-
نویسنده<!-- -->:<!-- --> <!-- -->حسن رادمهر

آینده طلا در گرو ثبات نرخ دلار

حسن رادمهر-کارشناس اقتصاد

آینده طلا در گرو ثبات نرخ دلار

دلار و طلا در ماه ‌ های پایانی سالی که گذشت نوسانات زیادی را تجربه کرد. از آنجایی ‌ که متغیر سیاست مهم ‌ ترین عامل موثر بر نرخ ارز است و نرخ ارز عامل تعیین ‌ کننده نرخ طلا است، باتوجه به مبهم بودن روند مذاکرات هسته ‌ ای، نمی ‌ توان وضعیت نرخ دلار را برای امسال به ‌‌ طور دقیق پیش ‌ بینی کرد، اما باتوجه به افزایشی بودن نرخ دلار در روزهای آغازین امسال می ‌ توان گفت روند نرخ دلار در امسال افزایشی است اما شدت و ضعف این افزایش، وابسته به مسائل سیاسی و تحریم ‌ هاست.در ۲ دهه گذشته اقتصاد کشور به ‌ شدت به سیاست گره ‌ خورده و این درهم ‌ تنیدگی نقش عمده ‌ ای بر فروش نفت، درآمدهای ارزی و تورم و نرخ ارز داشته است. همچنین در دهه ۹۰ به ‌ ویژه از سال ۱۳۹۷ به بعد رشد سطح عمومی قیمت ‌ ها از افزایش نقدینگی بیشتر بوده است. این را می ‌ توان چنین تعبیر کرد که متغیرهای تعیین ‌ کننده نرخ ارز حداقل تا حدی از کمیت ‌ های پولی فراتر رفته است. باتوجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم ‌ ها، روشن است که متغیر سیاست از اقتصاد قوی ‌ تر است و در حال ‌ حاضر متغیر سیاست تاثیر اصلی را بر نرخ ارز دارد. محدودکردن و محروم ‌ کردن ایران از دسترسی به ارزی که حاصل صادرات پرمشقت امروز کشور است، در کنار گرایش عمده به خروج سرمایه از کشور، عامل عمده افزایش نرخ ارز در این روزهاست.

در آخرین ماه ‌ های سال گذشته افزایش نرخ دلار در بازارهای جهانی و کاهش روابط مالی ایران با عراق و بلوکه ماندن دلار ‌ های ایران در عراق به جهش نرخ دلار دامن زد؛ بنابراین اگر این اتفاق در سال جاری نیز رخ دهد جهش پیاپی نرخ دلار اجتناب ‌ ناپذیر است.درباره تورم اگر سیاست ‌ گذار دست به اقدام عاجل نزند کشور به سمت تجربه تورم بالای ۶۰ درصد پیش خواهد رفت و با افزایش سطح عمومی قیمت ‌ ها سفره معیشت آحاد جامعه تحت فشار قرار می ‌ گیرد. این موضوع سبب می ‌ شود، عموم مردم در معرض خطر عمده تورم لجام ‌ گسیخته ‌ تری قرار گیرند. امسال بی ‌ شک علاوه بر عوامل جهانی تورم داخلی نیز بر بازار طلا تاثیر ‌ گذار خواهد بود؛ همان ‌ طور که اکنون شاهد هستیم.

در یک سال گذشته نرخ طلا یکباره منفجر شد و چندهزار درصد بالا رفت. نرخ هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طی یک سال نزدیک ۱۹ میلیون تومان رشد کرد و از ۱۲ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان به ۳۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسید. قیمت هر گرم طلای ‌ ۱۸ عیار هم ۲2 برابر شد و از یک میلیون و ۲۵۰ هزار تومان به 2 میلیون و ۵۵۰ هزار تومان رسید. پیش ‌ بینی ‌ ها می ‌ گوید نرخ طلای جهانی در سال جاری روند رو به رشد قابل ‌ توجهی دارد و همه برآوردها بر افزایش نرخ سکه و طلا متمرکز است؛ به ‌ ویژه که فدرال ‌ رزرو نرخ بهره را افزایش داد و 3 بانک ‌ امریکایی هم ورشکست ‌ شدند. اتفاقات رخ داده در بازار جهانی پول و تورم دلار سبب شده پیش ‌ بینی ‌ ها بر افزایش نرخ طلا متمرکز باشد. گمانه ‌ زنی ‌ های مراکز مهم پیش ‌ بینی نرخ طلا حاکی از آن است که امسال نرخ طلای جهانی سطح ۳۰۰۰ دلاری را رد کند. در کنار پیش ‌ بینی ‌ های جهانی، برآوردهای داخلی ‌ حاکی از آن است که روند چند ماه گذشته نرخ طلا و سکه نشان داد که نرخ این دو فلز زردرنگ در بازار داخل، بیش از هر چیزی تحت تاثیر نرخ دلار است، این در حالی است که نرخ دلار در ایران مستقیما از اخبار سیاست خارجی ‌ تاثیر می ‌ گیرد. در صورت به سرانجام رسیدن مذاکرات می ‌ توان امیدوار بود روند رشد نرخ دلار متوقف شود، اما در صورتی ‌ که مذاکرات به نتیجه نرسد، ‌ رشد نقدینگی، کسری بودجه و کاهش درآمدهای نفتی در کنار افزایش انتظارات تورمی، باعث رشد مجدد نرخ دلار می ‌ شود.

بررسی اخبار سیاسی حاکی از آن است که پیشرفتی در روند مذاکرات هسته ‌ ای ایجاد نشده و انتظار هم نمی ‌ رود حداقل در ماه ‌ های آتی گشایشی در این مذاکرات ایجاد شود. بر این اساس بعید است مذاکرات هسته ‌ ای به نتیجه ‌ ای برسد که بتواند منجر به ریزش نرخ دلار و کاهش دوباره نرخ طلا و سکه شود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین