-
در بررسی صمت از دلایل طرح استیضاح میدری در مجلس مطرح شد:

این استیضاح سیاسی است

استیضاح از جمله ابزارهای نظارتی مجلس برای اصلاح عملکرد دولت‌هاست و قانون حق استفاده از این ابزار را به‌شرط تامین شروطی از جمله ثبت امضای حداقل ۱۰ نماینده روی درخواست آن به نمایندگان داده است.

این استیضاح سیاسی است

 با این حال همواره تاکید شده استیضاح آخرین ابزار نظارتی مجلس است و نمایندگان باید در گام‌های ابتدایی با همدلی و همراهی و همفکری با دولت در راستای رفع مشکلات گام بردارند. با این وجود در روزهای اخیر برخی از نمایندگان مجلس طرح‌ استیضاح چند وزیر را مطرح کرده‌اند که در میان این وزرا نام احمد میدری، وزیر رفاه، کار و تامین اجتماعی نیز به چشم می‌خورد؛ وزیری که در زمان رأی اعتماد مجلس نیز جزو وزرایی بود که با کمتر از ۲۰۰ رای وارد کابینه شد و همین نشان از قرار داشتن مسیری سخت پیش روی او داشت و حالا هم طرح استیضاح زودهنگام او این گزاره را به اثبات رسانده است. در هر حال اکنون طرح استیضاح میدری روی میز مجلس است و براساس گفته‌ها او توانست ۲ ماه برای بررسی سوالات مجلس وقت بگیرد. اما واقعا اکنون زمان مناسبی برای استیضاح وزرای دولت چهاردهم است؟ و اصلا دلایل این اقدام زودهنگام چیست؟ این سوالی است که برخی از صاحبنظران مقوله «سیاسی‌کاری» را در پاسخ به آن مطرح کرده‌اند و بر این باورند که مدت زیادی از سکانداری میدری بر وزارت کار نگذشته و نباید انتظار عملکردی خاص از این وزیر داشته باشیم. در عین حال برخی‌های دیگر با اذعان به نامناسب بودن زمان استیضاح عملکرد این وزارتخانه را هم مطلوب نمی‌دانند و بر این باورند که برنامه‌ها و رویکردها چشم انداز روشنی را پیش رو قرار نمی‌دهد، بر همین اساس نمی‌توانیم این استیضاح را کاملا دور از منطق بدانیم. آنچه در ادامه می‌خوانید گفت‌وگوی صمت با صاحبنظران در تشریح دلایل طرح استیضاح وزیر اقتصاد در مجلس است.

روند استیضاح وزیر کار در مجلس

یکشنبه هفته گذشته خبری روی خروجی خبرگزاری‌ها قرار گرفت که حاکی از مطرح شدن طرح استیضاح وزیر کار در مجلس بود. براساس این خبر یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: استیضاح وزیر کار به‌تازگی در سامانه مجلس ثبت شده که البته هنوز نمی‌توان درباره ابعاد این مسئله و احتمال به نتیجه رسیدن آن قضاوت کرد.

احمد بیگدلی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در آن خبر با اشاره به برگزاری جلسه کمیسیون اجتماعی با وزیر کار اظهار کرد: کمیسیون اجتماعی مجلس در راستای وظیفه نظارتی خود روز دوشنبه، (۱۷ دی) جلسه فوق‌العاده‌ای را با حضور آقای میدری، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی برگزار خواهد کرد و ایشان برای پاسخگویی به سوالات نمایندگان در کمیسیون اجتماعی مجلس حاضر می‌شوند.

 وزیر نمایندگان را قانع کرد

در ادامه این روند عصر روز ۱۷ دی خبرگزاری ایسنا نوشت: نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس گفت نمایندگان از توضیحات وزیر کار درباره انتصابات در وزارت کار و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان قانع شدند. براساس این گزارش رحمت‌الله نوروزی در آن گفت‌وگو درباره جلسه کمیسیون اجتماعی با وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عنوان کرد: در نشست کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تعدادی از نمایندگان سوالات خود را از وزیر کار پرسیدند. وی با بیان اینکه سوالات نمایندگان پیرامون انتصابات در وزارت کار و متناسب‌سازی حقوق بازنشستگان و صندوق‌های بازنشستگی بود، تصریح کرد: در بیشتر سوال‌ها نمایندگان از توضیحات آقای میدری قانع شدند و همچنین قرار شد مهلتی دوماهه به ایشان برای بررسی سوالات داده شود. سوال تعداد محدودی از نمایندگان نیز به صحن علنی مجلس ارجاع داده شد.

عزل‌و نصب حق وزیر است؛ نباید بهانه استیضاح باشد

یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس استیضاح کلیدخورده برای وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی را استیضاحی سیاسی دانست و در این باره گفت: مدت زمان زیادی از سکانداری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر این وزارتخانه نگذشته و نمی‌توان تنها با گذشت ۴ ماه انتظار عملکردی خاص از وزیری داشت.

احمد فاطمی، نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با صمت در تشریح دلایل کلیدخوردن استیضاح احمد میدری، وزیر کار در مجلس بیان کرد: این استیضاح بیشتر بعد سیاسی دارد و برخی از افراد با رویکرد سیاسی متفاوت از دولت چهاردهم و شخص میدری طرح استیضاح ایشان را کلید زده‌اند.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به این سوال صمت که نمایندگان با چه توجیهی طرح استیضاح وزیر کار را مطرح کرده‌اند، اظهار کرد: نمایندگان طراح استیضاح با وارد کردن ایراد به عزل‌ونصب‌های وزیر کار این برنامه را کلید زدند، اما عزل و نصب براساس چارچوب‌های اعلامی رئیس‌جمهوری از حقوق مصرح هر وزیری است.

