-

پرهیز از معاملات هیجانی

سیمین شایقیان - کارشناس ارشد بازار سرمایه

شایقیان

باتوجه به اتفاقات، متغیرها و عوامل جغرافیایی و برون‌مرزی اخیر و تنش‌های منطقه‌ای، بازار سرمایه کشور به‌طور طبیعی، یک روند نزولی را طی کرد. با پایان تعطیلات آخر هفته و برگشت بازار سرمایه به حالت عادی، در صورتی که تنش‌های سیاسی و بحران‌های منطقه‌ای و برون‌مرزی کاهش یابد یا اخبار مثبتی به نفع بازار سرمایه منتشر شود، ممکن است بازار به یک ثبات نسبی برسد.

اقدام کاهش دامنه نوسان توسط سازمان بورس و اوراق بهادار به مثبت و منفی یک و تثبیت آن در روز چهارشنبه هفته گذشته، پس از انتشار خبر شهادت سید حسن نصرالله، گرچه در کوتاه‌مدت از ریزش‌های سنگین جلوگیری کرد، اما کاهش نقدشوندگی و خروج پول از بازار سرمایه را به‌دنبال خواهد داشت. به همین دلیل، تصور می‌شود بازگشت به دامنه نوسان بزرگ‌تر در این شرایط به بهبود وضعیت کمک کند. اولا دامنه نوسان وسیع‌تر به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهد با آزادی بیشتری نسبت به خرید و فروش نمادها، سهام و محصولات اقدام کنند و همچنین مانع قفل شدن معاملات می‌شود.

حتی به‌نظر می‌رسد دامنه نوسان نامتقارن با سمت مثبت وسیع‌تر، برای شرایط حال حاضر بازار مفید باشد و تصور می‌شود به‌عنوان یک راه‌حل در کوتاه‌مدت، باعث ایجاد یک شوک مثبت، تقویت سمت تقاضای بازار سرمایه و ورود پول و نقدینگی خواهد شد. در این صورت سرمایه‌گذاران در صورت مشاهده فرصت‌های رشد، کمتر به فروش هیجانی سهم‌ها و نمادهای خود روی خواهند آورد و اعتماد بیشتری به بازار خواهند داشت.

در صورتی که تنش‌های سیاسی و نظامی برون‌مرزی کاهش پیدا کند، یا اخبار مثبتی به نفع بازار سرمایه منتشر شود و تصمیماتی در حمایت از بورس تهران اتخاذ شود، ممکن است بازار به یک ثبات نسبی و تعادل مناسب برسد.

مهم‌ترین توصیه‌ای که می‌توان به سهامداران، فعالان بازار سرمایه و سرمایه‌گذاران داشت، این است که به سطوح حمایتی و مقاومتی قیمت نمادها توجه کنند. اخبار اقتصادی و سیاسی داخلی و بین‌المللی را به دقت رصد کنند و باتوجه به داده‌های موجود تصمیم‌گیری کنند و از معاملات براساس هیجان و احساسات  پرهیز کنند. به معامله‌گران و سرمایه‌گذاران پیشنهاد می‌شود بخشی از سرمایه خود را به‌صورت نقد نگه دارند تا در صورت به وجود آمدن فرصت‌های ناگهانی و غیرقابل ‌پیش‌بینی، بتوانند از آن فرصت‌ها بهره‌برداری کنند و بازدهی مناسبی کسب کنند. گرچه بورس در کوتاه‌مدت، تحت فشار تنش‌های سیاسی و برخی متغیرهای برون‌مرزی و جغرافیایی قرار دارد، اما به‌نظر می‌رسد در نیمه دوم‌ سال، با یک نگاه نسبتا خوشبینانه به مساعدت‌ها، تصمیمات و سیاست‌های دولت،‌ سازمان بورس و اوراق بهادار و تغییر ریل در سیاست‌گذاری و امکان بهبود در تعاملات سیاسی با سایر کشورها و دنیا، وضعیت بورس هم بهبود پیدا کند. در هر ‌حال برای سرمایه‌گذاران ریسک‌گریز، طلا و سکه همیشه به‌عنوان یک سرمایه‌گذاری امن باقی خواهد ماند و ‌انتخاب هر یک از این دو، بسته به ترجیحات سرمایه‌گذاران دارد که چگونه قصد دارند ریسک‌های خود را پوشش دهند. نباید فراموش شود سطح عمومی پذیرش ریسک سرمایه‌گذاری در بازارها تابع میزان ثبات و امنیت سیاسی و اقتصادی است که بخش قابل‌توجهی از آن به رویکرد تعاملی با فضای بین‌الملل و تجارت با دنیا و ‌انتظارات تورمی ناشی از افزایش بی رویه نرخ دلار یا رشد خزنده و منطقی آن، وابسته است.

به‌دلیل تغییر ریل سیاست‌گذاری در اقتصاد و بازار سرمایه به همراه تغییر نگاه به سیاست خارجه با آمدن تیم جدید در وزارت امور خارجه و دولت، نگاه خوشبینانه به عدم تهییج‌ بازار ارز در کوتاه‌مدت، ترجیح عمومی بازار سرمایه نسبت به بازارهای موازی مانند طلا و ارز، بیش از پیش، افزایش یافته و به‌نظر می‌رسد با بهبود فضای سیاسی در خارج از کشور و ورود نقدینگی به این بازار، شاهد اقبال فعالان بازارهای مالی به بورس خواهیم بود. این امید وجود دارد که نهادهای بالادستی از این بازار به‌عنوان فضای نسبتا بهینه‌ای جهت کنترل نقدینگی، ابزار غیرمستقیم برای افزایش تولید ثروت، افزایش تولید ناخالص داخلی و‌ رشد اقتصادی، حمایت کنند تا فعالان بازارهای مالی و عامه مردم برای سرمایه‌گذاری و ورود به این بازار تشویق شوند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین