احیای واحدهای راکد در دستور کار قرار گیرد
تولید، اشتغال و اقتصاد ۳ حلقه به هم پیوسته و موثر توسعه هستند که امنیت و رفاه اجتماعی را به وجود میآورند. بیش از یک دهه است که رهبر معظم انقلاب با نامگذاری سال با عناوین اقتصادی و تولید محور، مستقیم و غیرمستقیم اهمیت این مقوله را به مسئولان اجرایی گوشزد میکنند اما گویا هیچ گوش شنوایی نیست و فقط عناوین شعار سال را در جلسات، سخنرانیها و همایشها به شکل نمایشی بارها تکرار میکنند.
تولید، اشتغال و اقتصاد ۳ حلقه به هم پیوسته و موثر توسعه هستند که امنیت و رفاه اجتماعی را به وجود میآورند. بیش از یک دهه است که رهبر معظم انقلاب با نامگذاری سال با عناوین اقتصادی و تولید محور، مستقیم و غیرمستقیم اهمیت این مقوله را به مسئولان اجرایی گوشزد میکنند اما گویا هیچ گوش شنوایی نیست و فقط عناوین شعار سال را در جلسات، سخنرانیها و همایشها به شکل نمایشی بارها تکرار میکنند. البته ناگفته نماند در ادوار مختلف دولتها تلاش کردند کاری در حوزه اشتغال و تولید از پیش ببرند اما به گونهای نبوده که اثر اقتصادی آنها در سفره مردم دیده شود. در کنار احیای شرکتهای راکد، حفظ و حمایت از واحدهای تولیدی فعال در گیلان باید مورد توجه مسئولان واقع شود تا یک شرکت دانشبنیان فعال با بیش از ۳۰ نیروی کار در مسیر تعطیلی قرار نگیرد.استان گیلان به ویژه شهرستان رودبار به دلیل مواهب طبیعی، تاریخی و اقلیمی یکی از مناطق مستعد برای اشتغالزایی و شکوفایی اقتصادی است اما به جهت سوءمدیریت در بخشهای مختلف در سالهای اخیر به ویرانه کارخانجات و شرکتهای تعطیل تبدیل شده است، از کارخانه کفش ملی و چرم گنجه گرفته تا شرکتهای فولاد، کاشی گیلانا، آیندهسازان، شرکتهای امیر منصور آریا و مجتمع پتروشیمی که ساخته نشد و فقط در حد وعده باقی ماند.
شرکتها و مجموعههای تولیدی که روزی بالغ بر ۳ هزار نیرو به صورت مستقیم در آن فعالیت میکردند و نه تنها تامین اشتغال گیلان به شمار میرفت بلکه نیروهایی از استانهای همجوار نظیر قزوین و زنجان هم در این شرکتها فعالیت میکردند اما امروزه به تلی از خاکستر تبدیل شدند و هر ازگاهی دستخوش ابزاری برای تبلیغات وعدههای انتخاباتی سیاسیون میشوند، اگر بگویم در دورههای گذشته تاکنون دهها مسئول و نماینده مجلس برای بازگشایی این واحدهای تولیدی وعده دادهاند دروغ نگفتیم؛ وعدههایی که در حد همان وعده باقی مانده است.اما در این گزارش فعلا کاری با واحدهای تعطیل شده و به گل نشسته شهرستان رودبار نداریم و آنها را با وعدههای دروغین مسئولان تنها میگذاریم، حرف و تاکید ما حفظ واحدهای فعال و نیمهفعال است اگر مسئولان استان گیلان و شهرستان رودبار در حفظ این واحدها بکوشند و آنها را سر پا نگه دارند، هنر کردهاند.حفظ شرایط موجود واحدهای تولیدی و صنعتی گیلان و رودبار و جلوگیری از تعطیلی واحدها هم کار ارزشمندی است که به حفظ نیروی اشتغال کمک میکند، کاری که مسئولان و تیم اقتصادی دولت در گیلان باید به آن جامه عمل بپوشانند و در این حوزه بیشتر تلاش کنند.در این گزارش به اتفاق مسئولان بنیاد شهید و فرزندان شاهد و ایثارگر گیلان در قالب طرح «راه اشتغال» به یک شرکت و گروه صنعتی دانشبنیان در شهرستان رودبار رفتیم، مجموعهای که به عنوان نخستین و تنها شرکت تولیدکننده روغن زیتون به روش «سرد» فعالیت میکند و روغن زیتون «فرابکر» تولید میکند.فرزندان شاهد و ایثارگر گیلانی در این بازدید از چگونگی روند احداث مجموعه تولیدی، تولید و بستهبندی زیتون و همچنین عملیات روغنگیری به روش سرد آشنا شدند.
