سهم ناچیز ایران از بازار غذای حلال
بازار غذاهای حلال باتوجه به گستره کشورهای مسلماننشین، بازار بسیار بزرگی را شامل میشود. این بازار، باتوجه به افزایش سالانه ۲.۲ درصدی جمعیت تا سال ۲۰۵۰ حداقل ۳۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند و یکی از پررونقترین بازارهای رو به رشد محسوب میشوند.
بازار غذاهای حلال باتوجه به گستره کشورهای مسلماننشین، بازار بسیار بزرگی را شامل میشود. این بازار، باتوجه به افزایش سالانه ۲.۲ درصدی جمعیت تا سال ۲۰۵۰ حداقل ۳۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند و یکی از پررونقترین بازارهای رو به رشد محسوب میشوند. این موضوع در حالی است که بسیاری از کشورهای غیرمسلمان سهم چشمگیری از بازار جهانی غذای حلال بهدست آوردهاند، اما ایران سهمی از این بازار که ارزش آن در حال حاضر به حدود ۲ تریلیون دلار میرسد، ندارد. در حالی که سهم ایران از بازار غذای حلال جهان ناچیز است، شماری از کشورهایی که مسلمانان کمتری در آنها زندگی میکنند و اسلام دین رسمی آنها نیست، حضور پررنگی در این بازار دارند. هند، چین، امریکا، فیلیپین، فرانسه، آلمان، انگلیس و کانادا شناختهشدهترین این کشورها هستند. اصلیترین عوامل محرک صنعت غذای حلال؛ جمعیت بالای مصرفکننده، سیاستهای دولتی و نوآوریهای شرکتهای فعال در بخش خصوصی است. فارغ از جایگاه جهانی غذای حلال نام ایران در جایگاه کشوری که بیش از ۹۰ درصد مردم آن مسلمان هستند و صنایع غذایی آن در چارچوب قوانین اسلامی فعالیت میکنند، در فهرست ۱۰ کشور برتر صادرکننده مواد غذایی حلال دیده نمیشود. صمت در رابطه با ظرفیت کشور برای صادرات غذاهای حلال با سیدابراهیم ابراهیمی، مدیرکل دفتر تخصصی امور بینالملل و حلال سازمان ملی استاندارد به گفتوگو پرداخته است.
ظرفیت بالای صادرات محصولات غذایی حلال
باوجود آنکه ایران به عنوان یکی از کشورهای مسلمان تمامی محصولات غذایی و دامی خود را به شیوه حلال تولید می کند و از ظرفیت بالایی برای صادرات غذای حلال برخوردار است، اما متاسفانه سهم اندکی از تجارت غذای حلال در دنیا را به خود اختصاص داده است. محصولات غذایی حلال برای نخستین بار در مالزی پیگیری و انجام شد. در ادیان مختلف، باورهایی نسبت به غذاهای مجاز و غیرمجاز وجود دارد که در اسلام با نام حلال و حرام از آنها نام برده می شود. اصطلاح حلال به عنوان برندی خاص و فراگیر در کشورهای مسلمان و غیرمسلمان قدمت زیادی ندارد. در چند سال اخیر، علامت تجاری غذایی به صورت علامت جهانی از سوی کشورهای مسلمان معرفی شده است که کشورهای غیراسلامی هم استقبال خوبی از آن داشته اند.برند حلال در سطح جهان در حال توسعه است. کشورهای غیرمسلمان نیز علاقه مندی خود در ورود به تجارت در محصولات غذایی حلال را نشان داده اند؛ به شکلی که در بازارهای اروپا محصولات حلال در حدود ۳۰ درصد گران تر از سایر محصولات مشابه به فروش می رسند. در حال حاضر کشورهایی مانند تایلند، انگلیس و امریکا نیز که دین رسمی آنها اسلام نیست، برای کسب بازار و درآمد به شناخت بازار کشورهای اسلامی و محصولات حلال توجه جدی پیدا کرده اند.آمارها نشان می دهد که گردش پولی و مالی تجارت حلال بسیار بالا است که باوجود اقلیم 4فصل و منابع متعدد در کشور، سهم ایران کمتر از یک درصد است. از این رو وزارتخانه های ذی ربط باید برای افزایش حضور خود در بازارهای هدف، تلاش جدی داشته باشند و تمام توان خود را به کار گیرند.
*باوجود اینکه در کشور ما تمامی محصولات غذایی و دامی به صورت حلال تولید می شوند، چرا از ظرفیت های صادرات محصولات حلال بهره کافی برده نمی شود؟
سازمان ملی استاندارد طبق قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، تنها مرجع رسمی اعطای نشان حلال در ایران است. سازمان ملی استاندارد ایران براساس قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب سال ۱۳۹۶ مجلس شورای اسلامی، تنها سازمان و مرجع رسمی برای صدور نشان حلال در ایران است و تنها این سازمان می تواند نشان حلال صادر کند؛ در حالی که قبل از تصویب این قانون، سازمان هایی بودند که نشان و گواهینامه حلال صادر می کردند؛ اما با بازنگری در دستورالعمل صدور نشان حلال در سازمان ملی استاندارد و با برنامه ریزی بسیار منسجم و خوبی که انجام شد، صدور این نشان تسهیل و تسریع شده است. خوشبختانه در ۳ ماهه آخر سال ۱۴۰۱ ، صدور نشان حلال حدود ۷۰۰ درصد رشد داشت و امسال نیز صدور ۱۰ هزار نشان حلال هدف گذاری و تا این لحظه ۳۰۰ نشان حلال صادر شده است. ایران به تازگی در نمایشگاه های محصولات حلال در کشورهای مختلف شرکت کرده و در بخش صادرات حلال گام های مثبتی را در راستای رشد و توسعه برداشته است، به طوری که نه تنها در محصولات غذایی و دامی بلکه در بخش لوازم آرایشی و بهداشتی، خدماتی، گردشگری و بانکداری حلال نیز پیشرفت های چشمگیری حاصل شده است.
*همکاری بخش های مختلف نظیر سازمان صمت برای افزایش صادرات محصولات حلال به چه نحوی است و آیا موانع خاصی در این زمینه وجود دارد که قابل ذکر باشد؟
اگر بخواهیم به طوری کلی صحبت کنیم، موانع خاصی وجود ندارد، چرا که سازمان توسعه و تجارت، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان ملی استاندارد؛ هم در تدوین استانداردها و هم در بحث همکاری های چندجانبه، مساعدت های مناسبی برای تشویق و ترغیب تولیدکنندگان برای دریافت نشان حلال انجام داده اند. البته تعارضاتی در قوانین مربوطه وجود داشت که از طریق مراجع ذی صلاح در حال رفع و رجوع است. در حال حاضر سازمان ملی استاندارد درصدد است که به تمام کسانی که درخواست خدمات و محصولات نشان حلال دارند، در کوتاه ترین زمان رسیدگی شود. اقدامات انجام گرفته نشان می دهد که تمامی سازمان های ذی ربط عزم خود را برای جهش صدور نشان حلال محصولات مختلف جزم کرده اند، اما با تمام این اقدامات مثبت و سازنده، هنوز فاصله زیادی با کشورهایی نظیر ترکیه و مالزی وجود دارد و راه درازی برای جبران کمبودها و مشکلات این بخش پیش رو است که امیدواریم در سال جاری جبران شود و بتوانیم به اهدافی که برای بخش صادرات هدف گذاری شده، دست پیدا کنیم.
* با رفع موانع موجود می توان به پیشرفت جهانی صنعت حلال ایران در آینده کمک کرد؟
مسئولان، نهادها و دستگاه های مختلف در داخل و سازمان هایی که با محصولات حلال سروکار دارند، باید به این اجماع برسند که نباید نگاه مان بخشی باشد؛ بلکه باید با نگاه فرابخشی و ملی پیش برویم و نشان حلال را ترویج کنیم. قانون به ما می گوید که این نشان باید از سوی یک سازمان واحد ترویج و تبلیغ شود و آن سازمان، سازمان ملی استاندارد است، اگر اقدامات متفرقه در این زمینه متوقف شود و همه ما حول یک محور که همان نشان ملی حلال است، گردهم آییم و اجماع نظر داشته باشیم، به پیشرفت های موردنظر خواهیم رسید و طی یکی، دو سال آینده، نشان حلال جمهوری اسلامی ایران در جهان، جایگاه و شأن خود را خواهد یافت. اگر این اتفاق بیفتد، هم در حوزه حلال و هم در بحث تجارت منطقه ای و جهانی حلال، اتفاق بسیار خوبی برای کشورمان خواهد افتاد.همچنین تولیدکنندگان محصولات حلال در داخل کشور باید در حوزه صادرات فعال شوند و به خریدارانی که در جست وجوی محصولات حلال هستند، اما نمی دانند که ایران نیز در این حوزه فعال است، خدمات ارائه دهند، این افراد و گروه ها باید خواهان دریافت نشان حلال باشند تا به خارج از کشور صادرات داشته باشند.مسئله دیگر، ترویج و تبلیغ نشان حلال ایران در خارج از کشور است که نقش رایزنان فرهنگی و اقتصادی ما در این عرصه بسیار مهم است، سفارتخانه های ما نیز می توانند به کمک ما بیایند و سازمان ملی استاندارد به عنوان تنها مرجع رسمی نشان حلال نیز باید از طریق ادارات کل خود وارد عمل شود و در مجامع بین المللی حضور فعال تری داشته باشد تا این نشان حلال در میان خریداران و مشتاقان محصولات حلال جای خود را باز کند.استانداردی که برای حلال وجود دارد، استانداردهای مطرح شده در اسمیک است که اعضای اسمیک آنها را مطرح و تصویب کرده اند و ایران هم یکی از این اعضا است، در طول یک هفته رویداد و همایش حلال در استانبول که سال پیش برگزار شد، یکی از رویدادها، تشکیل مجمع عمومی انجمن صادرکنندگان نشان حلال بود که ایران یکی از ۲۲ کشور این انجمن است، بنابراین ایران به عنوان کشور صادرکننده حلال به رسمیت شناخته شده و یکی از اعضای فعال این انجمن و مورداحترام سایر کشورها است و این انجمن نشان حلال ایران را مانند نشان حلال سایر کشورها پذیرفته است.
مسئله دیگر درباره صادرات محصولات حلال این است که مواد تولیدی در صنایع غذایی ایران ابتدا باید نیاز داخل را تامین کنند و سپس به فاز صادرات وارد شوند. در شرایطی که نرخ اقلام خوراکی در ایران به دلیل نوسان در تولید و عرضه با تورم شدید دست به گریبان است و کشور ما در بین ۱۰ کشور واردکننده محصولات غذایی حلال رتبه هفتم را دارد، آیا صحبت از صادرات دور از ذهن نیست؟
صادرات و واردات مواد غذایی حلال هیچ تضادی با هم ندارند. در بین ۱۰ کشور برتر صادرکننده نشان حلال حتی یک کشور اسلامی وجود ندارد و عمدتا کشورهای غیراسلامی هستند که برای کسب رضایت در بازار حلال کشورهای اسلامی در حال تلاش هستند. برای مثال، اکنون کشورهای هلند و برزیل برای صادرات فرآورده های دامی پیشتاز هستند. کشورهای اسلامی نیز با ایجاد انجمن صادرکنندگان نشان حلال که حدود ۳۰ کشور در آن عضو هستند، چند سالی است که در این حوزه فعال هستند. بیشتر کشورهایی که از استانداردهای حلال استفاده می کنند، کشورهای اهل سنت هستند و تنها کشور شیعه که در حوزه نشان حلال فعالیت می کند، کشور ایران است که توانسته مسائل و دستورات شرعی را لحاظ کند و همکاری های خوبی را صورت دهد. به نظر می رسد با توسعه صادرات و افزایش انگیزه واحدهای تولیدی اتفاقات خوبی در زمینه صادرات نشان حلال در آینده برای کشورمان رخ خواهد داد.
سخن پایانی
بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که امروزه صنعت حلال نه تنها در میان جمعیت ۱ . ۸ میلیاردی مسلمانان جهان، بلکه کشورهای غیراسلامی از اهمیت بالایی برخوردار است که با فراهم شدن زیرساخت های صادراتی می توان سهم کشور در بازار غذای حلال را افزایش داد، چرا که ۶۵ درصد این صنعت به غذای حلال اختصاص دارد که ایران در این باره از ظرفیت بالایی برخوردار است.موضوع غذای حلال، ارائه کالا و خدمات حلال به دلیل اثرات اجتماعی و اقتصادی از جایگاه بالایی برخوردار است، چرا که جمعیت حدود ۱ . ۸ میلیاردی مسلمانان جهان تقاضای بالایی برای محصولات و غذاهای حلال که با اصول اسلامی تهیه شده است، دارند. ضمن آنکه، مابقی جمعیت جهان به دلیل آشنایی با مزایای غذاهای حلال، خواهان استفاده از این محصولات هستند. باتوجه به تنوع غذایی و کالاهای مختلف تولیدی، ایران می تواند سهم قابل توجهی از بازار جهانی و تجارت حلال را به خود اختصاص دهد، به همین دلیل این فرصت گرانبهایی است که به درستی باید از آن استفاده کرد.