آقای رئیسجمهور راهحل سقوط ثانیهای ریال چیست؟
ناصر بزرگمهر - نویسنده و روزنامه نگار
به نام او که هرچه بخواهد همان میشود
همه، هر روز میپرسند سرنوشت دلار و یورو و ارز و سکه و پول ملی چه میشود؟
من از لحظهای که اقتصاددانان چپی، تودهای و بانفوذ دنیای اقتصاد در کنار آقای جهانگیری در بهار ۱۳۹۷ نرخ ارز را برای رفع کمبودهای پول توجیبی دولت و حقوق کارمندان و کارگران، با طرح دروغین حمایت از اقشار آسیبپذیر و برای کنترل نرخها، کیلویی افزایش دادند تا امروز، دهها یادداشت درباره ارز و گرانی و تاثیرات آن بر سفره مردم نوشتهام که میتواند کتابی بشود.
از لحظهای که دلار جهانگیری، به قول آقای سیف رئیس بانک مرکزی وقت، از ۳هزار و۵۰۰ تومان توافقشده در مقابل دوربین تلویزیون به ۴هزار و۲۰۰ تومان بهصورت دلبخواهی به بازار اعلام شد، موضوعی که بعدها آقای جهانگیری تکذیب کرد، اما دیگر افسار آن رها شده بود و سرنوشت ارز و ریال، بهیکباره چنان تغییر کرد که کمتر از چند ماه به چهاربرابر رسید تا متاسفانه امروز که ارز ۷۰ ریالی سال ۱۳۵۷ به حدود ۱۲هزار برابر رسیده و بسیاری از مردم متوسط جامعه، آن را به پای انقلاب میگذارند، انقلابی که آرزوی بنیانگذار و رهبر کنونی آن، رفع ناترازیها و غنی شدن فقرا و نیازمندان و محرومان و ایجاد عدالت و رشد و رفاه اجتماعی بوده و هست.
آقای رئیسجمهور
از روز انقلاب تا به حال، هر صبح که مردم بیدار میشوند، چند صدتومانی به نرخ اجناس و ارزها افزوده و از ثروت مردم کاسته شده است، تا روزی که جنگ حق علیه باطل بود، مردم با عشق تحمل میکردند. اما بعدها با رشد آقازادهها و بیعدالتیها و فساد مسئولان در دولتهای بعد از جنگ تحمیلی، سوالات بیپاسخ در ذهن مردم شکل گرفت.
امروز که حداقل حقوق ۱۰ میلیونی یک کارمند به ۱۰۰ دلار در ماه رسیده است و باز هم، حاکمیت و دولت و وزارت اقتصاد و خارجه و داخله و بانک مرکزی، سر در گریبان به فکر روزمرگی هستند و کمکاری و بیدانشی و بیبرنامگی را گردن این و آن میاندازند و همهچیز را در (حباب) و (بنبست) میدانند، از شما انتظار برنامه اجرایی دارند.
آقای رئیسجمهور
متاسفانه براساس سیاستهای غلط دولتها، در چنین شرایطی باز هم مردم برای نجات تهمانده سرمایههایشان برای خرید سکه، ارز، پراید و امثالهم صف میکشند و بازار در حال معامله و خریدوفروش دلار و یورو 70 و 80 هزار تومنی و پوند 100هزارتومانی است، اما این بهمعنای وضعیت خوب مردم نیست.
یادمان نمیرود که ریاست محترم جمهوری دولت دوازدهم در مجلس فرمودند که اگر دستور بدهند، دلار در کمتر از دو هفته به همان ۴ هزارتومان برمیگردد و رئیسجمهوری بعدی که دلار ۵ هزار تومانی را مسخره کردند و ۵۰ هزارتومانی تحویل دادند و جنابعالی که در حال رکوردشکنی هستید.
مردم همیشه سوال میکنند، اگر نرخ ارز، دستوری میتواند ارزان شود، پس چرا روسایجمهور محترم دستور نمیدهند تا ارز به روال ارزانی برگردد!
