هوشمند سازی موتورخانه به چه صورت انجام می شود؟
هوشمند سازی موتورخانه راهی بینظیر برای افزایش کیفیت و کارایی ساختمان در کنار افزایش ماندگاری و دوام موتورخانه است. یک هوشمند سازی حرفهای بسیاری از مشکلاتی که در قدیم در موتور خانهها به وجود میآمد و برای ساکنان و صاحبان ساختمانها دردسرهای زیادی درست میکرد را از بین میبرد. به این ترتیب آسایش بیشتری را رقم میزند. حال این هوشمند سازی به چه صورت انجام شده و چه مزایایی دارد؟ آیا موتورخانه شما هم به این تجهیزات و امکانات نیاز دارد؟ در این مطلب اطلاعات لازم را در اختیار شما قرار خواهیم داد.
تجهیزات لازم هوشمند سازی موتورخانه
برای هوشمند سازی موتورخانه برخی تجهیزات ضروری هستند که هرکدام نقشی مهم در بهینهسازی مصرف انرژی و افزایش بازدهی سیستم ایفا میکنند. هر فردی که قصد هوشمند سازی ساختمان را داشته باشد، به چنین تجهیزاتی نیاز دارد، با این تفاوت که مدلها و برندهای گوناگونی از هر یک وجود دارد و باید هر فرد بر اساس سلیقه، نیاز و انتظارات خود تجهیزات هوشمند سازی موتورخانه را تهیه کند.
در ابتدا سنسور دمای محیط موتورخانه یکی از اجزای اصلی و مهم است که وضعیت دمایی فضا را در لحظه ثبت میکند. این دادهها به سیستم مرکزی ارسال میشوند تا بر اساس آن، تصمیمات لازم برای تنظیم عملکرد تجهیزات گرمایشی یا سرمایشی اتخاذ شود.
سنسور دمای دیگ هم سنسور دیگری است و وظیفه دارد دمای آب داخل دیگ را به دقت اندازهگیری کند. در واقع عملکرد صحیح این سنسور از افزایش بیش از حد یا افت ناگهانی دما جلوگیری میکند و کمک میکند سیستم در محدوده مناسب خود کار کند. به این ترتیب خراب شدن، آسیب دادن و خطرات مربوط به موتورخانه ساختمان تا حدود قابلتوجهی کاهش خواهد یافت.
سپس سیستم پردازشگر مرکزی یا همان کنترلر دقیقاً همان چیزی است که همه این دادهها را تحلیل کرده و دستورات لازم را صادر میکند. این سیستم میتواند به طور خودکار فرآیندها را مدیریت کند یا امکان کنترل دستی را در اختیار کاربر قرار دهد و در واقع همه اقدامات برای تنظیم و کنترل یکپارچه سیستم هوشمند موتورخانه شما با این قطعه انجام خواهد شد. درست مانند یک معلم است که دانش آموزان خود را تربیت و کنترل میکند!
در نهایت هم چیلر و بویلر به عنوان اجزای اصلی برای تأمین سرمایش و گرمایش با یکپارچه شدن در سیستم هوشمند، مصرف انرژی را به حداقل میرسانند و امکان ایجاد تغییرات لازم در دمای آب را به وجود میآورند. برای نمونه چیلر برای تنظیم و کنترل دمای آب سرد و بویلر برای آب گرم کاربرد دارد. تنظیمات خودکار این تجهیزات هم طول عمر آنها را افزایش داده و هم هزینههای نگهداری را کاهش میدهد. حتی برخی تحقیقات نشان دادهاند که با هوشمند سازی موتورخانه در محیطهای مسکونی تا ۱۵ درصد امکان کاهش مصرف وجود دارد.
نحوه اجرای هوشمند سازی موتورخانه
به طور کلی برای هوشمند کردن موتورخانه، باید یک مسیر مشخص را دنبال کرد تا هم عملکرد تجهیزات بهبود پیدا کند و هم مصرف انرژی کاهش یابد. دنبال کردن مراحل هوشمند سازی موتورخانه هم متخصصین و هم کارفرما را از سردرگمی، اشتباه و موارد مشابه دور میکند و هم باعث میشود کارها سریعتر و آسانتر پیش بروند. البته در مجموع این فرآیند به عوامل گوناگونی و به خصوص نوع پروژه، بودجه، فضای موتورخانه و نظر متخصصین این زمینه بستگی دارد. با این حال در اکثر پروژهها و موارد هوشمند سازی ساختمان، این فرآیند شامل چند مرحله اساسی است که هرکدام نقش مهمی در نتیجه نهایی دارند و به این ترتیب هستند:
- تعیین بودجه و هزینهها:
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، اگرچه تجهیزات فراوانی برای هوشمند سازی موتورخانه مورد استفاده قرار نمیگیرند، اما تنوع بالایی در مدلها و برندها وجود دارد. از این رو پیش از اقدام باید حتماً بودجه را مشخص کنید تا سایر تصمیمات بر این اساس گرفته شود. در نتیجه اولین قدم، مشخص کردن بودجهای است که برای این پروژه در نظر گرفته شده و هزینه تجهیزات، اجرای سیستم، نصب و نگهداری باید دقیق بررسی شود تا در مراحل بعدی مشکلی پیش نیاید.
- مشورت با متخصصان:
در این مرحله افرادی که تجربه اجرای پروژههای مشابه را دارند، پیشنهادهای خود را ارائه میدهند و شما میتوانید با افراد متخصص در زمینه هوشمند سازی برای راهنمایی، نیازهای پروژه و یا هر سؤالی تماس بگیرید. در واقع مشاوره با متخصصان باعث میشود که تصمیمات آگاهانهتری گرفته شود و مسیر کار از همان ابتدا درست پیش برود.
- بررسی شرایط موتورخانه:
به طور کلی هر موتورخانه فضایی متفاوت و خاص دارد و هوشمند سازی هر یک از این موارد هم بر اساس ابعاد، تجهیزات و نیازها به صورت متفاوتی اجرا خواهد شد. از این رو برای اجرای بهتر پروژه فضای موتورخانه، ظرفیت تجهیزات و نیازهای خاص آن باید به دقت بررسی شود. این کار مشخص میکند که چه تجهیزاتی برای این پروژه مناسب هستند و چگونه باید نصب شوند تا بهترین نتیجه حاصل شود.
- طراحی و برنامهریزی سیستم:
بعد از جمعآوری اطلاعات، طرح کلی سیستم آماده میشود و در واقع در این مرحله متخصصین هوشمند سازی ساختمان بر اساس عوامل مشخص شده در مراحل قبل، پروژه هوشمند سازی موتورخانه شما را طراحی میکنند. برای نمونه در این مرحله محل دقیق نصب سنسورها، پردازندهها و سایر تجهیزات مشخص میشود تا همه اجزا به شکلی یکپارچه عمل کنند.
- نصب تجهیزات و اجرای طرح:
مشخصاً پس از طراحی هم نوبت به اجرای کار میرسد. تجهیزات در محل خود نصب میشوند، سیمکشیها انجام میگیرد و سیستم هوشمند به تدریج شکل گرفته و پیادهسازی خواهد شد. در این مرحله، هماهنگی بین اجزای مختلف اهمیت زیادی دارد و در صورتی که به درستی اجرا شود، سیستم هوشمند موتورخانه به خوبی کار خواهد کرد.
- راهاندازی و تست عملکرد سیستم:
بعد از نصب سیستم برای اولین بار راهاندازی میشود و در این بخش، تمام قسمتها بررسی شده تا اطمینان حاصل شود که سیستم بدون مشکل کار میکند. هر ایراد احتمالی باید در همین مرحله شناسایی و برطرف شود.
- انجام تنظیمات نهایی و بهینهسازی:
پس از اطمینان از عملکرد درست سیستم، تغییرات نهایی انجام میشود تا کارایی آن به بالاترین سطح برسد. تنظیمات باعث هماهنگی بیشتر تجهیزات و کاهش مصرف انرژی خواهد شد.