رسانه را جدی بگیریم
نخستین کنگره بینالمللی توسعه و توانمندسازی صنایع و شهرکهای صنعتی با مشارکت انجمن علمی مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی تهران با رویکرد نقش توانمندسازی کارآفرینان مولد در رشد اقتصادی در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد. این کنگره که با هدف ساخت بستری برای شناخت، ایجاد، تثبیت و توسعه حلقههای ذینفع در زنجیره توانمندسازی صنعت کشور از ابتدای حلقه تحقیق و توسعه و مدیریت تا رسیدن به رشد تولید است، در ۳ محور، نقش تامین زیر ساخت در توسعه صنایع، شهرکهای صنعتی و مناطق آزاد، ضرورت هدایت سرمایه و منابع مالی به سمت تولید و همچنین رفع موانع توسعه و توانمندسازی صنعت و مباحث گسترده را با حضور بخش خصوصی، دولتی و نهادهای ذیربط دنبال خواهد کرد.
نخستین کنگره بینالمللی توسعه و توانمندسازی صنایع و شهرکهای صنعتی با مشارکت انجمن علمی مهندسی صنایع دانشگاه آزاد اسلامی تهران با رویکرد نقش توانمندسازی کارآفرینان مولد در رشد اقتصادی در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد. این کنگره که با هدف ساخت بستری برای شناخت، ایجاد، تثبیت و توسعه حلقههای ذینفع در زنجیره توانمندسازی صنعت کشور از ابتدای حلقه تحقیق و توسعه و مدیریت تا رسیدن به رشد تولید است، در ۳ محور، نقش تامین زیر ساخت در توسعه صنایع، شهرکهای صنعتی و مناطق آزاد، ضرورت هدایت سرمایه و منابع مالی به سمت تولید و همچنین رفع موانع توسعه و توانمندسازی صنعت و مباحث گسترده را با حضور بخش خصوصی، دولتی و نهادهای ذیربط دنبال خواهد کرد.رئیس کنگره در نخستین کنگره بینالمللی توسعه و توانمندسازی صنایع، شهرکهای صنعتی گفت: اگر بخواهیم در جهان صنعتی بدرخشیم باید در کنار سایر فعالیتهای اقتصادی برای ابرقدرت شدن، بحثهای نظامی، اقتصادی، تکنولوژی، بحث رسانه را نیز جدی بگیریم تا بتوانیم آینده بهتری را در جهان صنعت بسازیم.
۳ مولفه ابرقدرت شدن
زهرا سعیدیمبارکه اظهار کرد: یکی از دلایلی که بنا شد گفتمان علمی را در بحث صنعت ایجاد کنیم، موسسه مطالعاتی رند در امریکا که برای آینده جهان پیشبینی میکند در تعریف آینده جهان بعد از هوش مصنوعی ۳ مولفه اصلی را برای ابرقدرت شدن و رشد جامعه مطرح میکند و این مواردی است که بعد از هوش مصنوعی به سرعت در حال تغییر همه چیز است، یکی مولفه صنعت دوم فرهنگ و سوم رسانه است. سعیدیمبارکه در ادامه تصریح کرد: ایلان ماسک، رئیس موسسه تسلا این موضوع را بهعنوان آییننامه خود میخواهد مطرح کند که برای ابرقدرت شدن و رشد جامعه ظرفیتی باید ایجاد شود که باید در آن این ۳ مولفه حتما وجود داشته باشد. یعنی آنچه این ۳ مولفه را در کنار هم قرار میدهد و فرهنگ و قدرت را به هم وصل میکند، رسانه است و باید توجه بیشتری به آن شود و نقش مهمی در این میان دارد.
وی در ادامه افزود: بنابراین اگر بخواهیم در جهان صنعتی بدرخشیم باید این ۳ مولفه را آییننامه اقتصادی خود کنیم و در کنار سایر فعالیتهای اقتصادی برای ابرقدرت شدن، بحثهای نظامی، اقتصادی، تکنولوژی، بحث رسانه را نیز جدی بگیریم تا بتوانیم آینده بهتری را در جهان صنعت بسازیم.
رئیس کنگره با اشاره به بند ب ماده ۶ قانون برنامه ششم توسعه خاطرنشان کرد: در این بند خواستار این بودیم که سهمی از ارزشافزوده به شهرکهای صنعتی اختصاص یابد که متاسفانه در برنامه ششم درست اجرایی نشد و در برنامه هفتم توسعه حذف هم شد. ما امیدواریم در قانون مالیات بر ارزشافزوده اصلاح شود و صنایع کوچک و متوسط که ظرفیت خوبی برای اشتغال دارند، بتوانند از این سهم برخوردار شوند.
