قیمت ارز دوباره در بازار توافقی سیر صعودی به خود گرفت
نرخ ارز در حالی دیروز با ورود بازار ساز کاهشی شد که این اقدام تاثیر چندانی بر تداوم کاهش نرخ ارز بر جای نگذاشت، زیرا امروز قیمت ارز دوباره در بازار توافقی سیر صعودی به خود گرفت.
پس از رشد جهشی قیمت ها در بازار ارز به دنبال اجرای سیاست حدف ارز نیمایی و ایجاد بازار توافقی که نرخ دلار را به ۸۲ هزار تومان رساند، داد مردم، نمایندگان مجلس و کارشناسان را نسبت به اجرای چنین سیاستی بالا آورد در این شرایط دولت با رویکرد ساماندهی بازار ارز دیروز مجبور به ارزپاشی در بازار شد تا مانع از افزایش قیمت توافقی ارز که روز به روز در حال بالارفتن بود شود. رشد قیمتی که نرخ دلار توافقی در این بازار نوپا در روزهای قبل آن به بیش از ۶۶ هزار تومان رسیده بود، در این میان ارزپاشیها به بازار باعث شد تا قیمت ها سیر نزولی به خود گیرند.
پالس مثبت بانک مرکزی به بازار آزاد با کاهش نرخ ارز در تالار توافقی زمینه کاهش نرخ ارز آزاد را نیز فراهم کرد به طوری که دیروز دلار آزاد در آستانه ورود به ۷۹ هزار تومان قرار گرفت. کارشناسان معتقدند که این اقدام بازارساز با هدف کاهش شکاف میان بازارهای رسمی و غیررسمی ارز کشور صورت گرفته و اگر بازار به این شکل مدیریت نمی شد قیمت ها در بازار توافقی ارز و آزاد همچنان سیر صعودی را می پیمودند.
ارز پاشی ها در بازار به نفع کیست؟
مشاهدات نشان میدهد که انتظارات تورمی افراد جامعه نیز عمدتا از نرخهای غیررسمی پیروی میکند. درنتیجه باید گفت که بانکمرکزی همچنان که در تلاش است تا تامین ارز تجاری کشور در بازار رسمی صورت پذیرد، نباید از بازارسازی در معاملات غیررسمی غافل شود. نکته قابل توجه این است که این ارزپاشی به نفع چه کسی تمام می شود. دلاری که با قیمتی بالای ۶۰ هزار تومان به به باز تزریق می شود که نرخ آن در ماه گذشته این رقم نبود معنای این کار این است که چه کسی از این آشفته بازار سود می برد؟
مسعود دانشمند، فعال بازار و عضو اتاق بازارگانی ایران در گفت و گو با «صمت» گفت: افزایش قیمت دلار در بازار توافقی و آزاد همچنین رسیدن دلار آزاد به بیش از ۸۲ هزار تومان در روزهای گذشته با اجرای سیاستی که دولت در پیش گرفته است، معلوم نیست با این دست فرمان چه اتفاقی بر سر اقتصاد کشور و معیشت خانوارها بیاید. هر چند دولت روز گذشته شرایط را طوری دید که مجبور به ارزپاشی در بازار شد اما همین ارزپاشی نیز به نفع خود تمام کرد، چرا که دولت به عنوان بزرگترین دارنده ارز از گرانی و تزریق آن به بازار سود سرشاری می برد.
رشد نرخ ارز با شعارهای انتخاباتی ریاست جمهوری در تضاد است
وی با بیان اینکه هر چند دولت با سیاست حذف ارز نیما و ایجاد بازار توافقی بدنبال تک نرخی شدن ارز است و تک نرخی شدن این کالا به دلیل رانتی که وجود دارد کسی منکر آن نمی باشد، ولی در شرایط کنونی حرکت در چنین مسیری آن هم در این موقعیت که اقتصاد در رکود و هزینه های زندگی مردم بالاست، اشتباه بوده رویکردی که اکنون موجب شده تا مردم شاهد نرخ دلار بیش از ۸۰ هزار تومان در بازار آزاد شوند، اقدامی که به نفع پولدارها و درمانده تر شدن ضعفا تمام می شود.
دانشمد اضافه کرد: وقتی می بینیم خود دولت باعث می شود که قیمت دلار در بازار آزاد و توافقی بالا برود و باز خود او با ارزپاشی مانع از رشد آن می شود، اقدامی مبهم و سئوال برانگیز است و این سئوال به اذهان متبادر می شود که چرا باید چنین اتفاقی بیفتد وقتی که می بینیم هیچ اتفاقی در اقتصاد کشور رخ نداده است ولی به یکباره بازار ارز به هم می ریزد. موضوعی که با شعارهای انتخابی رئیس جمهور یعنی توجه به بهبود معیشت مردم در تضاد است. به هر حال اینکه سیاستی در پیش گرفته شود که ارز تک نرخی و تبعات آن در نظر نگرفته شود بی تردید مردم قربانی چنین سیاستی می شوند و نباید اقداماتی از این دست موجب شود که مردم با افزایش هزینه ها و کاهش قدرت خرید به دلیل افت روز افزون ارزش پول ملی فقیرتر شوند.
کاهش ارزش پول ملی با افزایش نرخ ارز
این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه اقتصاد پیچیدگی خاص خود را دارد که اگر برای اصلاحات اقتصادی دست به یک شاخص زده شود بدون اینکه به تبعات آن بی توجه بود مشکل آفرین خواهد شد، افزود: رشد نرخ ارز، ارزش پول ملی را کاهش و هزینه های مردم را افزایش می دهد. از طرفی دولت باید هر اقدامی را انجام می دهد اول به فکر مردم بخصوص قشر فرودست شود. علاوه بر این در صورت اقدام این چنینی که موجب رشد قیمت ارز و به دنبال آن افزایش قیمت همه کالاها و خدمات در بازار می شود معیشت مردم در نظر گرفته شود. در این شرایط مجلس به عنوان صدای مردم باید جلو آن را بگیرد ولی آنگونه که مشخص است مجلس در این راستا با رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد به منظور علل رشد قیمت ارز و ایجاد راه حل های آن جلسه غیر علنی می گذارد، در حالی که باید چنین جلساتی به صورت علنی برگزار شود تا مردم آگاه و همه چیز شفاف اطلاع رسانی شود.
بنا به این گزارش روز گذشته با افزایش مداخلات بازار ساز شاهد بازگشت قیمتها در بازار ارز بودیم، قیمت دلار که شنبه تا ۸۲هزار تومان بالا رفته بود، دیروز در کف بازار و فضای مجازی به کانال ۸۰هزار تومان برگشت. همچنین روز گذشته آخرین قیمت معاملات توافقی دلار حواله در سامانه نیما ۶۴هزار و ۵۲۹ تومان و دلار اسکناس ۶۶هزار و ۳۳۵ تومان ثبت شد. در حالی که روز شنبه قیمت توافقی اسکناس دلار آمریکا بالاتر بود. اما امروز آخرین قیمت معاملات توافقی دلار حواله در سامانه نیما ۶۴هزار و ۸۷۶ تومان و دلار اسکناس ۶۶هزار و ۶۹۲ تومان ثبت شده است. همچنین قیمت دلار حواله در معاملات نیما درحالی هماکنون، دوشنبه ۱۰ دی ماه، در کانال ۶۴ هزار تومان نرخ خورده است که در ابتدای تشکیل دولت چهاردهم این نرخ در کانال ۴۵ هزار تومان بود.
قیمت توافقی هر اسکناس یورو نیز در مرکز مبادله ایران نیز با افزایش نسبت به روز کاری قبل به ۶۹ هزار و ۵۱۵ تومان و نرخ حواله یورو نیز با افزایش نسبت به دیروز به ۶۷ هزار و ۶۲۱ تومان رسیده است. از سوی دیگر، اسکناس درهم امارات نیز با افزایش نسبت به روز کاری گذشته، ۱۸ هزار و ۱۶۰ تومان ارزشگذاری شده است و نرخ حواله درهم نیز با افزایش نسبت به روز قبل ۱۷ هزار و ۶۶۵ تومان است، قیمت یکصد دینار عراق هم امروز در مرکز مبادله با افزایش نسبت به روز قبل ۵۰۸۹۶ ریال و قیمت حواله دینار عراق نیز ۴۹۵۱۰ ریال اعلام شده است.