-
سرانجام طرح‌های شیلاتی چشم‌انتظار نگاه ویژه رئیس جمهوری

تحقق اقتصاد دریامحور

دریاها و خصوصا دریاهای آزاد و اقیانوس‌ها از مواهب الهی و ذخایر و منابع سرشاری برای زمینه‌سازی رشد علم و فناوری، افزایش کار و ثروت، تأمین نیازهای حیاتی و تولید اقتدار و بستر مناسبی برای تمدن‌سازی است.

تحقق اقتصاد دریامحور

تحقق اقتصاد دریامحور و سرانجام رسیدن طرح‌های شیلاتی و اهمیت توجه به توسعه دریامحور و تاثیر آن در تثبیت اشتغال ۳۱ هزار ۸۶۷ صیاد قایق و لنج به‌صورت مستقیم و ۱۰۰ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم در بحث بازار و صنایع تبدیلی مرتبط، نیازمند توجه و تخصیص ویژه اعتبارات توسط رئیس‌جمهوری است.

ایران با موقعیت ممتاز جغرافیایی و قرار داشتن بین ۲ دریا و برخورداری از هزاران کیلومتر سواحل و نیز جزایر و ظرفیت‌های فراوان بر زمین مانده، لازم است با حضور مؤثر در ساحل، فراساحل، دریا و اقیانوس و بهره‌گیری از آن به عنوان یک پیشران و محور توسعه کشور، برای احراز جایگاه شایسته منطقه‌ای و جهانی در بهره‌گیری از دریا اقدام کند. مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: بخش مهمی از اهداف و برنامه توسعه شیلات توسط بخش خصوصی اجرایی می‌شود که نیازمند تامین اعتبار برای تسهیلات و تامین زیرساخت‌های مشترک برای طرح‌های بخش خصوصی است.

علی فاتحی جهان‌تیغ افزود: براین اساس پیشنهادات این اداره کل بعنوان طرح‌های اولویت دار و پیشران پیشنهادی جهت توسعه فعالیت‌های صیادی و آبزی پروری و صنایع وابسته به مسئولان استانی و کشوری برای تامین اعتبار و تسهیلات مورد نیاز پیشنهاد شده است که امیدواریم در سفر رئیس‌جمهوری تحقق پیدا کنند و شاهد کاهش مشکلات باشیم.

طرح‌های آبزی‌پروری

وی تصریح کرد: کمک به تکمیل و بازسازی زیرساخت‌های مزارع پرورش میگوی گواتر مصوب ستاد مدیریت بحران استان سیستان و بلوچستان که بر اثر سیل و طوفان سال ۱۴۰۲ تخریب شده نیازمند ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.

وی بیان کرد: تامین تسهیلات ارزان نرخ سرمایه در گردش مزارع پرورش میگوی گواتر برای زیرکشت بردن هزار و ۳۰۰ هکتار یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال پیش‌بینی شده است. وی بر تامین اعتبار برای زیرساخت مجتمع پرورش میگو فوق متراکم بریس (موسسه جهاد توسعه) در سطح ۲۷ هکتار به مبلغ ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال تاکید کرد و افزود: تامین اعتبار برای زیرساختهای مشترک سایت شرقی پرورش میگو رودیک شهرستان دشتیاری در سطح یکهزار هکتار و اعتبار مورد نیاز ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از دیگر درخواست هاست. مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه تامین اعتبار برای زیرساختهای سایت پرورش میگو رودیک برای تکمیل اسکله و موج شکن ۸۰۰ میلیارد ریال نیاز است، خاطرنشان کرد: تامین تسهیلات بانکی برای طرح تولید جلبک و فرآورده‌های جانبی آن هشت هزار میلیارد ریال پیشنهاد می‌شود.

فاتحی جهان‌تیغ گفت: تامین اعتبار برای تکمیل و لایروبی اسکله پشتیبان پرورش ماهی در قفس شامل برقرسانی، لایروبی، ساخت اسکله و تاسیسات پشتیبانی پنج هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.

وی با بیان اینکه ایجاد ۲ مرکز بازسازی و حفظ ذخایر ژنتیکی آبزیان و مولدسازی در شهرستان‌های کنارک و دشتیاری سه هزار میلیارد ریال اعتبار، پیشنهاد می‌شود، افزود: همچنین اجرای پروژه زیستگاههای مصنوعی در دریا با اعتبار پیشنهادی ۱۵۰ میلیارد ریال نیاز است. وی بر تعیین تکلیف بدهی مزارع پرورش و مراکز تکثیر میگو استان اعتبار موردنیاز ۵۵۰ میلیاردریال نیز تاکید کرد.

فاتحی ادامه داد: همچنین تامین اعتبار برای طرح پایلوت امکان سنجی پرورش ماهی در قفس با استفاده از قفس‌های پایه کششی (TLC) موسسه جهاد توسعه نیازمند ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار است تا شاهد رونق اشتغال و تولید باشیم.

