ذخایر و مواد معدنی جزو کشورهایی با ظرفیت بالا شناخته می ‌ شود، بنابراین سرمایه ‌ گذاران خارجی علاقه ‌ مند به سرمایه ‌ گذاری در این زمینه هستند، بنابراین لازم است بستر مناسب برای جذب سرمایه ‌ گذار خارجی در این بخش فراهم شود، از جمله این اقدامات، می ‌ توان به تولید و در دسترس قرار دادن اطلاعات زمین ‌ شناسی معتبر و ایجاد زیرساخت ‌ های اساسی در مناطق دارای ظرفیت اشاره کرد. یکی از مزایای قابل ‌ توجه استفاده از ظرفیت سرمایه ‌ گذاران خارجی، فرصت برخورداری از روش ‌ های نوین اکتشاف، به ‌ ویژه در زمینه کانسارهای معدنی پنهان است.همان ‌ گونه که پیش ‌ از این هم اشاره شد، بخش خصوصی از ظرفیت لازم برای سرمایه ‌ گذاری در بخش زیرساخت ‌ های معدنی به ‌ ویژه برای ایجاد و توسعه زیرساخت راه ارتباطی و تامین انرژی برخوردار است. با تهیه و تنظیم یک برنامه مدون میان ‌ مدت می ‌ توان از ظرفیت ‌ های بخش خصوصی در راستای توسعه زیرساخت ‌ های معدنی استفاده کرد تا علاوه بر تامین انرژی این بخش و کاهش هزینه ‌ های عملیاتی، نسبت به توسعه پایدار مناطق محل وقوع معادن نیز اقدامات اساسی را عملیاتی کرد.

افزایش قیمت، کاهش تولید

کاظم بروسمند ـ کارشناس و فعال معدن: امروزه فعالیت معادن در نقاط مختلف کشور تضمین ‌ کننده رونق اقتصادی، ایجاد اشتغال و رشد و توسعه کشور است، به ‌ ویژه در چند سال اخیر، باوجود تحریم ‌ های فلج ‌ کننده ‌ ای که به کشور تحمیل شد و شرایط نامناسب اقتصادی، بخش معدن و صنایع معدنی توانست سهم قابل ‌ توجهی از نیازها و نقدینگی کشور را تامین کند. بنابراین، هرچند این بخش در مقایسه با بخش ‌ های دیگر کشور پیشرفت قابل ‌ توجهی داشته است، اما کمبود در تامین انرژی و زیرساخت ‌ های مهم کشور و توسعه ‌ نایافتگی مناسب آنها، بزرگ ‌ ترین مانع پیشرفت این صنعت بوده است و در صورت تداوم کمبود و ضعف زیرساخت، نرخ تمام ‌ شده مواد معدنی افزایش پیدا می ‌ کند و در نتیجه تولید کاهش خواهد یافت.

اولویت بندی و برنامه ریزی

از جمله ضروری ‌ ترین زیرساخت ‌ های موردنیاز در بخش معدن می ‌ توان به شبکه حمل ‌ ونقل (جاده ‌ ای ـ ریلی)، برق، گاز، آب و سوخت اشاره کرد که باتوجه به پراکندگی معادن در سراسر کشور، اهمیت آنها در مناطق گوناگون متفاوت است. به ‌ همین دلیل، اولویت ‌ بندی تامین هریک از زیرساخت ‌ های بخش معدن باید باتوجه به منطقه و نیازهای آن برنامه ‌ ریزی شود. قطعی برق در تابستان و گاز در زمستان و ضعف در شبکه ‌ های حمل ‌ ونقل سبب شده است تا باوجود تلاش ‌ های بخش معدن برای دستیابی به تولید مناسب، ایران در رقابت با کشورهای پیشرو همچنان عقب بماند.

سرمایه خصوصی داخلی و خارجی

در این مقطع زمانی، توسعه زیرساخت ‌ های موردنیاز معادن و صنایع معدنی با مشارکت تمامی نهادها و وزارتخانه ‌ ها از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که حداقل حدود ۲۰ سال زمان لازم است تا بتوان زیرساخت ‌ های موردنیاز بخش معدن را توسعه داد؛ ازاین ‌ رو استفاده از ظرفیت ‌ ها و توانمندی ‌ های بخش خصوصی برای اجرای پروژه ‌ های زیرساخت می ‌ تواند سرعت اجرایی شدن آنها را افزایش دهد. با مشارکت بخش خصوصی در پروژه ‌ های معدنی و تخصیص سهم از تولید برای آنها یا واگذاری صنایع پایین ‌ دست بخش معدن به بخش خصوصی می ‌ توان انگیزه ‌ ای برای مشارکت آنها در توسعه زیرساخت ‌ های معدنی ایجاد کرد.

باتوجه به اهمیت استفاده از تکنولوژی روز دنیا برای کاهش هزینه ‌ های تامین و اجرایی شدن زیرساخت ‌ های معدن و صنایع ‌ معدنی، استفاده از تجربه شرکت ‌ های بین ‌ المللی توصیه می ‌ شود. در این ‌ باره می ‌ توان حسب ضرورت در مراحل مطالعات، طراحی و برنامه ‌ ریزی یا اجرای پروژه ‌ ها از ظرفیت و توانمندی شرکت ‌ های بین ‌ المللی استفاده کرد و با ایجاد تفاهمنامه ‌ های صادرات مواد معدنی برای آنها ایجاد انگیزه کرد.

راهبر توسعه زیرساخت

در پایان، باز هم باید بر این نکته تاکید کرد که توسعه زیرساخت ‌ های موردنیاز بخش معدن نیازمند همکاری تمامی وزارتخانه ‌ ها، ارگان ‌ ها، نهادها و تمامی فعالان حوزه معدن است، اما در این میان وزارت صنعت، معدن و تجارت می ‌ تواند راهبری این موضوع را در دست بگیرد و اجرایی شدن پروژه ‌ ها را ساماندهی کند. اگر می ‌ خواهیم تولید برقرار باشد، باید توسعه زیرساخت ‌ ها را جدی بگیریم.

سخن پایانی

کارشناسان بخش معدن و صنایع اتفاق ‌ نظر دارند که کشور در حوزه زیرساختی با اهداف خود فاصله زیادی دارد و توسعه این بخش همگام با توسعه صنعت و صنایع ‌ معدنی، نبوده است. به ‌ این ‌ ترتیب، اگر هریک از زیرساخت ‌ های اساسی این بخش تامین نشود، رشد و توسعه صنایع را به چالش می ‌ کشد و همه بخش ‌ های تولیدی را زنجیروار با مشکل مواجه می ‌ کند. همان ‌ طور که در گزارش فوق موردتاکید کارشناسان قرار گرفت، مسئولیت عقب ‌ ماندگی ‌ های موجود در زمینه تامین زیرساخت را نمی ‌ توان تنها برعهده یک نهاد یا ارگان گذاشت و همه نهادهای ذی ‌ ربط از وزارت صمت گرفته تا اداره راه، منابع ‌ طبیعی، میراث ‌ فرهنگی، محیط ‌ زیست و... در این زمینه دخیل بوده ‌ اند و به ‌ این ‌ ترتیب گره بر گره افزوده ‌ شده و کارهای زیادی بر زمین ‌ مانده است. پس به ‌ نظر می ‌ رسد، برای رفع این مشکل باید عزمی ملی به ‌ وجود آید و دولت با تمامی زیرمجموعه خود، پای ‌ کار بایستد و وزارتخانه ‌ های مسئول را همراه و هماهنگ کند تا تحولی جدی در زمینه توسعه و تامین زیرساخت ‌ ها صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین