درمان همگانی با یک نسخه ممکن نیست
تامین ماشینآلات از موضوعات جدی برای فعالیت در بخش معدن است.
استهلاک ماشین آلات در بخش معدن به طور مستقیم بهره وری را نشانه می گیرد و همین موضوع می تواند کاهش تولید و اشتغالزایی را به همراه داشته باشد، اما وزارت صنعت، معدن و تجارت در تلاش است با حمایت از ساخت داخل و همچنین آزادسازی واردات آن بخش از ماشین آلات که در کشور تولید نمی شود، این مشکل را حل کند و بهره وری را در این بخش افزایش دهد. صمت در این گزارش به بررسی ضرورت های تامین ماشین آلات برای پایداری فعالیت معادن پرداخته است.
تامین ماشین آلات در بخش معدن یکی از مسائل جدی است و کمبود آن می تواند حیات این بخش را تحت تاثیر قرار دهد. اصلی ترین آسیب در این زمینه برای واحدهای معدنی کوچک و متوسط مقیاس است که با نبود ماشین آلات می توانند با مشکلات جدی مواجه شوند.
تدوین سند راهبردی ماشین آلات معدنی و راهسازی
وزارت صنعت، معدن و تجارت در راستای حمایت از تولید داخل سراغ ممنوعیت واردات ماشین آلات رفت؛ تصمیمی که شاید برای معادن یادشده به نوعی تصمیمی مهلک باشد، زیرا به گفته بسیاری از فعالان این بخش امروز بسیاری از معادن به گورستان ماشین آلات تبدیل شده اند.
صمتالبته سید رضا فاطمی امین، وزیر صنعت، معدن و تجارت در جلسه تدوین سند راهبردی ماشین آلات معدنی و راهسازی اظهار کرد: امسال وزارت صمت به دنبال اجرای یک سیاست متوازن در حمایت از ماشین آلات صنعتی، معدنی، کشاورزی، راهسازی و ساختمان سازی است و در این زمینه در نظر داریم در هر حوزه ای که ظرفیت ساخت داخل وجود دارد از آن استفاده کنیم و هر جا که ظرفیت فراهم نبود، از طریق واردات اقدام شود، اما این موضوع آن طور که باید تحقق پیدا نکرد؛ این در حالی است که با آزادسازی واردات، تولیدکننده داخلی نیز برای رقابتی شدن نیازمند افزایش کیفیت تولیدات و کاهش نرخ خواهد بود و همین موضوع به متعادل شدن بازار کمک خواهد کرد.
تعیین تکلیف وضعیت ساخت ماشین آلات
مدیرکل دفتر ماشین آلات کشاورزی، ساختمانی و معدنی وزارت صمت نیز درباره شرایط فعلی تامین ماشین آلات معدنی گفت: از ابتدای سال که موضوع تامین ماشین آلات معدنی در سطح وزارتخانه خیلی جدی پیگیری شد، یکی از عمده موضوعات موردتوجه، تعیین تکلیف وضعیت ساخت ماشین آلات در حوزه معدن است و اینکه ما چه میزان امکان تولید در کشور داریم.
وی اضافه کرد: باتوجه به اینکه حوزه ماشین سازی و در کل ماشین آلات معدنی به شدت در کسب وکار حوزه معدن تاثیرگذار است، تامین ماشین آلات به یکی از ماموریت های اصلی وزارت صمت بدل شد. براساس برنامه ریزی های صورت گرفته مقرر شد برای تامین ماشین آلات هم از ظرفیت داخل استفاده کنیم که شواهد نشان داد ظرفیت بسیار خوبی در سطح کشور وجود دارد و هم به ظرفیت واردات توجه شود.
صمتابوذر جمشیدوند افزود: در حوزه ماشین آلات کشورمان توانمندی های زیادی دارد؛ آن هم باوجود مشکلات متعددی که در حوزه واردات وجود دارد. برای بهره از این ظرفیت ها جلساتی با حضور معاونت معدن و همه ذی نفعان این حوزه از جمله خانه صنعت و معدن و اتاق بازرگانی برگزار شد.
وی در پاسخ به این پرسش که هم اکنون در تولید چه ماشین آلاتی توانایی داریم، اظهارکرد: در انواع و اقسام بیل های مکانیکی، لودرها، گریدرها، دامپتراک، بولدوزر، مینی لورز و دیگر ماشین آلات امکان تولید مطلوبی در داخل کشور وجود دارد. قطعا ظرفیت موجود کشور پاسخگوی همه نیاز های موجود نیست؛ از همین رو تاکید داریم واردات هم در کنار تولید داخل به صورت جدی پیگیری شود. ضمن اینکه تولیدکنندگان فعالی در زمینه تولید ماشین آلاتی مانند لودر، گریدر، مینی لودر و دامپتراک در سطح کشور فعالیت می کنند.
