سرعت تفکر انسان چقدر است؟
پژوهش جدید Caltech نشان میدهد که مغز ما اطلاعات را با سرعتی بسیار پایین و در حدود ۱۰ بیت در ثانیه پردازش میکند. در حالی که سیستمهای حسی ما حدود ۱۰۰ میلیون بار سریعتر دادهها را جمعآوری میکنند.
پژوهشگران در مطالعه جدیدشان در ابتدا تصمیم گرفتند که یک بیت را در اصطلاحات انسانی تعریف کنند که البته این، بر اساس حالت خاص پردازش اطلاعات متفاوت است؛ برای مثال با خواندن و نوشتن، آنها یک بیت را بهعنوان یک کاراکتر متنی تعیین میکنند و در گوش دادن به گفتار، اساساً یکصداست. اعضای تیم بعداز این آزمایش به این نتیجه رسیدند که سرعت حدود ۱۰ بیت در ثانیه، میانگین خوبی برای سرعت تفکر انسان است که در مقایسه با سیستمهای انتقال دادههای مصنوعی، بسیار کند است (بهعنوانمثال، سرعت Wi-Fi معمولاً صدها میلیون بیت اندازهگیری میشود.)
سرعت تفکر ما حتی در مقایسه با اعضای سختافزاری بدن خودمان، ازجمله اندامهای حسی و سیستم عصبی نیز کندتر است. طبق محاسبه اعضای این تیم، یک گیرنده نوری مخروطی منفرد در چشم انسان میتواند اطلاعات را با سرعتی در حدود ۲۷۰ بیت در ثانیه منتقل کند که به ۱.۶ میلیارد بیت در ثانیه در هر چشم میرسد. اینطور به نظر میرسد که عصب بینایی، آن را تا حدود ۱۰۰ میلیون بیت در ثانیه فشرده میکند. بااینحال، این هنوز سرعت تفکر ما را حقیر جلوه میدهد؛ بهخصوص با توجه به حجم عظیم ورودی که از دیگر حواس پنجگانه ما در همان زمان وارد مغز میشود.
مارکوس مایستر، نویسنده این مطالعه گفت: «هرلحظه، ما فقط ۱۰ بیت از تریلیون حواس دریافتی را استخراج میکنیم و از همان ۱۰ بیت برای درک جهان اطرافمان و تصمیمگیری استفاده میکنیم.» بهگفته این تیم، نورونهای منفرد ظرفیت سرعت دادههای بسیار سریعتری را دارند؛ اما در عمل معمولاً با سرعت ۱۰ بیت در ثانیه کار میکنند.
میراثی بهجایمانده از اجداد باستانی
این ممکن است از باستانیترین اجدادمان برای ما به یادگار مانده باشد؛ چراکه آنها فقط نیاز داشتند تا روی حرکت به سمت غذا و دوری از شکارچیانشان تمرکز شوند. بدین ترتیب، ما واقعاً میتوانیم فقط یک قطار فکری در یکزمان در خط مقدم ذهنمان داشته باشیم. اما پیامدهای فناوری آینده کمی نگرانکننده است. طبق گفته پژوهشگران رایانهها، رباتها و هوشمصنوعی اطلاعات را بسیار سریعتر از ما پردازش میکنند و با گذر زمان هم بهمراتب سریعتر خواهند شد. درعینحال این برای افرادی که امیدوارند تا با بهرهگیری از سیستمهایی مثل Neuralink ایلان ماسک، تواناییهای شناختیشان را با هوش مصنوعی تقویت کنند، خبر بدی خواهد بود. مهم نیست که کامپیوترها چقدر سریع شوند، مهم این است که سختافزار پیچیده ما همچنان به همین سرعت به فعالیتش ادامه خواهد داد.