توانمندسازی کارآفرینان در شهرکهای صنعتی
دیگر سخنران کنگره، فرشاد مقیمی، معاون وزیر صمت و مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی بود که از نقش سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران در توانمندسازی کارآفرینان در دو بعد سختافزاری و نرمافزاری گفت و به چگونگی ارتقای تکنولوژی و فنآوری صنایع مستقر، توانمندسازی نیروی انسانی شاغل در sme ها و توانمندسازی و پایدارسازی واحدهای صنعتی فعال اشاره کرد. وی در ادامه به وجود ۵۹هزار واحد صنعتی در شهرکهای صنعتی اشاره کرد که ۴۵ درصد نیروی انسانی شاغل در صنعت کشور را شامل میشوند و از اهمیت آن سخن گفت و در پایان به ارائه برخی آمارها از عملکرد دولت در تسهیل ایجاد صنایع در شهرکها و راهاندازی واحدهای راکد و توانمندسازی ظرفیتهای صادراتی پرداخت.
ارتباط دانشگاه و صنعت با شعار امکانپذیر نیست
سخنران دیگر مراسم توحید پوررستم، رئیس واحد تهران مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی بود. پوررستم در صحبتهای خود به رویکرد دانشگاه در پیوند دانشگاه و صنعت و اهمیت مباحث دانشبنیان، هوش مصنوعی و کوانتوم اشاره کرد و با بیان ظرفیت کشور در حوزه هوش مصنوعی و اشاره به تصویب قوانین این حوزه در برخی کشورها مانند امریکا از نمایندگان مجلس خواست زودتر در کمیسیونهای مربوط این مهم را مطرح و با ایجاد قوانین مربوط این خلأ را پر کنند.
وی در ادامه توضیح داد که دانشگاه آزاد برای کمک به بخش صنعت طرحهای پویش، پایش، تابش و رویش را در دستور کار قرار داده است. طرح پویش برای اینکه دانشجویان غیرپزشکی بخشی از واحدهای درسی را در صنعت بگذرانند تا مانند دانشجویان پزشکی هنگام فارغالتحصیلی با مباحث علمی خود بهصورت عملی آشنا باشند، طرح پایش و سامانه پژوهشیار برای عملی کردن تحقیقات و رسالههای دانشجویان توسط صنعتگران، طرح تابش جهت شکوفایی ظرفیتهای بالقوه واحدهای دانشگاهی و طرح رویش برای ثبت و ضبط ایدههای نوآورانه. پوررستم در ادامه به توضیح کارکرد هرکدام از این طرحها پرداخت و بیان کرد ارتباط بین دانشگاه و صنعت با شعار امکانپذیر نیست و هر دو باید بهصورت عملی دست یاری به سوی یکدیگر دراز کنند.
از قافله عقب نمانیم
سخنران بعدی مراسم عزتاله اکبریتالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی بود که ضمن حمایت از مجموعه صحبتهای امین کابلی و خانم سعیدی مبارکه اظهار کرد: در دنیا جنگ مشوقها را میبینیم و نباید از این قافله عقب بمانیم. وی ادامه داد با ورود دانشگاه به صنعت میتوان از بیش از ۵۰۰۰ کیلومتر سواحل کشور مانند ساحل مکران که تجربه جدیدی در این مقوله و در آغاز راه است استفاده صنعتی کرد. رئیس کمیسیون صنعت، معدن و تجارت در پایان از فعالان اقتصادی و صنعتی کشور خواست هر کاری که از او و همکارانش برای کمک به این حوزه برمیآید را مطرح کنند تا در مجلس پیگیری و عملی شود.
فقط اجازه بدهیدکار خودمان را بکنیم
بلافاصله بعد از این سخنان احد عظیمزاده، فعال اقتصادی کشور پشت تریبون رفت و با لحنی هیجانی خطاب به رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت که شما کمک نکنید فقط اجازه بدهید ما کارآفرینان کار خودمان را بکنیم. همانطور که مردم به شما رأی میدهند و برای دورهای به شما اعتماد میکنند شما نیز حداقل یک دوره به ما اعتماد کنید و کار را به کارآفرینان و فعالان اقتصادی بسپارید. وی بعد از این سخنان مورد تشویق حضار قرار گرفت.
عظیمزاده در ادامه از شرکت داری بانکها انتقاد کرد و نبود زیرساختها را معلول هدررفت پول از طریق بانکها و شرکتهای وابسته آنها دانست و از وجود اختلاسهای نجومی در کشور بهشدت انتقاد کرد.
در ادامه علی مقدمزاده، معاون مطالعات و برنامهریزی صندوق توسعه ملی درباره استعداد کارآفرینان مولد و چالشهای پیش روی آن مطالبی بیان کرد و سپس نگاهداری رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز به ایراد سخنانی پرداخت و از ارتقای کیفیت و رفع برخی چالشهای مطرح در حوزه شهرکهای صنعتی، تبیین برخی اهداف ایجاد شهرکهای صنعتی در ایران و مشکلات زیربنایی آنها مانند عدمتامین کافی برق، تاخیر در تحویل گاز و آب یا مشکلاتی مانند تعرفه بالای آببها سخن گفت و پیشنهادات کارگروه رفع موانع تولید از جمله تسهیل منابع مالی، تقسیط یا استمهال بدهیها را مطرح کرد.
پیوند میان صنعت و محیطزیست
در ادامه سمیه رفیعی، رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی توضیحاتی را درباره پیوند میان صنعت و محیطزیست ارائه داد. رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس شورای اسلامی گفت: باید به این نکته اشاره کرد که محیطزیست با حوزه صنعت گره خورده است. ما در بحث صنعت و محیط زیست، با مشکلات زیادی مواجه هستیم و با اینکه برای حل این مشکلات راهحل وجود دارد، اقدامات موثر زیادی در کشور صورت نگرفته که گره از مشکلات محیطزیست باز کند. رفیعی ادامه داد: باید برای حل این مشکلات، اقدامات مناسبی انجام داد تا بتوان به سمت پایداری در اقتصاد، جامعه و محیطزیست حرکت کنیم. حرکت به سمت پایداری میتواند برای کشور، رشد اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی به همراه داشته باشد. وی افزود: باید حرکت خود را به سمتی ببریم تا شعار اقتصاد محیطزیست تحقق یابد. واقعیت امر این است که حوزه محیطزیست به همراهی و حمایت مردم نیاز دارد و بسیاری از صنعتگران کشور، نقش محیطزیست در رشد اقتصادی را میدانند؛ لذا اگر تمام صنعتگران در جهت تحقق اقتصاد محیط زیستی حرکت کنند، اتفاقات مثبت زیادی در اقتصاد، سلامت عمومی و محیط زیستی رخ خواهد داد. رفیعی خاطرنشان کرد: تعدادی از حوزههای صنعتی بهویژه شرکتهای پتروشیمی، متوجه نقش اثر شاخصهای محیط زیستی بر صنعت و رشد اقتصاد شدهاند و میدانند که پایداری محیطزیست سود اقتصادی فراوانی دارد. محیطزیست نقش بسیار مهمی در رشد و توسعه اقتصادی و همچنین ماندگاری صنعت دارد. رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس گفت: از طرفی عدمرعایت شاخصهای محیط زیستی میتواند خسارتها و آسیبهای جبرانناپذیری به بار آورد. برای مثال، امروز گزارشی دریافت کردهام که یک شرکت باتریسازی در شمال غرب کشور که درآمد بسیار بالایی هم دارد، حجم بسیار زیادی از پسابهای اسیدی خود را در طبیعت رها میکند. این شرکت درآمد بالایی دارد و میتواند تصفیهخانه احداث کند، اما تاکنون چنین اقدامی را انجام نداده است. وی در پایان گفت: حوزه محیطزیست به آگاهی و همراهی نیاز دارد و باید بتوانیم دست بر زانوی خود گذاشته و پیشرفت کنیم تا بتوانیم اقتصاد و محیطزیست را توسعه دهیم.
سخن پایانی
در ادامه سیدمهدی محمدی، دبیر و رئیس دبیرخانه دائمی کنگره ضمن تشکر ویژه جهت حضور و سخنرانی استاد برجسته و نامآور صنعت رضا توکلیمقدم و مهمان ویژه و بینالمللی کنگره امین کابلی از اساتید و نخبگان صنعت در اروپا همچنین از مهمانان ویژه پیام برزگر مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، مهدوی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان تهران، پروانه رامین مشاور امور بانوان مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران و اساتید دانشگاهی، سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی، دکتر حسابی و همه مدعوین و مهمانان گرامی کنگره تشکر و قدردانی کرد، که انصافا با وجود و حمایت این عزیزان این کنگره پرمحتوا و باشکوه برگزار شد. در پایان، پنل کنگره با حضور رضا توکلیمقدم استاد دانشگاه تهران، امین کابلی سخنران بینالملل و استاد دانشگاه لوزان سوئیس و محمدرضا کاویانپور رئیس موسسه تحقیقات آب، آرمان خالقی دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران، علیرضا بنیهاشمی رئیس خانه صنعتکاران ایران، یوسفی رئیس اداره وکالت تخصصی مرکز وکلا، خانمحمدی رئیس قرارگاه گشت ارشاد مدیران و پیام باقری نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با موضوع نشست هماندیشی توسعه و توانمندسازی صنایع و شهرکهای صنعتی با حضور مسئولان، ذینفعان و نخبگان برگزار شد که با استقبال خوب حضار همراه بود.