صید و صیادی در سواحل سیستان و بلوچستان

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان گفت: تامین تسهیلات شناورهای صیادی (تامین نهاده‌های صید، تور و طناب و بویه، تعمیرات و بازسازی نیازمند تخصیص ۱۷ هزار میلیارد ریال است.

فاتحی جهانتیغ بیان کرد: ظرفیت‌های شیلاتی (صید و صیادی و آبزی پروری) بعنوان یکی از مهم‌ترین مولفه‌های توسعه و اشتغال پایدار و دریامحور در نوار ساحلی استان سیستان وبلوچستان محسوب می‌شود. وی افزود: با توجه به وجود منابع آبی دریا بعنوان فاکتور بسیار مهم و اساسی با بهره‌برداری مناسب و استفاده بهینه از این منبع طبیعی خدادادی، می‌تواند نقش بسزایی در تولید، اشتغال و توسعه منطقه ایفا کند. وی ادامه داد: توسعه آبزی پروری بیش از پیش اهمیت دارد و تولید انواع آبزیان در تولید پروتئین حیوانی مورد نیاز جوامع انسانی و هم در تامین اقتصاد خانوارهای بومی تاثیرگذار بوده و با انجام بازسازی ذخایر (رهاسازی در دریا) نیز می‌تواند از کاهش ذخایر آبزیان حفاظت کند. وی گفت: بر این اساس پیشنهادات این اداره کل بعنوان طرح‌های اولویت دار پیشنهادی جهت توسعه فعالیت‌های صیادی و آبزی پروری در استان برای اجرایی شدن پیشنهاد شده است. مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه در نوار ساحلی استان تعداد ۹ بندر صیادی و مرکز تخلیه صید و چهار موج شکن مردمی وجود دارد، افزود: با توجه به گذشت سال‌های زیاد از احداث آنها و افزایش تعداد شناورها در بنادر صیادی نیازمند بازسازی و بهسازی و تکمیل تجهیزات مورد نیاز است. فاتحی گفت: با توجه به اهمیت موضوع و تاثیر آن در تثبیت اشتغال ۳۱ هزار و ۸۶۷ صیاد قایق و لنج به‌صورت مستقیم و ۱۰۰ هزار نفر به‌صورت غیر مستقیم در بحث بازار و صنایع تبدیلی مرتبط، نیازمند توجه و تخصیص ویژه اعتبارات است.

وی بر بهسازی و توسعه بنادر موجود و تخصیص اعتبار ۲۰ هزار میلیارد ریال تاکید و ادامه داد: برای بهسازی و احداث اسکله پهلوگیری و تامین زیرساختهای موج شکن‌های مردمی بیردف، گوردیم، جد و اسکله رودیک دشتیاری شامل بهسازی وضع موجود، احداث اسکله پهلوگیری و احداث تاسیسات پشتیبانی، جاده دسترسی، آب، برق و مخابرات برای هر موج شکن اعتبار مورد نیاز ۱۰ هزار میلیاردریال است.

افزایش تولید آبزیان

مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان بر بازسازی موثر ذخایر آبزیان، توسعه آبزی پروری در آبهای ساحلی و فراساحلی، پرورش ماهی در قفس، افزایش صید در آبهای بین‌المللی و دور و بهره‌وری در تولید، فرآوری و مصرف آبزیان در سواحل مکران تاکید کرد.

وی به تکمیل و تجهیز زیرساختهای مجتمع‌های آبزی پروری، بنادر و مراکز تخلیه صید اشاره و بیان کرد: بهره‌برداری بهینه از ذخایر گونه‌های کمتر برداشت شده یا برداشت نشده و افزایش تولید میگوی پرورشی در اراضی غیرقابل کشت بالغ بر ۴۲ هزار هکتار از اراضی شناسایی شده که حدود ۲۰ هزار هکتار آن مطالعه شده و چهار هزار هکتار آن آماده بهره‌برداری است.

سخن پایانی

یکی از ظرفیت‌های شهرستان‌های ساحلی از گواتر و پسابندر شهرستان دشتیاری در نقطه صفر مرزی ایران و پاکستان تا چابهار و کنارک و زرآباد فعالیت‌های صید و صیادی است. هم اینک سه هزار و ۷۱ شناور صیادی به بهره‌برداری از منابع آبزی سواحل سیستان و بلوچستان می‌پردازند که بیش از ۳۲ درصد شناورهای استان را لنج‌های بزرگ تشکیل می‌دهند. استان سیستان و بلوچستان ۴۰ درصد صید انواع آبزیان جنوب را به خود اختصاص داده است. پروژه‌ها و برنامه‌های زیادی را مسئولان در سفر ریاست جمهوری به سیستان و بلوچستان برای توسعه و آبادانی پیشنهاد داده‌اند. در این گزارش مصاحبه‌ای با مدیرکل شیلات سیستان و بلوچستان درخصوص مهم‌ترین برنامه‌های حوزه شیلات انجام شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین