هشدار / مرگ و میر امیکرون بیشتر از دلتاست
همان روزهای اول شناسایی این سویه آفریقایجنوبی، دانشمندان و متخصصان اذعان میکردند که شناخت کافی نسبت به آن ندارند و نیست، منتها هرچه جلوتر آمدیم، زوایای جدیدتری از اینگونه بهشدت مهاجم نمایان شد که تمام معادلات را بههم ریخت.
یکی از اصلیترین و مهمترین خصوصیات این سویه، انتشار و سرایتپذیری بینهایت بیشتر آن نسبت به سایر سویههای قبلی است که متاسفانه کمتر از آن یکی ویژگیاش، یعنی شدت و حدت کمتر، شنیده شد و توجهات را به خودش جلب و جذب کرد. با همه این اوصاف حالا اُمیکرون تمام دنیا را درنوردیده و در هر جمع و گروهی هم که وارد میشویم، حداقل یکی یا چند نفر به این سویه جدید مبتلا شدهاند.
ناظر به نمودار ابتلا و مرگومیر کروناییها در سایر کشورها، میتوان فهمید اُمیکرون چندین برابر بیشتر از سایر سویههای کرونا، قدرت سرایت دارد و همین مساله باعث افزایش موارد ابتلا و بهتبع آن افزایش موارد مرگومیر میشود.
با توجه به روند تصاعدی ابتلا به اُمیکرون در کشور باید منتظر ماند و دید اعداد و ارقام تا کجا بالا میروند. پیرو همین موضوع و ارائه تحلیل نسبت به روزهای آینده، گفتوگویی با بابک عشرتی، متخصص اپیدمیولوژی انجام دادهایم.
او در ارتباط با وضعیت شیوع اُمیکرون در ایران گفت: من فکر میکنم الان تازه در شروع افزایش موارد ابتلا هستیم و این ادامه پیدا خواهد کرد. در کشورهای مختلف اتفاقات متفاوتی افتاده، مثلا در آفریقایجنوبی بیماری خیلی سریع بالا رفت و خیلی سریع هم پایین آمد اما در ترکیه اصلا این اتفاق نیفتاد و هنوز بالاست. سه، چهارهفته است که موارد ابتلایش کاهشی نشده است. من فکر میکنم کشور ما هم بهفرض آنکه خیلی سریع بالا برود و خیلی سریع پایین بیاید حداقل دو، سههفته درگیر آن هستیم و علت تفاوت سرعت بیماری در نقاط مختلف دنیا فقط محدودیتها نبوده است.
وی در ادامه افزود: ما به خیلی از رفتارهای ویروس آشنا نیستیم یا اینکه به نژادهای مختلف چگونه پاسخ میدهند یا ایمنی جمعی آنجا چگونه است. اینها همه مطرح است و ما همچنان باید به دستورالعملها پایبند باشیم و این درست است که فکر کنیم اُمیکرون سبکتر است اما چون تعداد بیشتری از افراد را درگیر میکند قدر مطلق مرگومیر ممکن است بالا برود، چون تعداد بیماران خیلی بالاتر خواهد بود، تعداد مرگومیر هم بالاتر خواهد رفت، حتی ممکن است از دلتا هم بیشتر شود، چون موارد ابتلای آن بیشتر خواهد بود.
تا دو سه هفته آینده روند نزولی نخواهد شد، مردم بیدلیل به بیمارستانها مراجعه نکنند
این اپیدمیولوژیست در ارتباط با زمان رسیدن ایران به نقطه اوج این پیک خاطرنشان کرد: براساس اطلاعات آزمایشگاهیمان روند صعودی بیماری با عوارض بالا را حداقل تا سههفته دیگر داریم. خیلی بعید است که ظرف دوهفته آینده موارد ابتلا پایین بیاید اما در مورد اینکه چقدر بالا میرود، فکر میکنم هنوز در ابتدای راه هستیم.
او همچنین گفت: مناطقی که درگیر شدهاند نسبت به پیکهای قبلیشان دو تا سهبرابر بیشتر بوده. ما هنوز با نقطه اوج فاصله داریم که البته بهسرعت انتشار هم مرتبط است، اگر خیلیزود بالا برود میتوانیم امیدوار باشیم زودتر هم پایین بیاید که خیلی بعید است.
عشرتی در مورد اثرگذاری دز سوم واکسن کرونا هم گفت: به نظر من مراکز نسبت به قبل شلوغتر شده است اما نسبت به دز دوم هنوز باید خیلی سرعتمان را بالا ببریم و نسبت به آن اهتمام ویژه داشته باشیم.تا الان هم خیلی زمان از دست دادهایم. واکسیناسیون بعد از سههفته به نقطه اوج ایمنی خود میرسد، درحالیکه ما الان در روند صعودی بیماری هستیم.
وی افزود: فکر میکنم باید همگی روی واکسیناسیون تاکید داشته باشیم تا تزریق دز سوم انجام شود. من میبینم خیلی از مردم دنبال نوع خاصی از واکسن هستند اما نوع واکسن خیلی مهم نیست، مهم این است که دز سوم را بزنیم. بهتاخیر انداختن واکسن برای اینکه فلان واکسن به دستمان برسد، بسیار اشتباه است. اگر قرار باشد این تعداد ابتلا به بستری شدن در بیمارستان منجر شود، قطعا جوابگو نیست اما دستاندرکاران حوزه درمان باید به مردم آموزش دهند که با هر علامت و شرایطی به بیمارستان مراجعه نکنند یا بیمار در شرایطی که حال عمومی خوبی دارد و بیماری زمینهای ندارد، مثلا باردار نیست یا جوان است در منزل بماند و تلفنی درخواست مشاوره بگیرد.
عشرتی خاطر نشان کرد: درمورد اعمال محدودیتها هم این موضوع پیچیده است و پاسخ دادن به آن ساده نیست. ایدهآل ما در بهداشت این است که مردم از خانه بیرون نیایند. افراد ناقل و بیمار با افراد سالم تماس نداشته باشند ولی رعایت آن هزینههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی زیادی بههمراه خواهد داشت، خود آحاد جامعه باید دستورالعملها را اجرا کنند و تصمیمگیری درمورد محدودیتها با ستاد ملی مقابله با کروناست.
منبع: فرهیختگان