غفار علیزاده، مدیرعامل شرکت دانشبنیان زیتون با تشریح روند احداث مجموعه، چگونگی تولید و فرآوری زیتون و تولید روغنزیتون به روش سرد پرداخت و اظهار کرد: روغن زیتون به روش سرد از بهترین و با کیفیتترین نوع روغن زیتون است که ارزش غذایی بالایی دارد و برای مصرف خام، سرخکردنی و سالاد استفاده میشود و حتی خاصیت درمانی دارد.
وی با اشاره به سختیها و مشکلات مسیر تولید و اشتغال افزود: اشتغالزایی و کارآفرینی و قدم گذاشتن در مسیر تولید تلاش، پشتکار به همراه عشق و علاقه میخواهد در غیر این صورت توفیقآمیز نیست.
این فعال دانشبنیان گیلان با تاکید بر لزوم حمایت ویژه از تولید و اشتغال بیان کرد: دغدغه اصلی امروز نظام اشتغال و اقتصاد است برای خروج از کشور از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، معیشتی و فرهنگی باید به تولید و اشتغال متوسل شد.
علیزاده با بیان اینکه بیمهریهای زیادی در حوزه تولید و اشتغال گیلان صورت میگیرد، گفت: تولید و اشتغال دغدغه اول مسئولان گیلان نیست و این مهم را میتوان در چگونگی در خروجی جلسات رفع موانع تولید استان دید.
وی با انتقاد از حالت انفعالی ستاد رفع موانع تولید گیلان افزود: متولیان ستاد رفع موانع تولید تسهیل بخش امورات تولیدکنندگان نیستند و نگاه حمایتی در این بخش بسیار ضعیف است.
این فعال حوزه تولید دانشبنیان گیلان با اشاره به چالشهای بانکی و مالی پیشروی تولیدکنندگان و سرمایه گذاران، بیان کرد: در ستاد رفع موانع تولید مسئولان حوزه تولید و اشتغال گیلان به جای جانبداری و حمایت از تولیدکننده، بیشتر از مواضع بانکها دفاع میکنند.
علیزاده با بیان اینکه برخی بیمهریها موجب دلسردی تولیدکنندگان میشود، گفت: بیتوجهی به بخش تولید در گیلان و بهویژه رودبار به حدی رسیده که در نظر دارم این شرکت دانشبنیان را تعطیل کنم.
وی با اشاره به اینکه در حالحاضر ۳۰ نفر در این مجموعه فعالیت میکنند، افزود: اگر مورد حمایت قرار گیرد میتوانیم این تعداد را به ۷۰ نفر اشتغال برسانیم.
این فعال حوزه صنعت زیتون و روغنزیتون در شهرستان رودبار با اشاره به مشکل نقدینگی بیشتر واحدهای تولیدی بیان کرد: با توجه به شرایط اقتصادی کشور سرپا نگه داشتن واحدهای تولیدی نیازمند حمایت مالی است که در گیلان عملا هیچ اتفاقی در این بخش صورت نمیگیرد.
علیزاده با اشاره به اینکه ایجاد و حفظ یک شغل بسیار اهمیت دارد، گفت: اشتغالزایی و فعال نگه داشتن مجموعههای تولیدی در این برهه زمانی که همه درگیر مسائل اقتصادی و معیشتی هستند از نان شب هم واجب تر است.
وی با انتقاد از عملکرد تیم اقتصادی دولت افزود: اشتغال و اقتصاد باید محور کار مسئولان استان و شهرستان قرار گیرد اما متاسفانه برخی با عملکرد شعاری دنبال حمایت از تولید و اقتصاد هستند.
سخن پایانی
شهرستان رودبار دارای ظرفیتهای خوبی در حوزه تولید و اشتغال بوده و هست، اما نکتهای که باید به آن ویژه توجه کرد حفظ وضعیت موجود در بخش تولید است. برخی واحدهای تولیدی در شهرستان رودبار با مشکلات ریز و پیش پا افتاده دست و پنجه نرم میکنند؛ مشکلاتی که با پیگیریهای مسئولان ارشد استان قابل حل است و اصلا نیازی نیست در ستاد رفع موانع تولید مطرح شود اما وقتی دغدغهمندی در این حوزه وجود نداشته باشد همین مشکلات کوچک و پیش پا افتاده، تبدیل به غده تورمی بزرگ میشود و چرخه تولید یک مجموعه تولیدی را متوقف میکند. از متولیان ستاد رفع موانع تولید و تیم اقتصادی دولت سیزدهم در گیلان انتظار میرود، در کنار تلاش برای احیای واحدهای راکد غیرفعال، در حفظ و نگهداری واحدهای فعال و نیمهفعال تلاش کنند تا عملکرد خوب دولت و مجموعه استانداری در بخشهای مختلف با سهلانگاری زیر سوال نرود.