ایجاد مشاغل سبز و توانمندسازی جامعه محلی
دکتر عبدعلی ناصری
مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی :
صنعت نیشکر طی دهههای گذشته نقش مهمی در اقتصاد جوامع محلی، بهویژه در خوزستان، ایفا کرده است. این صنعت نه تنها در ایجاد اشتغال و بهبود معیشت محلی سهم بسزایی دارد، بلکه ظرفیتهای فراوانی برای توانمندسازی جوامع، توسعه پایدار و احیای گردشگری در منطقه دارد که تاکنون کمتر به آنها پرداخته شده است.
به عنوان مدیرعامل شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، باور دارم که اکنون زمان آن فرا رسیده تا با رویکردی جدید و خلاقانه به این صنعت بنگریم و از پتانسیلهای فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی آن بهرهمند شویم.
فرصتی برای کارآفرینی پایدار
یکی از اهداف کلیدی توسعه پایدار، توانمندسازی جوامع محلی و فراهمسازی بسترهایی برای کارآفرینی پایدار است. در شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، قصد داریم این هدف را از طریق برنامههایی اجرایی، عملی کنیم. با فراخوانی هنرمندان و صنعتگران بومی، فرصتی برای ارائه و فروش آثار و محصولات آنان ایجاد خواهیم کرد تا بتوانند مستقیم به بیش از ۲۶ هزار پرسنل شرکت دسترسی داشته باشند. علاوه بر این، در نظر داریم با ارائه کارتهای خرید اعتباری، به پرسنل امکان خرید قسطی محصولات محلی را بدهیم تا از این طریق نیز به اقتصاد بومی رونق بخشیم.
همچنین، برگزاری تورهای گردشگری روستایی، با هدف آشنایی بیشتر گردشگران و پرسنل با ظرفیتهای بومی، از دیگر اقداماتی است که میتواند به معرفی ظرفیتهای بالقوه مناطق پیرامون کمک کند و موجب رونق کسبوکارهای محلی شود. با اجرای این برنامهها، جامعه پیرامونی نه تنها فرصت اشتغال بلکه امکان کارآفرینی مستقل و پایدار را نیز خواهد یافت و از این طریق، صنعت نیشکر به محور توسعه جامعه محلی تبدیل میشود.
خلق تجربهای نو
نیشکر تنها یک محصول کشاورزی نیست؛ بلکه میراثی است که با فرهنگ، داستانها و زندگی مردم این منطقه عجین شده است. برای احیای گردشگری نیشکر، قصد داریم با رویکردی خلاقانه، این میراث فرهنگی و طبیعی را به بستری برای جذب گردشگر تبدیل کنیم. یکی از اقداماتی که به این منظور در نظر گرفتهایم، برگزاری «جشنواره شکرستان» است که شامل تورهای گردشگری متنوع و برنامههای فرهنگی-تفریحی است تا بازدیدکنندگان از نزدیک با فرآیند کاشت، برداشت و تولید محصولات نیشکر آشنا شوند و تجربهای متفاوت و آموزشی از این صنعت بهدست آورند.
یکی از موانع موجود برای اجرای این طرح، کمبود مهارتهای لازم در جامعه محلی برای میزبانی از گردشگران است. بنابراین، در توسعه نیشکر برنامههایی برای آموزش و توانمندسازی جامعه محلی در حوزههای مرتبط با گردشگری در نظر گرفتهایم تا بتوانند به شکلی مؤثرتر و حرفهای در فعالیتهای گردشگری مشارکت داشته باشند. همچنین ساخت و راهاندازی یک هتل چهار ستاره به نام «نیشکر» در منطقه، به عنوان یکی از زیرساختهای کلیدی، گامی عملی برای جذب گردشگران بیشتر و ارائه خدمات استاندارد است که در نهایت به توسعه پایدار منطقه کمک خواهد کرد.
همافزایی صنعت و محیط زیست
با تغییرات اقلیمی و ضرورت مدیریت بهینه منابع، نیشکر میتواند به عنوان یک صنعت سبز در منطقه نقشآفرین باشد. با این حال، چالشهایی نیز وجود دارد؛ از جمله محدودیت منابع آب، مشکلات زیرساختی و ضرورت مدیریت ضایعات. در سدادفام نیشکر با اجرای شیوههای مدرن کشت و کاهش مصرف آب و انرژی، در تلاشیم به سمت پایداری بیشتر حرکت کنیم. همچنین با برنامهریزی برای بازیافت ضایعات نیشکر، فرصتی برای درآمدزایی زیستمحیطی و کاهش اثرات منفی بر طبیعت فراهم آوردهایم.
این برنامهها نه تنها برای صنعت نیشکر مفید هستند، بلکه فواید زیستمحیطی و اقتصادی برای جامعه محلی نیز به همراه دارند. در راستای افزایش بهرهوری و کاهش مصرف منابع، ما بر آنیم که از طریق آموزش و توانمندسازی جامعه محلی، نقشی فعال در مدیریت پایدار منابع ایفا کنیم و ارتباطی همافزا میان صنعت و محیط زیست ایجاد کنیم.
فراتر از محصول اقتصادی
به باور من، نیشکر تنها یک محصول اقتصادی نیست؛ بلکه نمادی از فرهنگ، پایداری و انسجام اجتماعی است. آینده صنعت نیشکر در منطقه نه تنها به بازارهای مصرف وابسته نیست، بلکه در تقویت زنجیرههای ارزش و ایجاد مشاغل سبز و توانمندسازی جوامع محلی نیز نهفته است. شرکت توسعه نیشکر با پیگیری این اهداف، درصدد است الگویی پایدار و مؤثر برای نسلهای آینده ارائه دهد و به راهگشایی برای سایر صنایع کشاورزی و فرهنگی بپردازد.