بررسی دیدگاه نمایندگان درباره ترکیب کابینه پیشنهادی

موافقان چه می‌گویند؟

در جلسه علنی روز گذشته مجلس شورای اسلامی، بررسی برنامه‌ها و صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در دستور کار قرار گرفت و پس از سخنان رئیس‌جمهوری، نمایندگان موافق و مخالف به تشریح دیدگاه‌ها و نظرات خود درباره خط‌مشی و کلیات برنامه دولت، پرداختند.

موافقان چه می‌گویند؟

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، رئیس‌جمهوری در مدت دو ساعت و نیم به تشریح برنامه و خط‌مشی دولت خود و دفاع از ترکیب کلی هیات وزیران پیشنهادی پرداخت و در ادامه ۵ نماینده موافق و ۵ نماینده مخالف، هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه درباره کلیات ترکیب پیشنهادی وزرا صحبت کردند.

طبق برنامه در روزهای آینده سخنگوی کمیسیون‌های تخصصی گزارشی از برنامه‌های مطرح‌شده ازسوی وزرای پیشنهادی مربوط به کمیسیون خود ارائه کرده و دو نماینده مخالف و دو نماینده موافق (هر کدام به مدت ۱۵ دقیقه) درباره هر وزیر پیشنهادی اعلام‌نظر می‌کنند. پس از آن، وزیر پیشنهادی مربوطه یا رئیس‌جمهوری فرصت دارند از برنامه‌ها و صلاحیت وزیر پیشنهادی دفاع کنند. همچنین سخنرانی وزرای پیشنهادی برای دفاع از برنامه‌ها و سوابق خود طبق حروف الفبای نام وزارتخانه انجام می‌شود. براساس این برنامه پیش‌بینی شده در روز چهارشنبه، ۳۱ مرداد اخذ رأی نمایندگان برای تایید یا عدم تایید هر کدام از وزرای پیشنهادی به‌صورت جداگانه انجام شود.  در این گزارش که در دو صفحه پیش رو می‌خوانید، نظرات نمایندگان درباره کابینه پیشنهادی را پوشش داده است.

بخش خصوصی با حضور اتابک تقویت می‌شود

نماینده مردم دهگلان و قروه در مجلس شورای اسلامی گفت: حضور اتابک به‌عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، بخش خصوصی را تقویت می‌کند.

محمدرسول شیخی‌زاده در گفت‌وگو با ایرنا درباره توانمندی‌های وزیر پیشنهادی صمت اظهار کرد: به‌نظر من با انتخاب اتابک به‌عنوان وزیر پیشنهادی صمت، بخش خصوصی تقویت خواهد شد و باتوجه به تجربیاتی که وی دارد، می‌تواند حوزه بازار و معادن کشور را هم دچار تحول کند.

وی افزود: وزارت صمت اگر بتواند نقش نظارتی خود را به‌درستی انجام دهد، می‌تواند در عملکرد این وزارتخانه تاثیر مثبت داشته باشد.

وی خاطرنشان‌کرد: حوزه انتخابیه بنده «قروه و دهگلان» یک شهر معدنی است و نیاز به ورود جدی وزارت صمت دارد و احساس می‌کنم برنامه‌های اتابک می‌تواند اوضاع نابسامان معدن را سروسامان دهد.

تایید برنامه‌های نوری‌قزلجه در کمیسیون کشاورزی

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی گفت: نوری‌قزلجه از جمله وزرای پیشنهادی است که رای بالایی دارد و می‌تواند اعتماد نمایندگان مجلس را به خود جلب کند و اعضای کمیسیون کشاورزی هم در رای‌گیری کمیسیون به اتفاق آرا به او رای مثبت دادند.

پیمان فلسفی در آستانه برگزاری جلسات رای اعتماد به کابینه پیشنهادی مسعود پزشکیان، در ارزیابی خود از برنامه‌های غلامرضا نوری قزلجه، وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی گفت: نظر من درباره وی کاملا مثبت است؛ وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی جزو افرادی است که هم تجربه کار کشاورزی دارد و هم کشاورززاده و روستازاده است.

وی افزود: وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی هم تحصیلات مرتبط با بخش کشاورزی دارد و هم وزارت جهاد کشاورزی را خوب می‌شناسد و در هم در این زمینه خوب کار کرده است.

نماینده مردم تهران، اسلامشهر، پردیس، ری و شمیرانات بیان کرد: وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی سه دوره در کمیسیون کشاورزی به‌عنوان نماینده مردم ایفای نقش کرده و اکنون برای هدایت این وزارتخانه معرفی شده است.

فلسفی خاطرنشان کرد: آقای نوری برنامه و نگاه تحولی خوبی دارد و از جمله وزرای پیشنهادی است که رای بالایی داشته و می‌تواند اعتماد نمایندگان مجلس را به خود جلب کند.

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطرنشان کرد: اعضای کمیسیون کشاورزی در هفته‌ای که گذشت، پس از استماع برنامه‌های وزیر پیشنهادی جهاد کشاورزی، در یک رای‌گیری به اتفاق آرا به او رای مثبت دادند.

پزشکیان با شعار وفاق ملی، انبوه انتقادات را به جان خرید

نماینده مردم فیروزآباد، فراشبند و قیر و کارزین استان فارس در مجلس در سخنانی گفت: خیلی خوشبختم که امروز از برنامه‌های دولت چهاردهم دفاع می‌کنم که به فرمایش رهبر معظم انقلاب، رئیس‌جمهوری آن شخصیتی فرزانه، صادق، مردمی و دانشمند به نام دکتر مسعود پزشکیان هستند.

محمدمهدی فروردین افزود: عنصر تعاملی ما نباید به سمت حذف باشد، بلکه باید به سمت جذب حرکت کنیم؛ هرچند جریان‌های سیاسی داخلی در ۴۰ سال گذشته نتوانستند یکدیگر را از صحنه سیاست حذف کنند. البته هر کدام در گذشته در پی حذف دیگری بودند، اما پویایی جامعه ایرانی و عقبه تاریخی این خاک عزیز اجازه برخورد حذفی را تاکنون نداده است.

وی با بیان اینکه برخورد حذفی با نزاع سیاسی مداوم، سبب امنیتی شدن و خشونت سیاسی و ناکارآمدی می‌شود، تصریح کرد: دکتر پزشکیان با شعار با هم دعوا نکنیم و کنار هم باشیم که آن را در عمل هم نشان داد بر صندلی ریاست جمهوری نشسته است. برهمین اساس باید ضمن در نظرگرفتن وجوه نظارتی مجلس یاریگر او باشیم.

عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس‌جمهوری با نحوه انتخاب کابینه خود نشان داد که به‌دنبال بازسازی و ترمیم سیاست غیرحذفی است، گفت: او می‌خواهد سیاست در آغاز راهی قرار گیرد که بتوان سیاست‌ورزی را براساس خرد و خیر جمعی انجام داد، نه اینکه طبق حذف دیگری و انحصارگری جمعی در قدرت به سرانجام برسد.

وزرای پیشنهادی، تلفیقی از گروه‌های سیاسی مختلف بااستعداد

فروردین با تاکید بر اینکه وزرای پیشنهادی رئیس‌جمهوری از تلفیقی از گروه‌های سیاسی مختلف و بهره‌گیری از تمام استعدادها شکل گرفته‌اند، افزود: رهبر معظم انقلاب به‌صراحت فرمودند موفقیت رئیس‌جمهوری موفقیت کشور است و مجلس با عنایت به شرایط خطیر موجود می‌تواند تکمیل‌کننده وفاق مدنظر رئیس‌جمهوری باشد و مسئولیت دارد چنین راهبردی را توسعه دهد.

این نماینده مجلس تاکید کرد: مجلس با رای اعتماد خود باید بخشی از فرآیند کاهش منازعات سیاسی، تقویت انسجام اجتماعی و همراهی با رویکرد توافق‌سازی ریاست جمهور را با هدف تحقق خیرجمعی و مصالح عمومی ایرانیان محقق کند.

وی با بیان اینکه مجلس، دولت، قوه قضاییه و تمام نظام سیاسی کشور در یک کشتی نشسته‌اند، تصریح کرد: جدایی نظام از دولت، توهمی بیش نیست و این کشتی باید درد ملت ایران را حل کند و بتواند بار شرایط زندگی بهتر را برای مردم تحت فشار اقتصادی و تحریم، به دوش بکشد.

نماینده مردم فراشبند و کارزین در مجلس یادآور شد: درباره برنامه‌های فردی صحبت می‌کنیم که در طول دوران نمایندگی که توفیق همراهی با این شخصیت دانشمند را داشتیم، جز صداقت از وی چیز دیگری ندیدم. امروز زمان آن رسیده که از این شخصیت دانشمند حمایت کنیم.

فروردین ادامه داد: رئیس‌جمهوری با شعار توافق‌سازی و وفاق ملی، وزرای پیشنهادی خود را به مجلس معرفی کرد و حتی انبوه انتقادات را به جان خرید و حال مجلس در موقعیتی است که باید در یک تعامل سازنده، در چهارچوب وظایف نظارتی خود به کابینه پیشنهادی رای اعتماد بدهد.

وی خاطرنشان کرد: امید است دولت وفاق ملی پس از رای اعتماد از مجلس، پیگیری مصالح عمومی را باتوجه به فرمایشات رهبر معظم انقلاب و طبق اسناد بالادستی نظام سرلوحه کار خود قرار دهد و مشکلات معیشتی و اقتصاد کشور را حل کند.

رأی ما به کارآمدی است؛ نه به جناح سیاسی

نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی، دیگر نماینده موافق کلیات برنامه‌ها و وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم گفت: رئیس‌جمهوری در تبیین برنامه‌ها نشان داد که به عقلانیت حکمرانی پایبند است، زیرا جدا از سلایق سیاسی، موفقیت دولت، موفقیت نظام است و در این راستا مجلس کمک حال دولت خواهد بود.

روح‌الله متفکرآزاد با بیان اینکه پزشکیان در انتخاب کابینه سلایق مختلف را در نظر گرفته، یادآور شد: مجلس هم در حکمرانی این نکته را مدنظر قرار داده و بی‌تردید پاسخی مثبت به این مسئله خواهد داد. البته در بررسی وزرا مسئولیت رئیس‌جمهوری و مجلس است که به‌صورت جزئی آنها را مورد بررسی قرار دهند.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: متشرع، پاکدستی، تخصص، وابسته نبودن به اصحاب سیاسی، امید به آینده، امین بودن، صادق بودن و از بن دندان پایبند به نظام بودن از ویژگی‌هایی بود که رهبر انقلاب در انتخاب وزرا بر آن تأکید داشتند و در بررسی وزرا با دقت به مسائلی که رهبر انقلاب عنوان کردند تاکید ویژه‌ای شد.

متفکرآزاد ادامه داد: ما به جناحی سیاسی رای نمی‌دهیم، بلکه به کارآمد بودن و اعتقاد از بن دندان به نظام داشتن وزرا رای خواهیم داد. اصول بسیاری در بررسی وزرای پیشنهادی مطرح و دفاع کردن از آنها یعنی حرکت به‌سوی آینده است.

سیاست‌گذاری براساس پیشگیری از فقر

وی با اشاره به سیاست‌گذاری برمبنای وفاق ملی و پیشگیری از فقر در دولت چهاردهم، گفت: این مسائل موضوعاتی است که در سال‌های مختلف بیان شده و در دولت آیت‌الله رئیسی اقدامات مثبتی رخ داد و امید است دولت چهاردهم آن را ادامه دهد. برهمین اساس باید دولت با سرعت و شتاب مشغول کارهای اساسی شود و هر کدام از وزرا که به حاشیه برود، دیگر فرصتی برای اصلاح نخواهد بود.

متفکرآزاد ادامه داد: توقع داریم وعده‌ها و قول‌های داده شده فراموش نشود، نقدهای مردم مورد توجه قرار گیرد و به آخرت‌ فکر کنیم. اگر امروز مردم برای حل مشکلات به ما رجوع می‌کنند باید دیده شوند و در برنامه هفتم پیشرفت و سایر برنامه‌ها حل مشکلات آنها دیده شود.

نماینده مردم تبریز در مجلس خاطرنشان کرد: از ترکیب وفاق ملی توسط رئیس‌جمهوری یاد شد که این وفاق ملی در همکاری دولت و مجلس است. احتمالا در انتخاب وزرا صحبت‌هایی خواهیم داشت که آن را مبنی بر عدم همکاری نمی‌گذاریم.

هزینه سنگین تشکیل دولت وفاق ملی

 نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی در موافقت با کلیات برنامه‌های وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم خطاب به نمایندگان گفت: درباره شخص دکتر پزشکیان خودتان از صداقت، شهامت، پاکدستی، امانتداری و وفای به عهد ایشان مطلع هستید.

رضا علیزاده افزود: در تایید خصوصیات شخصی و اخلاقی ایشان همین بس که باعث شد مردم در اقدامی بی‌نظیر در انتخابات جواب مثبت به ایشان دادند و ما افتخار می‌کنیم که امروز در خدمت رئیس‌جمهوری امین، پاکدست و امانتدار هستیم و جا دارد از آقای پزشکیان به‌خاطر مواضع انقلابی‌شان در مراسم تنفیذ و تحلیف تشکر کنم.

وی درخصوص موافقت با برنامه‌های دکتر پزشکیان به چند مورد اشاره کرد و گفت: دلیل عمده موافقت من تشکیل دولت وفاق ملی است؛ اتفاقی که بعد از چند دهه در کشور رخ می‌دهد و ما باید قدردان این حرکت باشیم.

نماینده مردم ورزقان در مجلس ادامه داد: چند دهه است که هیچ کس نخواسته زیر بار این اقدام برود و هزینه آن را پرداخت کند، اما دکتر پزشکیان با تشکیل دولت وفاق ملی و معرفی این کابینه، هزینه سنگینی را پرداخت کرده و می‌کند.

علیزاده عنوان کرد: اگر مجلس دنبال این بود که وفاق ملی در کشور اتفاق بیفتد، اکنون باید همراهی کند. ما به بهانه‌های کوچک نباید در راستای تشکیل دولت وفاق ملی سنگ‌اندازی کنیم.

 وی تصریح کرد: بدنه جامعه ما امروز باید فشار روانی را از روی دولت بردارد. من متوجه هستم که آقای رئیس‌جمهوری اکنون در چه شرایط سختی قرار دارد.

علیزاده خاطرنشان کرد: از نکات مهم برنامه‌های دکتر پزشکیان تاکید ایشان بر رعایت قانون است. همان‌طور که در صحبت‌های‌شان در زمان انتخابات هم تاکید داشتند، اکنون هم با انتخاب وزرای پیشنهادی تاکید می‌کنند که باید میثاق ما قانون اساسی، سیاست‌های کلی نظام و برنامه هفتم توسعه باشد.

وی گفت: اتفاقی که در کشور می‌افتد می‌تواند بعد از چند دهه وضعیت کشور را سروسامان بدهد؛ با سلیقه‌ که نمی‌توان مملکت را اداره کرد.  علیزاده یادآور شد: تاکید دکتر پزشکیان بر گشایش‌های بین‌المللی با رعایت عزت، حکمت و مصلحت اقدام بسیار خوب و درستی است که امید است اتفاق بیفتد و ما شاهد برون‌رفت از بن‌بست فعلی باشیم که در اقتصاد ما رخ داده است.

نماینده مردم ورزقان در مجلس اظهار کرد: در برنامه‌های آقای پزشکیان بر مواردی از جمله مبارزه با فساد، عدالت‌محوری، هوشمندسازی دولت، سیاست‌گذاری مبنی بر اطلاعات و روش‌های علمی و کارشناسی، اولویت دادن به منافع مردم در مقابل جناحی و گروهی رفتار کردن، استفاده از کارشناسان توانمند بدون توجه به دیدگاه سیاسی آنها تاکید شده است. همچنین تاکید ایشان بر توانمندسازی مردم جامعه و بهینه‌سازی مصرف انرژی است که اکنون در این زمینه با بحران مواجهیم و بر این مسئله چندان اندیشه و تدبیر نشده و اگر اکنون بر این مسئله تدبیر نکنیم شاید تا سه، چهار سال آینده شدیدترین بحران را در حوزه انرژی به‌ویژه گاز داشته باشیم. رئیس‌جمهوری در تمام برنامه‌های خود بر بهینه‌سازی و فکری برای این ناترازی تاکید دارد.

علیزاده با اشاره به جلوگیری از مهاجرت نخبگان با صدور خدمات فنی-مهندسی افزود: همه برنامه‌های دکتر پزشکیان حول این محور است که ما از مهاجرت نخبگان جلوگیری کنیم. تاکید وی همواره بر کارآمدسازی دولت، توانمندسازی توده‌های مردم و نهایتا تشکیل دولت وفاق ملی و ایجاد وفاق و اجماع همگانی در جامعه است و باعث شده بنده امروز به‌عنوان موافق کلیات برنامه‌های دولت چهاردهم در خدمت‌تان باشم، اما این دلیل نمی‌شود که ما در جزئیات و در مواردی در حوزه وزرای پیشنهادی حرفی نداشته باشیم.

 وی ادامه داد: جای بحث و انتقاد هم وجود دارد، اما بیایید کلیات را پشتیبانی کنیم و در سطح جامعه علامت مثبت بدهیم که ما هم به‌دنبال تشکیل دولت وفاق ملی هستیم و ان‌شاالله با این اقدام باعث توفیقات هرچه بیشتر و روزافزون برای دولت دکتر پزشکیان خواهیم شد.

توانمندی وزرای پیشنهادی خارجه، اطلاعات و اقتصادی

عضو فراکسیون مستقلین مجلس گفت: وزرای پیشنهادی امور خارجه، اطلاعات و امور اقتصادی و دارایی افراد توانمندی هستند و امیدوارم بتوانند از مجلس رأی قابل‌قبولی بگیرند.

احمد فاطمی گفت: عبدالناصر همتی، وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی برنامه‌های خوبی را در حوزه اقتصادی از جمله در حوزه کاهش تورم به نمایندگان ارائه کرد و او را باتوجه به برنامه‌هایش فردی توانمند می‌بینم.

وی افزود: حجت‌الاسلام اسماعیل خطیب، وزیر پیشنهادی اطلاعات در دوران وزارتش در دولت سیزدهم کارنامه موفقی داشته و می‌تواند با تکیه بر این سابقه روشن و توانمندی‌ای که دارد برای وزارت اطلاعات در دولت چهاردهم فرد موفقی باشد.

فاطمی خاطرنشان کرد: عباس عراقچی، وزیر پیشنهادی امور خارجه نیز برنامه خوبی در حوزه توسعه دیپلماسی اقتصادی و توسعه روابط با همسایگان و جذب سرمایه‌گذاری داشت و برنامه‌های کاری خود را ذیل برنامه هفتم توسعه تدوین و به مجلس ارائه کرده است.

عضو فراکسیون مستقلین مجلس اظهار کرد: پیاده‌سازی سیاست‌های درست اقتصادی در جهت رشد در این حوزه توسط وزارت اقتصاد، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و همچنین زمینه‌سازی برای صادرات و تسهیل امور در این حوزه توسط وزارت امور خارجه و ایجاد امنیت اقتصادی پایدار در حوزه مسائل اقتصادی توسط وزارت اطلاعات می‌تواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک قابل‌توجهی کند.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین