ردپای سارقان در قطعی اینترنت / طرح صیانت به این دلیل اجرا نشد
زارعیان؛ معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات گفت: آسیب فیزیکی به سیستمهای مخابراتی هیچ ارتباطی به طرح صیانت ندارد. این طرح بر بستر سیستمهای نرمافزاری است. منطقی نیست که یک شرکت به خودش و افکار عمومی آسیب بزند. اپراتورها در بحثهای مشابه صیانت، فیلترینگ و افزایش یا کاهش پهنای باند مجری هستند.
در روزهای گذشته خبر قطعی اینترنت در صدر اخبار بود. اختلال اخیر واکنش نتبلاکس، نهاد ناظر بر وضعیت اینترنت جهانی را نیز به همراه داشت. بر اساس اعلام نتبلاکس بیش از ۲۰ درصد فعالیت شبکه اینترنت در ایران قطع شده است. کاربران اینترنت موبایل در تهران، تبریز، شیراز، اصفهان و مشهد بیشترین مشکل را داشتند. در میان اپراتورها نیز ایرانسل بدترین وضعیت را داشت. نرمافزارهای موبایلی برخی از بانکها نیز مختل شدند و دسترسی به فیلترشکنها هم دچار مشکل شد. نرمافزارهایی مانند اسنپ نیز در این میان از ارائه خدمات به کاربران خود بازماندهاند. این نرمافزار ثبت سفارشها مشتریان خود را محدود کرده و در پیغامی به آنان گفته که «مشتریان عزیز با توجه به اختلالات سراسری در اینترنت کشور، امکان ثبت سفارش به صورت موقت محدود شده است.» در این خصوص گفتگویی با معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات داشتیم. در ادامه همراه گسترش نیوز باشید.
قطعی اینترنت برای دزدها هم خطرناک است
داوود زارعیان؛ معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات، گفت: اختلال در اینترنت به دلیل آتشسوزی در یکی از حوضچههای مخابراتی منطقه ۶ تهران بود. حوضچه اینترنتی جایی است که معمولاً کابلها و سیمهای مخابراتی در آن تجمیع و توزیع میشود. بر اساس بررسیهای انجام شده، به واسطه سرقت برخی از تجهیزات برق، حوضچه آن منطقه در معرض حریق قرار گرفت که در نهایت منجر به آتشسوزی شد.
زارعیان اظهار کرد: سرقتها شامل جمعآوری سیم مسی و آلومینیوم میشود. این اتفاق مشکل فنی یا پدافندی نبود. حریق در حوضچه منجر به قطعی تلفن ثابت و اینترنت همراه اول و ایرانسل شد. بخش عمده مشکل برطرف شده است و امیدواریم تا پایان امروز مشکلات برطرف شود.
وی افزود: در ۱۰ سال گذشته آتشسوزی حوضچه نداشتیم. حادثه اخیر مرتبط با آسیب اجتماعی سرقت است. سرقت تأثیرگذار بر تجهیزات پسیو مخابراتی بود. تجهیزات مخابراتی به دو دسته اکتیو و پسیو تقسیم میشوند. تجهیزات اکتیو به نوعی طراحی شدهاند که فعل و انفعالات در مرکز قابل مشاهده است. کنترل این تجهیزات راحتتر است. تجهیزات پسیو مثل در پوش، باتری و کابل مسی است که قابل مشاهده نیست.
معاون تجاری و خدمات مشتریان شرکت مخابرات تأکید کرد: با بروز این اتفاق باید بازنگری در نحوه مراقبت از تجهیزات داشته باشیم. سیاست گذاران حوزه ارتباطات باید به آسیبها و مسائل این حوزه توجه کنند. سیستم ارتباطی اپراتورها یک نقطه تجمیع دارند. هر اتفاقی ممکن نقطه تجمیع یک اپراتور را هدف قرار دهد. ابتدای هفته همراه اول دچار بحران شد و در رویداد اخیر اپراتور ایرانسل آسیب بیشتری را تجربه کرد.
زارعیان خاطرنشان کرد: آسیب فیزیکی به سیستمهای مخابراتی هیچ ارتباطی به طرح صیانت ندارد. این طرح بر بستر سیستمهای نرمافزاری است. منطقی نیست که یک شرکت به خودش و افکار عمومی آسیب بزند. اپراتورها در بحثهای مشابه صیانت، فیلترینگ و افزایش یا کاهش پهنای باند مجری هستند. سیاستگذار نیستند که افکار عمومی را منحرف کنند. صحبتهای مطرح شده در فضای مجازی ناشی از بیاعتمادی جامعه و ایجاد تشویش و نگرانی برای مردم است.
وی در پایان گفت: اختلال اخیر اینترنت ارتباطی با طرح صیانت ندارد. هیچ اپراتوری یک کار نرمافزاری را با یک کار فیزیکی جبران نمیکند. مردم باید از سرمایههای ملی مراقبت کنند. قطعی ارتباط آسیب زیادی به حوزههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور میزند. حتی قطعی ارتباط برای دزدها هم خطرناک است! اگر در زمان فرار حادثه برای آنها رخ دهد، اورژانس با تأخیر میرسد.
گزارشهایی از قطعی اینترنت
بر اساس دادههای سامانهی رادار، اینترنت دیتاسنترهای داخلی در سال ۱۴۰۰ با ۴ ساعت و ۴۸ دقیقه قطعی، ۸ ساعت و ۳۴ دقیقه اختلال پراکنده، ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه اختلال همزمان و بیش از ۴۰۹۶ ساعت اختلال جزئی روبهرو بوده است. به بیان دیگر، ۱۷۱ روز و ۳ ساعت و ۴۲ دقیقه معادل ۴۷ درصد سال ۱۴۰۰ در ارتباطات اینترنتی دیتاسنترهای داخلی اختلال وجود داشتیم.