وی در ادامه با اشاره به برداشت‌های نادرست از مفهوم وفاق مطرح‌شده ازسوی رئیس‌جمهوری تصریح کرد: معنی وفاق این نیست که جبهه‌ای بیابد و اصرار داشته باشد باید رویکرد و خواست من در هر اقدام و انتصابی ملاک عمل قرار گیرد؛ مفهوم وفاق این است که با پذیرش انتصاب افراد متعهد به انقلاب و اسلام آرمان‌های آن و وفادار به برنامه‌های رئیس‌جمهور بستر را برای پیشبرد برنامه‌های‌شان فراهم کنیم.

این نماینده مجلس در پایان با تاکید بر اینکه اکثر اعضای کمیسیون اجتماعی با استیضاح وزیر کار مخالف هستند، گفت: زمان زیادی از تصدی وزیر رفاه بر وزارت متبوعش نگذشته و باید زمان بگذرد تا بتوانیم درباره عملکرد یک وزیر ارزیابی درستی داشته باشیم.

عملکرد مطلوب نبوده، اما زمان استیضاح هم نیست

یک فعال حوزه کارگری درباره طرح استیضاح وزیر کار در مجلس بیان کرد: کاملا مشخص نیست که مجلس استیضاح آقای میدری را براساس چه چیزی کلید زده، اما واقعیت هم این است که وزیر کار و رفاه اجتماعی هم در دوره تصدی‌اش اتفاق خاصی را رقم نزده و دستاورد مثبتی هم در حوزه تحت تصدی‌اش رقم نخورده که حالا استیضاح را به‌شدت غیرمنطقی بدانیم.

حمید حاج‌اسماعیلی، فعال حوزه کارگری در گفت‌وگو با صمت در توضیح توجیهات احتمالی استیضاح وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بیان کرد: مسائلی چون روابط کار، صندوق‌های بازنشستگی، رفاه و... باید ازسوی وزارت کار پیگیری شود که از زمان تصدی آقای میدری بر این وزارتخانه کوچک‌ترین تغییر مثبتی در هیچ کدام از این بخش‌ها رخ نداده و به‌نظر می‌رسد مجلس بر همین اساس استیضاح ایشان را کلید زده است.

وی در پاسخ به این سوال صمت که آیا می‌توان ۴ ماه را زمان مناسبی برای ارزیابی عملکرد وزیر در نظر گرفت و بعد از این مدت کوتاه کارنامه‌اش را نامطلوب دانست و اقدام به استیضاحش کرد؟ تاکید کرد: به‌اعتقاد من واقعا نمی‌توان با گذشت تنها چند ماه از تصدی فردی بر وزارتخانه‌ای انتظار نمایان شدن تاثیرات چشمگیر عملکردش بود و زمان بیشتری لازم است تا بتوان قضاوت درستی از عملکردش داشت؛ با این حال رویکرد حاکم در وزارت رفاه هم چشم‌انداز روشنی را به دست نمی‌دهد و برنامه‌ای برای اصلاح امور به نفع مردم به چشم نمی‌خورد. حاج‌اسماعیلی با اشاره به پیشینه عملکردی وزیر فعلی کار و رفاه اجتماعی تصریح کرد: آقای میدری پیش از این معاونت رفاهی وزارت کار را برعهده داشته که برای آن دوره کارنامه مطلوبی از ایشان ثبت نشده و حالا هم به‌نظر نمی‌رسد اراده و خواستی در ایشان برای ایجاد تغییری خاص وجود داشته باشد. علاوه بر این بزرگ‌ترین نقدی که به میدری وارد است مربوط به برخی افرادی است که با ایشان کار می‌کنند و به‌نوعی خواسته‌های‌‌شان را در برنامه‌های وزارتخانه می‌گنجانند. با این حال نمی‌توان این مسائل را توجیهی برای استیضاح زودهنگام میدری دانست.  این فعال حوزه کارگری در پایان تاکید کرد: باوجود آنچه که گفته شد، من بر این باورم میدری از میان تمام گزینه‌هایی که برای وزارت رفاه دولت چهاردهم مطرح بودند بهترین گزینه بوده و استیضاح ایشان در شرایط فعلی به نفع کشور و موجد شرایطی مطلوب برای جامعه نیست و مشکلی را حل نمی‌کند. واقعیت هم این است که مدتی کوتاه از سکانداری وزرای دولت چهاردهم گذشته و دست‌کم می‌توان امیدوار بود که برنامه‌هایی جدی برای اصلاح وضعیت وجود دارد؛ بر همین مبنا باید صبر کرد تا مدتی بگذرد و بعد درباره وزیر و شایستگی ایشان نظر داد.

سخن پایانی

استیضاح وزیر کار در مجلس مطرح است و عده‌ای از طراحان استیضاح عزل‌ونصب‌های این وزیر و عملکردش در صندوق‌های بازنشستگی را از دلایل اقدام خود مطرح کرده‌اند. دلایلی که با توجیهاتی چون حق وزیر در مسئله عزل‌ونصب و نگذشتن مدت زیادی از سکانداری وزیر بر وزارت رفاه در مسئله صندوق‌ها قابل‌رد است. با این حال نمی توان چشم را به روی حق قانونی مجلس در موضوع استیضاح بست و به آن خرده گرفت، اما موضوع این است که آیا این اقدام فقط با نگاه و محوریت منافع مردم در دستور کار قرار گرفته یا پشت پرده آن مسائل سیاسی و منافع جناحی قرار دارد که اگر این‌گونه باشد چندان پذیرفتنی نیست.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین