جراحی دندان عقل و لمینت دندان در دندانپزشکی مینوسا
لمینت دندان (Dental laminate) یکی از محبوب ترین درمان های زیبایی در دندانپزشکی محسوب می شود. این روش درمانی به دندانپزشک کمک می کند تا طول، رنگ و شکل دندان ها را اصلاح کند.
لمینت دندان ( Dental laminate ) یکی از محبوب ترین درمان های زیبایی در دندانپزشکی محسوب می شود. این روش درمانی به دندانپزشک کمک می کند تا طول، رنگ و شکل دندان ها را اصلاح کند.
همه ما دوست داریم که در هنگام لبخند زدن دندانهای زیبا، سفید و درخشانی داشته باشیم. اخیرا استفاده از تکنیکهای لمینت و کامپوزیت دندان توانسته است کمک زیادی به رفع مشکلاتی مانند شکستگی یا ترکخوردگی، تغییر رنگ یا بدشکلی، بیرون زدگی و عدم تراز و فاصله زیاد میان دندانها کند .
در اصل لمینت دندان نوعی ونیر یا روکش نازک سرامیکی از جنس پرسلین (porcelain) است که ظاهری شبیه به دندانهای طبیعی دارد. پس از آماده شدن، بهصورت جداگانه روی هرکدام از دندانها چسبانده میشود تا عیوب آنها را برطرف کند. لمینت دندان در مقایسه با کامپوزیت مقاومت و طول عمر بالاتری دارد و بهراحتی تغییر رنگ نمیدهد. از نظر ظاهری نیز شفافیت بیشتر و رنگ طبیعیتری دارد. در ادامه به نحوه نصب و نگهداری از آن اشاره خواهیم کرد .
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان ( Dental laminate ) پوسته ای نازک است که بر اساس نیاز فرد توسط مواد رنگی دندان طراحی می شود. این پوسته ها به منظور تغییر رنگ، شکل، اندازه یا طول دندان ها و بهبود ظاهر آن ها به سطح جلویی دندان ها چسبانده می شوند. به کمک لمینتها میتوان شکافهای کوچک بین دندانها را برطرف کرد. همچنین دندان هایی که لبه آنها شکستگی کوچکی دارد با این روش قابل ترمیم هستند.
انواع لمینت و تفاوت آنها از هم
دو نوع لمینت دندان وجود دارد. لمینتهای سرامیکی که به آنها روکش چینی ( porcelain veneer ) هم گفته می شود، لایه های نازکی از سرامیک (پرسلن) هستند که بر روی دندان چسبانده می شوند. این روکش ها طبق دستور دندانپزشک در آزمایشگاه ساخته می شوند و معمولاً اولین انتخاب درمانی هستند زیرا عیوب را می پوشانند و زیبایی دندان ها را افزایش می دهند.
تغییر رنگ دندان ها با لمینت دندان
لمینتهای کامپوزیت یا ونیر کامپوزیت، از ثبات رنگ کمتری برخوردار هستند، اما در مقابل یک ویژگی برجسته ای دارند و آن تراش کمتر مینای دندان می باشد که گاها حتی نیازی به تراش دادن دندان هم نیست. البته در تکنیکهای جدید روکش چینی (سرامیک)، در بیشتر مواقع دندان تنها به یک تراش جزئی نیاز دارد، مگر اینکه شرایط دندان طوری باشد که پزشک مجبور باشد برای رسیدن به زیبایی ایدهآل، مینای دندان را بیشتر تراش دهد. همچنین لمینتهای کامپوزیت هزینه کمتری دارند. این نوع لمینت دندان توسط دندانپزشک در مطب ساخته و آماده می شود. بنابراین برای ساخت آنها نیازی به آزمایشگاه نیست.
لمینتهای کامپوزیتی که برای اهداف زیبایی استفاده می شوند انواع مختلفی دارند و کیفیت آنها بر اساس میزان جذب لکه، براقیت سطح و میزان نور عبوری از آنها است. لمینتهای سرامیکی در مقایسه با کامپوزیت علاوه بر اینکه دوام بیشتری دارند، از ثبات رنگ و ظاهری زیبا برخوردار هستند. به همین دلیل لمینتهای سرامیکی (پرسلانی) در مقایسه با انواع کامپوزیت هزینه بیشتری دارند.
پر کردن شکاف های بین دندانی با لمینت دندان
آیا لمینتها قادر هستند هرگونه تغییر رنگ یا بدشکلی دندان را پوشش دهند؟
لمینت دندان در درمان و برطرف کردن مشکلات جزئی تا متوسط دندان کاربرد دارد. لذا هر نوع تغییر رنگ، ناهنجاری یا ناهماهنگی های مربوط به دندان را پوشش نمی دهد. اگر دندان شما حاوی پوسیدگی های عمده و آسیب های شدید می باشد بعد از ترمیم دندان می توانید از روکش دندانی استفاده نمایید. علاوه بر این، اگر فردی دندان قروچه داشته باشد، ممکن است در اثر وارد کردن نیروی زیاد به دندان ها، باعث شکسته شدن لمینتها شود.
لمینت دندان برای چه افرادی توصیه می شود؟
- لمینت دندان مناسب برای افرادی است که می خواهند دندان های ظریف و درخشانی داشته باشند.
- افرادی که فرم دندان آنها کوتاه است یا دندانهایشان به صورت خیلی جزئی روی هم قرار گرفته یا شکافهای دندانی کمی دارند.