آقای رئیسجمهور
در این میان علاوه بر اظهارنظر روسایجمهوری و وزیر اقتصاد و بانک مرکزی و نمایندگان مجلس و امثالهم، گاهی بعضی مسئولان دیگر هم اظهارنظرهایی میفرمایند که خالی از لطف نیست و بسیار هم مفرح است. برای مثال چند روز قبل عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس کمیسیون زیربنایی و تولید و نماینده مجلس خبرگان که چندین دوره هم نماینده مجلس بوده و سالها عضو شورای پول و اعتبار و رئیس شورای فقهی بانک مرکزی هم هستند و از اقدامات مهمشان، طرح استقرار ناظران شرعی در شعبههای بانک در ایران بود که با انتقادات بسیاری مواجه شد و همیشه بر این باور بودند که قیمتگذاری کالاها در اسلام دارای اشکال است، اما از حامیان جدی قیمتگذاری و چندنرخی شدن در بازار ارز ایران بودند و از سیاست ارز چندنرخی با تخصیص دلار ۴هزار و۲۰۰ جهانگیری هم حمایت کردند، حالا فرمودهاند بنا بر اطلاعاتی که دارند ۳۰ میلیارد دلار ارز و ۴۰ میلیارد دلار ذخیره طلا در دست مردم است و باید جاذبهای ایجاد شود که این ذخایر به جریان تولید وارد شود و برای این موضوع راهکار هم دارند و حاضرند آن را ارائه کنند. خب، ارائه فرمایند، چه کسی مانع شده است؟
آقای رئیسجمهور
ما هم سالهاست میگوییم که باید به سپردههای ارزی مانند ریال، سود لازم و کمی حتی بیشتر از ریال بپردازند تا این ارزهای موجود در صندوق امانات همین بانکها و خانهها و حتی گاوصندوق صرافیها به بانکها سپرده شود.
اما پاسخ این بوده که همین شوراهای بانک مرکزی با دلایل عجیب و غریب مخالفت کردهاند. حالا اگر ایشان موافقت دارند، طرح خودشان را اعلام کنند تا ما هم حمایت کنیم و این ۳۰ میلیارد و آن ۴۰ میلیارد به بانکها سپرده شود.
آقای رئیسجمهور
مگر همین وزیر اقتصاد، وقتی کاندیدای ریاستجمهوری شده بود، هزار ایراد به نرخ ارز نگرفت؟ مگر طرح و نقشه و برنامه نداشت؟ مگر قرار نبود همتی از خود بروز دهد و مانع این تورم و آن نقدینگی شود؟ الان چه اتفاقی روی داده که نماینده مجلس هم بهصراحت میگوید گرانفروشی ارز در خیابانها بههمت بانک مرکزی و برای جبران کسری جیب دولت است و ایشان هیچ اقدام نتیجهبخشی انجام نمیدهد.
آقای رئیسجمهور
باور کنید بارها نوشتهام که مردم به گرانی و تورم و نداری عادت نمیکنند، سکوت مردم از نجابت آنها و عشق و علاقهشان به این سرزمین است.
همهچیز را از مردم نخواهید، شما که اهل دنیای مجازی هستید، حتما این شوخی مردم را خواندهاید که نوشتهاند رئیسجمهوری از مردم خواسته که کمک کنند تا سرما را پشتسر بگذاریم. مردم هم پاسخ دادهاند:
آقای رئیسجمهور، شما هم به ما کمک کنید که سرما، گرما، بیبرقی، بیگازی، بیآبی، گرانی، تورم، آلودگی هوا و هزار درد بیدرمان را پشتسر بگذاریم؟
شما کی کمک میکنید که مردم صاحب خانه، ماشین، زندگی، همسر، بچه، رفاه و کمی زندگی شوند؟
شما کی کمک میکنید که ریال ما باارزش شود؟
دلار و سایر ارزها ارزان شود؟
قبض آب و برق و تلفن و موبایل ارزان شود؟
شما کی کمک میکنید که هزار عوارض بیدلیل از مردم گرفته نشود؟
شما کی باور میکنید که حقوق و درآمد ما ریالی است و به دلار نیست و ما را با دنیا مقایسه نکنید؟
آقای رئیسجمهور
سال میلادی بهپایان رسید، سال شمسی هم تا ۳ ماه دیگر تمام میشود، بهعبارت دیگر زمستان هم میرود و نگرانیم خداینکرده، روسیاهی به گرانی و بانک مرکزی و وزارت اقتصاد و این دولت نماند.