رویای خاموشی گازهای فلر محقق شد
در جلسه علنی ۲۵ اردیبهشت مجلس شورای اسلامی گزارش کمیسیون انرژی در مورد اجرای ناقص تکالیف قانونی مربوط به جمع آوری گازهای همراه تولید نفت و مشعل در دستور کار قرار گرفت و این گزارش با رای موافق نمایندگان به قوه قضاییه ارسال شد.بررسیهای کمیسیون انرژی مجلس حاکی از آن است که با وجود صراحت احکام قانونی در بودجه سال ۱۳۹۲ کل کشور، برنامه پنج ساله ششم توسعه و قوانین بودجه سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ کل کشور در خصوص الزام وزارت نفت برای اجرای طرحهای جمع آوری گازهای همراه، وزرا و مسوولان وقت از سال ۱۳۹۲ تاکنون به تکالیف مورد نظر قانونگذار در این زمینه عمل نکردهاند. این در حالی است که وزارت نفت در دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود یکی از برنامه اصلی خود را جمعآوری گازهای فلر (همراه نفت) اعلام و این موضوع را پیگیری کرده که به گفته معاون وزیر نفت با موفقیت همراه بوده است.
پایان فلرسوزی تا ۱۴۰۴
معاون وزیر نفت در امور برنامهریزی از جمعآوری عمده گازهای همراه نفت و گاز (گاز فلر) تا پایان سال ۱۴۰۴ خبر داد و گفت: از سال ۱۴۰۰ تا کنون روزانه حدود ۲۵ میلیون متر مکعب گاز همراه نفت جمعآوری شده که این عدد تا پایان سال ۱۴۰۴ به ۴۰ میلیون متر مکعب در روز خواهد رسید.
هوشنگ فلاحتیان در گفتوگو با ایرنا با اشاره به اقدامات وزارت نفت دولت سیزدهم در جمعآوری گازهای همراه، اظهار داشت: تا قبل از سال ۱۴۰۱، روزانه ۱.۴ میلیون مترمکعب گاز همراه (فلر) جمعآوری شد و تا پایان سال ۱۴۰۱ نیز ۸.۲ میلیون متر مکعب و در سال ۱۴۰۲ نیز میزان جمعآوری این گازها حدود ۱۵ تا ۱۸ میلیون متر مکعب بوده است.
وی افزود: بنابراین در حدود ۲۵ میلیون متر مکعب از ۴۰ میلیون متر مکعب گاز همراه را جمعآوری کردهایم و تا پایان امسال نیز این میزان ۱۵ میلیون متر مکعب بیشتر خواهد شد؛ هرچند در گذشته عقبماندگی داشتیم، اما هدفگذاری این است که تا پایان ۱۴۰۴ عمده این گازها را جمعآوری کنیم. فقط حدود ۱۰ درصد از این گازها برای ایمنی پالایشگاهها باقی خواهد ماند.
معاون وزیر نفت در امور برنامهریزی با اشاره به جزییات گازهای جمعآوری شده، گفت: تا سال ۱۴۰۱ در میادین پارسی گلاستر ۱۰۰، مارون سه ۴۳۰، میدان منصوری ۲۸۰، مارون۶ هم ۶۲۰ هزار متر مکعب در روز که سر جمع آنها ۱.۴ میلیون متر مکعب است، جمعآوری شد.
فلاحتیان ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ هم ۱.۹ میلیون متر مکعب گاز از میدان چشمه خوش، ۶.۳ میلیون متر مکعب توسط ان جی ال ۳۲۰۰ و جمعاً حدود ۸.۲ میلیون متر مکعب گاز همراه جمعآوری شد.
وی بیان کرد: در سال ۱۴۰۲، میادین آغاجاری و گچساران در حدود ۹ میلیون متر مکعب، کارون و مارون ۱.۷ میلیون متر مکعب در روز گاز همراه نفت (فلر) جمعآوری شد که حدود ۱۵ تا ۱۸ میلیون متر مکعب گاز است. معاون وزیر نفت گفت: جمعآوری گازهای همراه میادین نفتشهر، سروستان و سعادتآباد، مابقی گازهای همراه غرب کارون، خشت، مسجدسلیمان، مابقی گازهای همراه آغاجاری و کارون و مارون و گازهای تکمیلی که باید به ان جی ال ۳۱۰۰ برود، جمعاً حدود ۱۵ میلیون متر مکعب در روز است که در برنامه امسال دولت و جمعآوری گازهای سکوی سلمان و آغاجاری و گچساران هم در ۱۴۰۴ صورت خواهد گرفت.
اقدامات دولت برای جمعآوری گازهای همراه نفت
یک کارشناس انرژی گفت: در دولت سیزدهم اقدامات خوبی در زمینه جمعآوری گازهای همراه نفت (فلر) انجام شده و وزارت نفت اعلام کرد که اگر با روند فعلی در این زمینه پیش برویم، تا دو سال آینده میتوانیم تمام گازهای همراه را جمعآوری کنیم.
محسن انصاری در گفتوگو با ایرنا، در خصوص افزایش صادرات الپیجی در دولت سیزدهم، اظهار کرد: الپیجی محصولی است که در پالایشگاههای نفتی تولید و در پالایشگاههای گازی نیز از مایعات گازی جدا میشود. استفاده از این ماده در خوراک پتروشیمیها سود زیادی دارد. در این روند، تبدیل پروپان به پروپیلن منفعت زیادی برایمان خواهد داشت و از بوتان نیز میتوانیم استفاده کنیم، اما هنوز این ظرفیت در کشور وجود ندارد و به همین دلیل به صادرات الپیجی میپردازیم.
وی ادامه داد: بخشی از الپیجی به عنوان سوخت مورد استفاده قرار میگیرد و بخش دیگری قبلاً روی دست دولت باقی میماند. در دولت قبلی، بخش زیادی الپیجی روی آب باقی مانده بود. خوشبختانه در دولت سیزدهم اقدامات خوبی در زمینه به فروش رساندن الپیجی کشور صورت گرفت. این امر به صورت میلیارد دلاری برای کشور ارزآوری داشت.
این کارشناس انرژی توضیح داد: به صفر رساندن نفت و میعانات گازی موجود در انبارها و شناورها بر روی آب نیز اقدامی بود که در دولت سیزدهم صورت گرفت. این امر توسط سایتهای جهانی که فروش نفت کشورهای مختلف را رصد میکنند، تایید شده است. این اقدام نیز از جمله کارهای مثبت دولت سیزدهم محسوب میشود.
انصاری گفت: یکی از مسائل مهم حوزه انرژی در کشور گازهای فلر بود. مقدار زیادی گازهای همراه قبلاً هدر میرفت. همین اواخر طرح انجیال ۳۱۰۰ راهاندازی شد. قرار بود در این طرح ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گازهای همراه جمعآوری شود. در این طرح، متان و دیگر گازهای سنگینتر که همراه نفت از میادین خارج میشوند، جمعآوری میشود.
وی ادامه داد: محصول طرح مورد بحث قرار است به عنوان خوراک به سمت بندر امام سوق داده شود؛ قبلاً بخش زیادی از این گازهای همراه بدون اینکه استفادهای از آنها شود، سوزانده میشدند. با طرحهایی که در دولت سیزدهم در دستور کار قرار گرفت، افزایش بهرهوری را داشتیم و جمعآوری گازهای همراه رقم خورد.
این کارشناس انرژی ادامه داد: در وزارت نفت معمولاً جدولی آماده میشود و طرحهای کیفیسازی را در آن جدول بر اساس میزان منابع در دسترس دستهبندی میکنند. سناریوهای مختلفی چیده شد. اولین سناریو این بود که ما تحت تحریم هستیم و نمیتوانیم از صندوق توسعه ملی نیز استفاده کنیم.
یک سناریوی دیگر این بود که تحریمها باشند و بتوانیم از صندوق استفاده کنیم. طرح دیگر نیز این بود که همه تحریمها برداشته شود و بتوانیم از تمام منابع بهره ببریم.