- افرادی که دندان های ناهموار دارند.
-افرادی که دندان های تیره و بد رنگ دارند و خواستار تغییر رنگ دندان ها و زیباتر شدن آنها هستند.
- تراز کردن دندان های قدامی و خلفی و تنظیم خط لثه
تنظیم خط لثه با لمینت کردن دندان ها
علت کشیدن و یا جراحی دندانهای عقل چیست؟
همیشه اجباری به جراحی تخصصی دندان عقل نیست. سالم بودن، نهفته نبودن، به طور کامل رشد کردن و از لثه خارج شدن و مشکلی ایجاد نکردن برای دیگر دندان ها، از ویژگی هایی هستند که یک دندان عقل باید داشته باشد. در صورتیکه دندان های عقل یکی از موارد بالا را نداشته باشند باید از یک دندانپزشک مشورت بگیرید.
همه ما دوست داریم که در هنگام لبخند زدن دندانهای زیبا، سفید و درخشانی داشته باشیم. اخیرا استفاده از تکنیکهای لمینت و کامپوزیت دندان توانسته است کمک زیادی به رفع مشکلاتی مانند شکستگی یا ترکخوردگی، تغییر رنگ یا بدشکلی، بیرون زدگی و عدم تراز و فاصله زیاد میان دندانها کند .
در اصل لمینت دندان نوعی ونیر یا روکش نازک سرامیکی از جنس پرسلین (porcelain) است که ظاهری شبیه به دندانهای طبیعی دارد. پس از آماده شدن، بهصورت جداگانه روی هرکدام از دندانها چسبانده میشود تا عیوب آنها را برطرف کند. لمینت دندان در مقایسه با کامپوزیت مقاومت و طول عمر بالاتری دارد و بهراحتی تغییر رنگ نمیدهد. از نظر ظاهری نیز شفافیت بیشتر و رنگ طبیعیتری دارد. در ادامه به نحوه نصب و نگهداری از آن اشاره خواهیم کرد .
در موارد نادر، کیست یا تومور ممکن است در اطراف دندان عقل نهفته ایجاد شود. این ضایعات پاتولوژیک بالقوه مخرب می توانند باعث آسیب به دندان های مجاور، استخوان و سایر ساختارهای آناتومیک شوند. شکستگی پاتولوژیک فک زمانی که این ضایعات بزرگ شده و استخوان نگهدارنده را از بین می برند، خطری جدی است. اگر هر یک از این ضایعات در عکسبرداری با اشعه ایکس دیده شود، نیاز فوری به جراحی تخصصی دندان عقل و برداشتن آنها خواهید داشت.
در برخی موارد، دندانهای عقل برای تسهیل ارتودنسی برداشته می شوند. مخصوصا اگر دندان های عقل نهفته باشند و فضای کافی در فک وجود نداشته باشد، ارتودنتیست شما ممکن است برای کاهش فشار و کاهش خطر شلوغی یا جابجایی دندانهای مجاور، برداشتن و جراحی تخصصی دندان عقل را توصیه کند.
لذا برخی از افراد قبل از شروع درمان ارتودنسی نیاز به جراحی تخصصی دندان عقل خود دارند، برخی دیگر نیاز به برداشتن آنها در طول درمان دارند، در حالی که برخی می توانند تا پایان ارتودنسی صبر کنند. کشیدن دندان عقل در هر فرد متفاوت است و به عواملی مانند سن بیمار، فضای موجود در فک، نیاز به برداشتن دندان های اضافی و اینکه آیا دندان عقل باعث مشکلات دیگری می شود بستگی دارد. بیمار موظف است بعد از جراحی تخصصی دندان عقل به تمامی دستورات و توصیههای پزشک خود عمل کند .
جراحی تخصصی دندان عقل در صورت نهفته بودن
دندان عقل (نهفته) چیست؟
همانطور که اشاره شد بیمار زمانی به جراحی دندان عقل نیاز دارد که در فک بالا یا پایین دندان عقل نهفته داشته باشد. دندان عقل که به عنوان دندان آسیاب سوم نیز شناخته می شود، آخرین دندانی است که در دهان رشد می کند و شایع ترین دندان نهفته است. مطالعات نشان داده اند که برداشتن دندان عقل نهفته در اوایل زندگی منجر به عوارض کمتر و بهبودی آسان تر می شود.
زمان رشد دندان عقل در مقایسه با دیگر دندان ها متفاوت است. به طور کلی سن رشد دندان از 9 سالگی تا 25 سالگی می باشد. در برخی افراد دندانهای عقل ممکن است همزمان با این دندان ها رشد کنند و در برخی دیگر به صورت نهفته باقی می مانند.
بسیاری از دندان های عقل پایین در زاویه نامناسبی قرار دارند و به پشت دندان مجاور منحرف می شوند. این باعث افزایش خطر آسیب به هر دو دندان به شکل حفره می شود که قابل تمیز کردن نیستند. دندانهای عقل بالایی گاهی اوقات میتوانند از طریق بافت لثه بیرون بیایند، اما به سمت گونه (بهجای پایین، به طرفین) کشیده شوند. این دندانها گاهی اوقات میتوانند سختترین دندانها برای تمیز کردن با توجه به ارتفاع و میزان عقب بودن آنها در فک باشند.
جراحی تخصصی دندان عقل به خاطر نبود فضای کافی در دهان