لوازم خانگی منتظر گرانی باشند؟
محمدمهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) اعلام کرد که طرح مقابله با کالای قاچاق و تقلبی از پایان اردیبهشت در بخش لوازم خانگی آغاز میشود.
این طرح با همکاری اصناف، انجمنها و سازمانهای نظارتی اجرا میشود. البته این طرح نافی سایر طرحهای مقابله با قاچاق نیست بلکه برای بررسی بیشتر به ویژه در حوزه تکمیل سامانهها انجام میشود
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی درباره آخرین تحولات بازار لوازم خانگی گفت: برای سال جدید هنوز کارخانجات افزایش قیمتی نداشتهاند و مقرر شد براساس اعلام رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، شرکتهای تولیدکننده لوزام خانگی فاکتور و سند نرخ تمام شده تولیدشان را به این سازمان ارائه دهند تا اجازه افزایش نرخ به آنها داده شود.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در پاسخ به این پرسش که نرخ لوازم خانگی چند درصد رشد خواهد کرد، خاطرنشان کرد: هنوز مشخص نیست و قرار بر این است تا هر شرکتی براساس فاکتوری که از خرید مواد اولیه و اجناس خود ارائه میدهد افزایش نرخ داشته باشد که ممکن است یک شرکت ۵درصد افزایش نرخ داشته باشد و شرکت دیگر خواستار رشد ۲۵درصدی باشد که این موضوع به نوع مواد اولیه و جنسی که استفاده میکند مرتبط است. پازوکی در ادامه با اشاره به رشد ۵۷درصدی حقوق و دستمزد کارگران در امسال افزود: این نرخ تا پایان سال ثابت است که مسلما روی همه اجناس هم تاثیرگذار است، برای افزایش نرخ لوازم خانگی نیز به جز سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و وزارت صنعت و معدن هم باید آن را تایید کند تا اجازه افزایش نرخ به کارخانجات داده شود.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی در ادامه با اشاره به طرح مقابله با کالای قاچاق و تقلبی که قرار است از پایان اردیبهشت ماه در بخش لوازم خانگی اجرا شود نیز گفت: این ابلاغیه در سال ۱۳۹۷ برای مقابله با کالاهای قاچاق و تقلبی صادر شد اما به دلیل شرایطی که به وجود آمد اجرایی نشد، در این سال تحریمها هم تشدید شد و واردات لوازم خانگی نیز ممنوع شد اما هنوز کالاهایی در انبارهای شرکتهای خارجی باقی مانده بود که باید در بازار عرضه میشدند و تا آن زمان هم خدمات پس از فروش این نمایندگیها فعالیت میکردند.
او با اشاره به طرح سامانه تجارت سال ۱۳۹۵ تصریح کرد: تا سال ۱۳۹۸ این طرح اجرا نشد اما به یکباره از سال ۱۳۹۸ اعلام شد این طرح باید اجرا شود که در این طرح (باید کد کالا و شماره رهگیری روی کالا قید میشد) و اصناف هم که نه تولیدکننده بودند و نه واردکننده تا این کدها را روی این کالاها بزنند باعث شد تا میزان کالاهای قاچاق و تقلبی رشد کند.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی افزود: در امسال میزان تولید ات به حدی افزایش پیدا کرده که میزان تقاضای داخلی را پوشش میدهد و طرح سامانه تجارت نیز در حال اجراست و قرار است از آخر اردیبهشت ماه نیز با شدت بیشتری دنبال شود.
این فعال صنف لوازم خانگی در پاسخ به این پرسش که در سال ۱۴۰۰ چند واحد صنفی به دلیل تقلب یا قاچاق لوازم خانگی پلمب شدند، گفت: اغلب واحدهایی که پلمب شدند واحدهای جوازداری نبودند که آمار آنها را داشته باشیم و براساس آنچه گزارش شده است اغلب این کالاها در فضای مجازی به فروش رسیده که با رصد و همکاری پلیس امنیت اقتصادی و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان و بخش بازرسی سازمان صنعت و معدن و اصناف توانستیم براساس تمامی شکایتها این واحدها را ردیابی و پلمب کنیم.
دولت برای صادرات تنها به دو کشور عراق و افغانستان بسنده نکند
پازوکی با انتقاد از عدم هدفگذاری در صنعت لوازم خانگی طی ۴۳ سال گذشته تصریح کرد: متاسفانه در این مدت نه هدفگذاری درستی صورت گرفت و نه نقشه راهبردی پیش روی تولیدکنندگان قرار داشت و باید گفت تا زمانی که صادرات لوازم خانگی نباشد اوضاع لوازم خانگی هم بهبود نخواهد یافت.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی با بیان اینکه طی ۴ سال گذشته کیفیت تولیدات داخل بهتر از قبل شده است، تصریح کرد: انتظار میرود دولت برای حمایت از تولیدکنندگان موضوع صادرات لوازم خانگی را به صورت جدی پیگیری کند و تنها به فروش ۴ کانتینر کالا در عراق و افغانستان بسنده نکنند و حتی نباید به ۲۰۰ میلیون دلار صادرات لوازم خانگی راضی باشند در صنعت به این عظمت که میتواند پس از صنعت نفت بیشترین ارزآوری را برای کشور داشته باشد این میزان به شدت ناچیز است.
پازوکی همچنین در مورد ارائه کارتهای گارانتی تقلبی نیز گفت: قرار بر این بود که براساس سامانه جامع تجارت از خرداد ماه ۱۴۰۰ کارت فیزیکی گارانتی از روی لوازم خانگی حذف شود و مردم کد رهگیری کالا را به کمک گوشی تلفن همراه به شماره# ۷۷۷۷ * ۴* ارسال کنند تا از تقلبی و قاچاق نبودن کالا اطمینان حاصل کنند.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی تصریح کرد: اما درحالحاضر کارتهای گارانتی فیزیکی هنوز وجود دارند و شرکتها باید در سامانه گارانتی ۱۲۴ اسامیشان را قید کنند و اگر در این سامانه اسمشان قید نشده باشد به عنوان کالای تقلبی شناسایی خواهند شد.پازوکی درخصوص وضعیت عرضه و تقاضای بازار لوازم خانگی نیز افزود: با وجودی که عرضه لوازم خانگی در بازار زیاد است اما متاسفانه تقاضایی وجود ندارد و آنهم به دلیل کاهش قدرت خرید مردم است، وضعیت امسال شب عید به گونهای بود که با وجود تولیدات بالای کارخانجات اما کسبه بیکار بودند.
رئیس اتحادیه لوازم خانگی در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود کاهش قدرت خرید مردم باز هم تولیدکنندگان خواستار افزایش نرخ کالاها هستند، گفت: انجمن تولیدکنندگان معتقد است که هزینه حملونقل کالا، هزینه کارگر و هزینه مواد اولیه و... رشد داشته که برمبنای این تغییرات قیمتها باید افزایش پیدا کند.
او افزود: البته احتمال این موضوع هم میرود که اگر کارخانجات نتوانند قیمتهای خود را افزایش دهند مجبورند تولیدات خود را کم کنند تا بازار خود را داشته باشند. این در حالی است که افزایش تولید باعث کاهش هزینه سربار میشود و قیمتها هم افت میکند اما با افزایش هزینه سر بار قیمتها هم رشد میکنند و تولید هم کم میشود و حتی ممکن است به بسته شدن کارخانه منجر شود.
منبع:اعتماد