مدیرکل دفتر ماشین آلات کشاورزی، ساختمانی و معدنی وزارت صمت با بیان اینکه از این تولیدکنندگان درخواست شد ساخت این دستگاه ها با جدیت بیشتری دنبال شود، اضافه کرد: موضوعی به نام ممنوعیت واردات برای رفع نیاز حوزه معدن و راهسازی نداشتیم و مسئله مهم آن بود که نیاز حوزه معدن، راهسازی و حوزه های مرتبط با این ماشین آلات رفع شود.
شرایط تولید ماشین آلات معدنی
صمتبابک اسماعیلی، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی خانه صنعت، معدن و تجارت ایران نیز با اشاره به شرایط تولید ماشین آلات معدنی در کشور به صمت گفت: اصولا آمار و اعدادی که از دنیای معدن در روزنامه ها و اخبار می بینیم مربوط به معادن بزرگ و دولتی است. اصولا معادن بزرگ در دسترس در اختیار دولت است و در اختیار بخش خصوصی نیست. در کشور ما اگر ذخایر معدنی از حدی بالاتر باشد، آن معدن، ملی محسوب می شود. البته معادن همگی ملی و انفال هستند و حق انتفاع آنها و پروانه بهره برداری با مدت زمان مشخص به افراد داده می شود، اما وقتی ذخایر پروانه ها ی بهره برداری از یک حدی بیشتر باشد آن معدن مربوط به دولت است.
وی ادامه داد: معادنی که در دست بخش خصوصی هستند، معادن کوچک و متوسط مقیاس هستند که درآمدها و ذخایر در دسترس و در مجموع سازکار آنها با معادن دولتی متفاوت است. ما در حوزه معدن در کنار مشکلات دیگر در تامین ماشین آلات به شدت مشکل داریم که همین امر می تواند فعالیت در این بخش را با چالش همراه کند.
وی افزود: در صحبت از چالش های بخش معدن معمولا از ماشین آلات مستهلک اسم می برند، اما از دید من بحث اول ما کهنه بودن و مستهلک بودن ماشین آلات نیست. بحث، گران بودن این ماشین آلات کهنه است که در فضای معدنی وجود دارد.
اسماعیلی چندی پیش اظهار کرد: آماری به من دادند مبنی بر اینکه براساس هدف گذاری انجام شده تا پایان سال ۱۴۰۴ باید سالانه حدود ۸۰۰ - ۷۰۰ میلیون تن عملیات خاکبرداری انجام شود. رقم ۸۰۰ - ۷۰۰ میلیون تن اصلا در حد معادن خصوصی نیست و در حد معادن دولتی است.
وی ادامه داد: معدنی که می خواهد ۸۰۰ میلیون تن سنگ جابه جا کند نیاز به تراک ۲۰۰ - ۱۵۰ تنی دارد. یک دستگاه از این تراک شاید در معادن متوسط و کوچک خصوصی کارآیی نداشته باشد، اما در معادن بزرگ این ماشین آلات اصلا نباید غیرفعال شوند.
رئیس کمیسیون معادن خانه صنعت، معدن و تجارت ایران اظهار کرد: شخصی می گفت ما در یک معدن حتی فشار و دمای لاستیک ماشین را وقتی در حال عبور است بررسی می کنیم. این مولفه ها، مولفه های معادن بزرگ است و درباره معادن کوچک اصلا مصداقی ندارد. متاسفانه در قانون گذاری ها، در بسیاری از موارد، معادن کوچک اصلا دیده نمی شوند. به عنوان مثال، درباره دامپتراک سایز فلان صحبت می کنیم. شما در معادن کوچک و متوسط داخل ایران بگردید و ببینید اصلا یکی از این دستگاه هایی که در باره اش صحبت می کنیم در آنها دیده می شود یا خیر؟ معادن کوچک و بزرگ قطعا هر دو مشکل دارند، اما عرض من این است که نوع مشکل معادن کوچک با معادن بزرگ فرق دارد. این دو مریض هستند. هر دو را با یک نسخه نمی توان درمان کرد؛ آن معدن بیمار نسخه خودش را می خواهد و این نسخه خودش را.
سخن پایانی
به نظر می رسد وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان متولی بخش معدن در تلاش است مشکلات در حوزه تامین ماشین آلات را با حمایت از ساخت داخل رفع کند، این در حالی است که می داند تامین برخی نیازها همچنان با واردات است. در این زمینه باید گفت اعطای تسهیلات برای خرید ماشین آلات ساخت داخل ازسوی صندوق سرمایه گذاری فعالیت های معدنی برای خرید محصولات داخلی می تواند بخشی از این مشکل را حل و با حمایت از ساخت داخل به تامین نقدینگی معدنی ها برای خرید ماشین آلات کمک کند، اما نکته مهم آن است که نباید برای هر مشکلی راهکاری یکسان را برای معادن کوچک و بزرگ در دستور کار قرار داد.