هیچ کمبود و مشکلی وجود ندارد
همواره با فرارسیدن ماه محرم، تقاضاها برای کالاهای اساسی مرتبط با نذورات و هیاتهای عزاداری افزایش پیدا میکند، باتوجه به اینکه در این دوره بسیاری از خانوادهها و هیاتهای مذهبی برای تهیه مواد غذایی مانند برنج، شکر، روغن، گوشت، حبوبات، سبزی و دام زنده اقدام میکنند، تامین بهموقع و با نرخ مناسب این مواد خوراکی در این دوره از دغدغههای اصلی این افراد است. باوجود آنکه تصور میشد بهدلیل پشتسر گذاشتن ایام ۱۲روزه جنگ تحمیلی و بهتبع آن افزایش تقاضا و مصرف کالاهای اساسی مانند برنج، شکر، روغن، گوشت و...، برای ایام ویژه محرم دچار کمبود و نقصانی در تامین این کالاها در کشور باشیم، اما بررسی میدانی از سطح شهر نشان میدهد که بازار این کالاهای اساسی باوجود افزایش تقاضا برای استفاده نذورات و هیاتهای مذهبی، آرام و متعادل بوده و همهچیز در انبارها، بنکداریها و فروشگاهها بهمیزان کافی موجود است. با این حال بهمنظور بررسی بیشتر از بازار این مواد خوراکی در این گزارش از صمت به بررسی این موضوع پرداختهایم که در ادامه میخوانید.

توزیع ۹هزار تن برنج، شکر، گوشت قرمز و مرغ بین هیاتهای مذهبی
جبرئیل برادری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران ضمن اعلام خبر درباره پایداری وضعیت تامین و عرضه کالاهای اساسی از جمله اقلام پروتئینی در پایتخت در روزهای گذشته و ایام محرم افزود: در حوزه اقلام پروتئینی مانند گوشت و مرغ، استمرار تولید داریم که این امر مانع از ایجاد التهاب در سطح جامعه شده است. بهگفته وی؛ باتوجه به فرارسیدن ماههای محرم و صفر حدود ۹هزار تن اقلام شامل ۴۲۰تن گوشت قرمز منجمد، ۸۴۰ تن گوشت مرغ منجمد، ۶ هزار و ۸۰۰ تن برنج و ۸۴۰ تن شکر بهعنوان سهمیه اقلام تنظیم بازاری ویژه هیاتهای مذهبی تهران توزیع میشود. توزیع این اقلام به هیاتهای مذهبی با معرفینامه سازمان تبلیغات و امور مساجد برای اقامه عزای سیدالشهدا (ع) عرضه خواهد بود.
برادری همچنین درباره نرخ کالاهایی که به هیاتهای مذهبی تخصیص داده شده به ایرنا گفت: برنج با نرخ هر کیلوگرم ۵۰ هزار تومان، شکر ۵۹ هزار تومان، گوشت قرمز منجمد ۳۹۵ هزار تومان و گوشت مرغ منجمد ۹۰هزار تومان در این طرح عرضه خواهد شد. توزیع این اقلام تا آخر ماه ادامه دارد و برای اربعین نیز احتمالا سهمیه مناسبی تخصیص یابد، بنابراین با همکاری کشتارگاهها، نیازهای ماه محرم در زمان لازم تامین خواهد شد.
وی ادامه داد: پس از تنظیم بازار در ۱۲روز جنگ تحمیلی رژیمصهیونیستی و برنامهریزیهای انجامشده بهمنظور توزیع مناسب و بهینه این اقلام، مقرر شد توزیع این کالاها با معرفینامه امور مساجد و همچنین سازمان تبلیغات اسلامی در سطح شهر تهران و در سطح شهرستانها نیز با نظارت مدیریت جهاد کشاورزی و کارگروه تنظیم بازار انجام گیرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران درباره وضعیت تامین کالاهای اساسی در تهران افزود: از نخستین روزهای تجاوز رژیمصهیونیستی به کشور، خادمان مردم در سازمان جهاد کشاورزی استان تهران پای کار بوده و شبانهروز تلاش کردهاند تا با سهولت دسترسی مردم به کالاهای اساسی موردنیاز، آرامشخاطر جامعه فراهم شود؛ بهطورمثال در هفته گذشته و با افزایش تعداد خانوار در شهرستانهای مسافرپذیر، نانواییهای سیار در این مناطق فعال شدند. وی اظهار کرد: در راستای سیاستهای کلان وزارت جهادکشاورزی برای تامین امنیت غذایی مردم، در بهترین حالت ممکن تولید و عرضه مستمر گوشت مرغ با تلاش مرغداران استان روند خوبی دارد و وضعیت پایدار است. همچنین استانهای معین تهران روزانه گوشت مرغ موردنیاز پایتخت را تامین میکنند؛ بهطوریکه روزانه تا هزار و ۵۰۰ تن گوشت مرغ در غرفههای میادین میوه و ترهبار، واحدهای صنفی، فروشگاههای زنجیرهای و سایر مراکز عرضه توزیع میشود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: عرضه گوشت، تخممرغ و سایر اقلام پروتئینی در فروشگاههای زنجیرهای بدون مشکل و با نرخ مصوب انجام میشود. نظارت ستادی و شهرستانی با همکاری دستگاههای ذیربط، اتحادیهها و تعاونیها بهصورت مستمر جریان دارد تا از هرگونه سودجویی یا گرانفروشی جلوگیری شود.
وی با تاکید بر اینکه مهمترین راهبرد این سازمان، تامین امنیت غذایی مردم و سفره جامعه است، گفت: از هرگونه سرمایهگذاری در بخش تولید محصولات کشاورزی بهویژه افزایش ظرفیت تولید محصولات مرتبط با دام و طیور، حمایت میشود.
بهگفته برادری، اکنون اقلام ضروری مانند مرغ، گوشت، شکر، برنج، تخممرغ و روغن به مقدار کافی ذخیرهسازی شده و در فروشگاهها بهاندازه کافی موجود است و توزیع برنج و شکر باتوجه به افزایش تقاضا در سطح شهرستانها، بهصورت مستمر و مناسب انجام میگیرد و تخصیص مجدد این اقلام از سوی وزارت جهاد کشاورزی در حال انجام است.
رکود در بازار مواد غذایی کشور
رضا کنگری، رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران، در گفتوگو با روزنامه صمت گفت: در حال حاضر هیچ کمبودی در حوزه مواد غذایی در بازار وجود ندارد، البته در زمینه روغن خوراکی دچار کمبودهایی بودیم که بهدلیل درخواست افزایش نرخ از سوی کارخانجات و عدمتوزیع در بازار بود که نیاز به اصلاح نرخ داشت و در نهایت با افزایش ۳۰ درصدی در نرخ قبلی، اکنون مانند روند گذشته در حال توزیع است و هیچ مشکلی در این زمینه نیز وجود ندارد. وی بااشاره به رکود در بازار مواد غذایی کشور ادامه داد: باتوجه به افزایش مصرف شکر در ماه محرم، اکنون عرضه شکر بیش از تقاضا بوده، باوجود اینکه نرخ این مواد خوراکی در درب بنکداری حدود ۵۳ تا ۵۴ هزار تومان بوده، شکر باید با نرخ ۵۹هزار تومانی بهدست مصرفکننده برسد، اما بهدلیل رکود در بازار و عرضه بیشتر از تقاضا با نرخ کمتری نسبت به این میزان در خرده فروشیها بهفروش میرسد.
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران بااشاره به استفاده بیشتر موادی مانند چای، قند و... در مدت زمان ایام محرم گفت: در حال حاضر افزایش قیمتی درباره این کالاها مشاهده نشده است و نه کمبود و نه افزایش قیمتی در این راستا نداریم.
کشتارهای روزانه مانند روند عادی گذشته ادامه دارد
منصور پوریان، رئیس شورای تامینکنندگان دام نیز در گفتوگو با صمت، درباره ذخایر گوشت قرمز ویژه مصرف در ایام ماه محرم گفت: بهدلیل اینکه ذخایر کشور در حوزه دام کشتاری امسال بسیار خوب بوده است، در زمینه این مسئله مشکلی نداریم و در حال حاضر میزان بسیار زیادی از دامهای حجیمشده و در وزن بالا در بخش دام سبک و سنگین در کشور موجود است.
وی با بیان اینکه عوامل مختلفی موجب شدهاند که وضعیت دام کشتاری چه در بخش سبک و چه در بخش سنگین وضعیت نسبتا خوبی داشته باشند که عدمامکان جذب این دامها در بازار در آن زمان یکی از این موارد است. اما اکنون کشتارهای روزانه به مانند روند عادی گذشته ادامه دارد.
رئیس شورای تامینکنندگان دام درباره ذخایر گوشت منجمد کشور نیز گفت: این نوع از محصول چه در مدت زمان جنگ و چه اکنون باتوجه به قرارگیری در ایام محرم بهوفور در کشور موجود است و به این ترتیب هیچگونه مشکلی را در تامین و توزیع گوشت قرمز در کشور در این ایام مشاهده نکردهایم.
وی درباره تامین گوشت قرمز ویژه ماه محرم باتوجه به افزایش میزان مصرف در این ایام گفت: برای ماه محرم نیز همانند سالهای گذشته، سهمیههایی برای مواکب و هیاتهای مذهبی در نظر گرفته شده است که باتوجه به میزان خوب ذخیرهسازیها، پیشبینی میکنیم که نیاز هیاتها بهطورکامل برطرف شود.
پوریان همچنین با اعلام عدمآسیبدیدگی واحدهای تولیدی و توزیعی گوشت قرمز در دوران جنگ ایران و اسرائیل گفت: خوشبختانه واحدهای تولیدی و توزیعی گوشت قرمز هیچگونه آسیبی را در این دوران متحمل نشدند و حتی در این دوران بهدلیل شرایط حاکم در تهران و خروج جمعیت زیادی از تهران به سایر شهرها بهدلیل کاهش تقاضا با کاهش نرخ نیز در این استان مواجه بودیم.
رئیس شورای تامینکنندگان دام افزود: بهگفته انجمن واردکنندگان و بستهبندان گوشت قرمز، حتی در زمان جنگ نیز واردات برای کشور رواج داشت و واردات بهصورت گوشت گرم برای ایام محرم انجام میگرفت و هیچ نوسانی در این راستا وجود ندارد.
هیچ مشکلی در زمینه عرضه چای داخلی در بازار وجود ندارد
همچنین حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای کشور نیز در گفتوگو با روزنامه صمت، درباره تامین چای موردنیاز ویژه ماه محرم نیز گفت: باتوجه به اینکه چین دوم برداشت برگ سبز آغاز شده، کارخانجات مشغول تولید هستند و هیچ مشکلی و کمبودی در زمینه عرضه چای داخلی در بازار وجود ندارد. این کالا بهوفور در کشور وجود دارد، بنابراین مشکلی برای توزیع آن نیست. وی با بیان اینکه مشکلی در تامین بازار چای داخلی یا وارداتی نداریم، گفت: مسئلهای که وجود داشت، افزایش نرخ در چای وارداتی بود که علت آن هم، افزایش قیمتها در کشورهای مبدأ بود.
سخن پایانی
گرچه در روزهای گذشته بهدلیل عبور از شرایط بحرانی نوسان قیمتی بسیاری را در اقلام خوراکی مشاهده کردیم که بخش بسیار زیادی از آن خودسرانه و بهصورت تخلف از سوی خردهفروشان شکل گرفت، اما با بررسیهای میدانی از بازار و پایش وضعیت عرضه مشاهده خواهیم کرد که در این مقطع پرتقاضا، بازار با کمترین تنش و کمبود در کالاهای استراتژیک خوراکی مواجه بوده و ضمن ذخایر کافی، توزیع بهموقع، واردات هدفمند و نظارتهای موثر در مجموع وضعیت بازار کالاهای اساسی در ایام محرم از تعادل نسبی برخوردار بود و گرچه نظارتهای دولتی مانع از بروز هرگونه التهاب شده است اما نیاز به تشدید نظارتها و مقابله با تخلفات احتمالی، در شرایط حساس کنونی بیش از گذشته احساس میشود تا مردم و هیاتهای عزاداری بدون هیچ دغدغه خاصی اقدام به تهیه مواد غذایی موردنیاز خود کنند.