-

اگر کاری نکنیم ناترازی ۷۰۰ میلیون مترمکعب می‌شود

شاکری

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری گفت: اگر فکر کنیم می‌توانیم با افزایش تولید و ذخیره‌سازی ناترازی گاز را حل کنیم، اشتباه کرده‌ایم، زیرا فاصله بین تولید و تقاضا پر نمی‌شود؛ مگر اینکه انرژی‌های تجدیدپذیر و بهینه‌سازی نیز به کمک ما بیاید.

امید شاکری با بیان اینکه مدت‌هاست حرکت جهانی به سمت گذار انرژی برای فاصله از سوخت‌های فسیلی و سوق یافتن به انرژی پاک آغاز شده ، اظهار کرد: براساس پیش‌بینی‌های آژانس بین‌المللی انرژی، رشد انرژی‌های تجدیدپذیر طی سال‌های آینده سرعت شتابانی یافته و تا سال ۲۰۵۰ تامین‌کننده اصلی انرژی تجدیدپذیرها خواهند بود؛ به‌نحوی که از حامل‌های فسیلی فاصله خواهیم گرفت.

وی افزود: نکته مهم این است، حتی در سال‌هایی که انرژی تجدیدپذیر سهم بالایی در سبد انرژی جهانی به خود اختصاص می‌دهد، باز هم مجموع سهم انرژی نفت و گاز در سبد جهانی انرژی بیشتر از تجدیدپذیرهاست، یعنی قرار نیست انرژی‌های تجدیدپذیر تمام انرژی دنیا را تأمین کنند.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با بیان اینکه این مسئله اهمیت بالایی برای ایران که مزیت اقتصادی آن بر پایه نفت و گاز است، دارد، افزود: ما فرصت کمی تا زمان رسیدن به اوج تقاضای نفت داریم. باید افزون بر اینکه به سمت گذار انرژی حرکت می‌کنیم، حداکثر تولید را از نفت و گاز داشته باشیم و این ثروت زیرزمین را به اقتصاد مولد تبدیل کنیم.

سهم ۹۲ درصدی نیروگاه‌ها از سوخت‌های فسیلی

شاکری با اشاره به بحث ناترازی انرژی که این روز‌ها ایران با آن مواجه است، گفت: سیاست‌گذاری‌هایی که طی سال‌های قبل در حوزه انرژی صورت گرفته سبب شده ما اکنون با مشکل ناترازی انرژی مواجه شویم. برای نمونه ۶۰ درصد برق دنیا با سوخت‌های فسیلی تولید می‌شود که این آمار در ایران ۹۲.۴ درصد است. علت هم مشخص است؛ ما فرض کرده‌ایم به منبع بی‌نهایت گاز وصل هستیم؛ بنابراین توسعه همه بخش‌های اقتصادی کشور را برمبنای گاز تدوین کردیم.

مصرف گاز نیروگاه‌ها معادل ۴ فاز پارس جنوبی

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری ادامه داد: هم‌اکنون مصرف گاز نیروگاه‌ها سالانه به ۹۰ میلیارد مترمکعب رسیده که معادل تولید گاز در چهار فاز پارس جنوبی است، در حالی که اگر تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر صورت می‌گرفت، گاز تولیدشده به سمت بخش صنعت منتقل می‌شد و ارزش افزوده بیشتری را برای کشور به همراه داشت.

وی با بیان اینکه باید برای رفع ناترازی انرژی چاره اساسی بیندیشیم، ادامه داد: با توجه به افزایش سالانه تقاضای گاز در کشور، اگر برای افزایش تولید سرمایه‌گذاری نکنیم، به‌دلیل افت تولید میدان‌های نفتی و گازی تا چند سال دیگر تولید روند کاهشی خواهد داشت.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به صحبت‌های اخیر وزیر نفت مبنی بر اینکه سرمایه‌گذاری برای اجرای طرح‌های فشارافزایی در پارس جنوبی از نان شب هم برای کشور واجب‌تر است، گفت: اگر این اتفاق رخ ندهد، ناترازی که در فصل سرد زمستان به ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده، طی سال‌های آینده به ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز هم می‌رسد.

تکالیف وزارت نفت برای رفع ناترازی

وی گفت: در برنامه هفتم توسعه تکالیفی برعهده وزارت نفت نهاده شده است؛ از آن‌جمله حساب سرمایه‌گذاری نفت و گاز که قرار است بخشی از طرح‌های توسعه‌ای از محل این حساب اجرا شود. همچنین در قالب مولدسازی، بخش‌های صنعتی که از ناترازی گاز رنج می‌برند می‌توانند در توسعه میدان‌های گازی مشارکت و از این طریق کمبود خوراک خود را جبران کنند.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری با اشاره به تشکیل سازمان مدیریت راهبردی انرژی ادامه داد: تشکیل این سازمان به مدیریت بخش تقاضا که تاکنون رها شده بود، کمک می‌کند و سبب می‌شود با اصلاح ساختار‌ها به مدیریت لجام‌گسیخته مصرف بپردازیم.

شاکری یادآور شد: در خصوص بهینه‌سازی مصرف انرژی نیز هدف‌گذاری شده که ۱۲ هزار مگاوات انرژی از محل انرژی‌های تجدیدپذیر تولید شود که این مهم نیز سازکار کارآمدی است و فضا را برای اجرای پروژه‌های بهینه‌سازی، همچنین صرفه‌جویی در مصرف گاز فراهم می‌کند.

وی تصریح کرد: البته رسیدن به این اهداف هم کار جدی و هم منابع مالی بالایی می‌طلبد، اما با اجرای آن تا پایان برنامه شاهد صرفه‌جویی یک میلیون و ۲۸۵ هزار بشکه‌ای خواهیم بود که عدد قابل‌ملاحظه‌ای است.

معاون وزیر نفت در امور مهندسی، پژوهش و فناوری ادامه داد: هم‌اکنون کل ظرفیت نامی نیروگاه‌ها از تولید برق غیرفسیلی ۲.۳ درصد است که این آمار در پایان برنامه هفتم به ۱۲ درصد می‌رسد. گرچه عدد خوبی است، اما با توجه به اینکه سهم جهانی نیروگاه‌ها از تجدیدپذیر‌ها ۶۰ درصد است، باز هم باید هرچه بیشتر به سمت انرژی‌های تجدیدپذیر حرکت کنیم.

شاکری تصریح کرد: برای اینکه بتوانیم هدف‌گذاری‌های انجام‌شده در توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر را محقق کنیم باید در مدل‌های تامین مالی نیز نوآوری داشته باشیم که تابلوی برق سبز کارآمدترین آنها است. البته به‌تازگی وزارت نفت در قالب قرارداد‌های توسعه میدان‌های نفتی و گازی، به سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر توجه کرده و امیدواریم با سازکار‌هایی که در این ارتباط اندیشیده شده، سرمایه‌گذاران را به حرکت به این سمت علاقه‌مند کنیم و شاهد افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش باشیم.

 

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین