داروگر بـه کـمـا رفـت
بسیاری از ما هنوز هم با تبلیغ قدیمی و خاطرهانگیز شرکت داروگر که توسط دختر بچهای به نام صدف و بابا قورقوری اجرا میشد خاطره داریم. هنوز هم شعر خاطرهانگیز «قورقوری جون تمیز شد، پیش همه عزیز شد» حس نوستالژی بسیاری از مردم این سرزمین را برمیانگیزد.
روزگذشته کارگران کارخانه داروگر تهران از تعطیلی این کارخانه به دلیل مشکلات شدید مالی کارفرما، اخراج تعدادی از همکاران خود و بلاتکلیفی تعداد دیگری که مطالبات معوقه ۴ ماهه دارند، خبر دادند. به این ترتیب به نظر می رسد«داروگر» این برند قدیمی نیز نفس های آخر را می کشد و اگر بازهم مسئولان مانع پایین کشیدن کرکره این واحد تولیدی نشوند و کاری نکنند، داروگر هم مثل ارج و آزمایش تبدیل به یک نام کهنه می شود و نام و نشانی از آن باقی نمی ماند.
تولید ۱۳۰۷؛ کما ۱۴۰۲
شرکت داروگر، یک شرکت سهامی عام است که پایه اولیه آن، سال ۱۳۰۷ و در شهر اصفهان توسط غلامرضا داروگر پی ریزی شد. نخستین محصول تولیدی آقای داروگر، «صابون سوبلمه» بود و بعد از انتقال خط تولید به تهران و از سال ۱۳۲۰ به تنوع محصولات داروگر اضافه شد. داروگر «پایه گذار تولید صنعتی صابون و همچنین پودر لباسشویی» در ایران است اما در سال های بعد تولید سایر مواد شوینده و بهداشتی و غذایی هم به محصولات این شرکت اضافه شد چنان که در فهرست شرکت های زیرمجموعه هلدینگ داروگر می توان از ۱۲ شرکت سراغ گرفت؛ تیدی، تولیددارو، شرکت روغن نباتی جهان، شرکت کیوان تجارت پاسارگاد، شرکت تجزیه شیمی، شرکت کیمیای ایران، جهان کف دارو، هومن شیمی پارس، یاس خرمشهر، شرکت صنایع بسته بندی داروگر، شرکت ارزش آفرینان سرمایه و همچنین شرکت بسته بندی البرز.
خط تولید کاملا از کار افتاده است
طبق گفته کارگران و منابع کارگری، در پی ادامه بحران مالی در کارخانه داروگر تهران که به تعویق ۴ ماهه پرداخت حقوق ۱۰۰ کارگر و توقف ۷ ماهه پرداخت حق بیمه و افزایش بدهی های بیمه ای به اداره تامین اجتماعی منجر شده بود، کارگران روز چهارشنبه هفته گذشته تجمع صنفی در مقابل نهاد قوه قضاییه در خیابان ولیعصر برگزار کردند و ۴ خرداد نیز نامه شکایت خود را به صورت گروهی به دادستانی تحویل دادند که در نتیجه آن، کارفرما به دادستانی احضار شد اما بعد از پایان جلسه ای با برخی مسئولان دادستانی، مدیریت کارخانه بلافاصله با مراجعه به کارخانه همه سالن های تولیدی کارخانه را پلمب کرد و اسامی ۲۷ نفر از کارگران قراردادی باسابقه را در لیست اخراج قرار داد. ۷۰ کارگر همچنان در انتظار تعیین تکلیف وضعیت شغلی خود بودند و به باقی کارگرانی که بیرون از کارخانه منتظر ورود به محل کارشان ایستاده بودند، نیز اعلام شد حق ورود به محل کار را ندارند. همچنین از کارگران درخواست شد با تحمل شرایط تا شهریور منتظر دریافت مطالباتشان بمانند و کارگرانی که تمایل به ادامه همکاری ندارند، می توانند درخواست ترک کار بدهند. به دنبال این اظهارات، محمدرضا فرزعلیان، مسئول کانون شوراهای اسلامی کار غرب تهران، ضمن تایید پلمب شدن کارخانه داروگر تهران، در گفت وگو با ایلنا از جزئیات دیگری در مورد این اتفاق گفت: روز جمعه، مدیرعامل کارخانه اطلاعیه زد و به دلیل مشکل با اداره مالیات، تمام سالن ها و قسمت ها را تعطیل کرد. این درحالی است که از ۱۱۰۰ کارگر این واحد تولیدی امروز کمی بیش از ۵۰ کارگر باقی مانده اند و بقیه در طول ماه ها و سال های اخیر اخراج شده اند و به نظر می رسد قصد دارند همین تعداد کارگران باقیمانده را هم بیکار کنند. فرزعلیان با اعلام اینکه تولید داروگر کاملا خوابیده و این برند قدیمی، نفس های آخرش را می کشد، پیش بینی کرد با اخراج کارگران باقی مانده، کارخانه به طور کامل تعطیل خواهد شد و گفت: امروز داروگر به کما رفته و ظاهرا سرنوشتی مثل سایر برندهای قدیمی در انتظار این شرکت باسابقه است. همه مسئولان هم می دانند مشکل داروگر چیست اما دست روی دست گذاشته اند و هیچ اقدامی برای حل مشکلات نمی کنند تا زمانی که داروگر هم مثل ارج و آزمایش، تبدیل به یک نام کهنه می شود و نام و نشانی از آن باقی نمی ماند.
نام هایی که اعتبار « اشتغال» کشور بودند
امروز در صفحه وبسایت هلدینگ داروگر که به «کفسا» تغییر نام داده، نام های خاطره انگیزی می بینیم که روزگاری اعتبار بدنه اشتغال کشور بودند و امروز دیگر از آنها نشانی باقی نمانده است. طبق برخی اخبار منتشر شده در فضای وب، پیش از سال ۱۳۵۷ ، بخش هایی از هلدینگ داروگر از سرمایه کارآفرینانی همچون خانواده خسروشاهی تغذیه می کرد اما در سال های بعد از بهمن ۱۳۵۷ ، هلدینگ داروگر مانند بسیاری از شرکت ها و موسسات اقتصادی به نهادهای دولتی از جمله بانک ملی و بنیاد شهید (سازمان اقتصادی کوثر) واگذار شد. مشکلات مالی هلدینگ داروگر از نیمه دهه ۱۳۹۰ به گوش رسانه ها رسید درحالی که گفته می شود زخم اولیه، بعد از خصوصی سازی این هلدینگ در سال ۱۳۸۹ به بدنه «داروگر» وارد شد. ابتدای سال ۱۳۹۶ ، تسنیم در گزارشی از ابهام در ادامه حیات مجموعه تولیدی ۹۰ ساله «داروگر» نوشت. این ابهام به دلیل بسته بودن درهای کارخانه در نخستین روز کاری و غیرممکن شدن ورود کارگران به داخل کارخانه مطرح شد چون تعدادی از کارگران گفته بودند به ایشان گفته شده تا اطلاع ثانوی و تا زمان تعیین تکلیف ادامه فعالیت کارخانه در مرخصی اجباری هستند و تعداد دیگری هم گفته بودند که پس از تعطیلات نوروزی به آنها اعلام شده که برای تسویه حساب اقدام کنند. پیش از این نیز شائبه تعطیلی «داروگر» مطرح شده بود که البته با تکذیب بر خی مسئولان رفته رفته موضوع به فراموشی سپرده شد. گفته می شود بدهی ۸۰۰ میلیارد تومانی شرکت تولیدی داروگر به بانک ها و انباشت مشکلات مالی طی دو دهه و سبقت گرفتن رقم بدهی از مجموع دارایی های شرکت، عامل تعطیلی «داروگر» بوده و مشکلات مالی این مجموعه در حدی شدت گرفته که از مجموع ۲۵۰۰ کارگر شاغل در «داروگر» فقط ۴۵۰ نفر مشغول به کار هستند. حال با خبر تعطیلی این برند نوستالژیک، ممکن است این خط تولید بنام ایرانی نیز مانند ارج و آزمایش به تاریخ بپیوندد.
سخن پایانی
کارگران شرکت داروگر در ماه های اخیر تجمعات و اعتراضات بسیار ترتیب دادند؛ اخراج های بسیار در سال ها و ماه های اخیر، حقوق های عقب افتاده و حق بیمه های معوق، دغدغه های اصلی کارگران این شرکت قدیمی است اما به گفته محمدرضا فرزعلیان مسئول کانون شوراهای اسلامی کار غرب تهران با پلمب کردن کارخانه در روزهای پایانی هفته گذشته، داروگر کامل به کما رفته است. براساس اخبار منتشر شده ۵ خرداد مدیرعامل کارخانه با صدور اطلاعیه ای اعلام کرده، به دلیل مشکل با اداره مالیات تمام سالن ها و قسمت ها تعطیل است. این در حالیست که داروگر امروز بیش از ۵۰ کارگر دارد؛ از هزارو۱۰۰ کارگر داروگر حدود ۵۰ کارگر باقی مانده است و بقیه در طول ماه ها و سال های اخیر اخراج شده اند؛ حالا به نظر می رسد قصد دارند کارگران باقیمانده را هم بیکار کنند. با اخراج کارگران باقیمانده، درب های کارخانه بسته می شود. این اواخر کارگران داروگر به تمام نهادهای مربوط مراجعه کرده اما پاسخی نگرفته اند؛ امروز داروگر به کما رفته و ظاهرا سرنوشتی مثل ارج و سایر برندهای قدیمی در انتظار این شرکت باسابقه است.