-
«صمت» گزارش می‌دهد

ارز نیمایی تیـغ دولبه بر گردن صنعت مس

تفاوت نرخ ارز نیمایی و آزاد، امروز تهدیدی برای فعالیت معادن مس کشور در بخش خصوصی است که می‌تواند رفته‌رفته این معادن را به مرز تعطیلی کشانده و اشتغالزایی در این معادن را از بین ببرد.

تفاوت نرخ ارز نیمایی و آزاد، امروز تهدیدی برای فعالیت معادن مس کشور در بخش خصوصی است که می ‌ تواند رفته ‌ رفته این معادن را به مرز تعطیلی کشانده و اشتغالزایی در این معادن را از بین ببرد. این در حالی است که پیش ‌ بینی ‌ ها نشان می ‌ دهد روزهای خوشی در انتظار بازار مس ایران است و باید برای بهره ‌ برداری از این فرصت برنامه ‌ ریزی شود تا میزان تولید فلز سرخ افزایش پیدا کند.

اقدامات انجام ‌ گرفته در بحث اکتشاف و استخراج ذخایر مسی باعث شد تا در طول چند دهه اخیر این صنعت، برای نخستین ‌ بار رتبه ایران در زمینه ذخایر معدنی با ۲ پله صعود به جایگاه بی ‌ نظیر پنجم دنیا ارتقا پیدا کند.

به ‌ گزارش صمت، ایران پیش از این، رتبه هفتم بزرگ ‌ ترین دارندگان ذخایر جهانی مس دنیا را در اختیار داشت، اما با اکتشافات اخیر در معدن مس سونگون و افزوده شدن افزون بر یک میلیارد تن ذخیره جدید به معدن مس سونگون در استان آذربایجان ‌ شرقی و همچنین کشف ذخایر جدید در سایر معادن شرکت از جمله معادن مس سرچشمه، میدوک و معدن جدید سریدون در نزدیکی معدن عظیم مس سرچشمه در استان کرمان، حجم ذخایر شرکت مس از ۱۸ میلیارد تن به ۱۹ میلیارد تن ذخیره معدنی مس افزایش یافت.

در پی این نتایج اکتشافی، رتبه کشورمان براساس آخرین گزارش موسسه زمین ‌ شناسی امریکا ( USGS ، ۲۰۲۲ ) بعد از کشورهای شیلی، استرالیا، پرو و روسیه به ردیف پنجم صعود کرده است.

این موضوع می ‌ تواند اتفاقی مثبت برای صنعت مس ایران باشد، زیرا بازار جهانی در حال تغییر اشتهای خود است و پیش ‌ بینی ‌ ها بر آن است که میزان تقاضا برای مس در سال ‌ های پیش ‌ رو باتوجه به تغییرات کاربردی، افزایش پیدا کند.

تغییر نگاه به تامین انرژی

در ۳ دهه آینده، برنامه ‌ ریزی ‌ ها به ‌ سمتی خواهد رفت که ۱۳ درصد تامین انرژی از نفت و ۴۹ درصد از الکتریسیته خواهد بود که مهم ‌ ترین عنصر در این تغییر رویکرد باتوجه به قیمت ‌ ها و قابلیت بالا در انتقال جریان الکتریسیته، مس است، در نتیجه بازار مس بازار پررونقی خواهد بود و این موضوع می ‌ تواند فرصت خوبی برای صنعت مس کشور باشد. همچنین در ۱۰ سال آینده دست ‌ کم ۳۵ درصد خودروها در سطح جهان برقی خواهند شد که به این ترتیب، مصرف 4 تا 7 کیلوگرمی مس در خودروهای امروزی به بیش از ۸۹ کیلوگرم افزایش خواهد یافت؛ بر این اساس، بازار بسیار مناسبی برای فلز مس ایجاد خواهد شد. اما بهره ‌ برداری از این فرصت، نیازمند سرمایه ‌ گذاری است که بخشی از آن نتیجه افزایش صادرات مس خواهد بود.

افزایش درآمد و ارزآوری

عوامل بسیاری می ‌ توانند در افزایش درآمد و ارزآوری این صنعت، حائزاهمیت باشند، در صورتی که شرایط برای توسعه هرچه بیشتر فراهم باشد، می ‌ توان شاهد ورود بیشتر بخش خصوصی در این حوزه بود، هرچند شرکت ملی مس ایران، اصلی ‌ ترین متولی این صنعت محسوب می ‌ شود، اما بخش خصوصی نیز می ‌ تواند سهم بسزایی در توسعه صنعت مس کشور داشته باشد.

اختلاف میان نرخ ارز نیمایی و آزاد

اما در این بین، اختلاف میان ارز نیمایی و آزاد، توانسته تولیدکنندگان بخش خصوصی را با مشکل همراه کند که ادامه این موضوع می ‌ تواند زنگ خطری برای فعالیت معادن کوچک و متوسط ‌ مقیاس در حوزه مس باشد، در واقع این اختلاف به ‌ نفع واسطه ‌ هایی شده است که در امر تولید دخالت ندارند، در واقع سودی به جیب تولیدکننده نمی ‌ رود. از سویی دیگر، این موضوع می ‌ تواند برندینگ مس ایران را هم تحت ‌ تاثیر قرار دهد؛ موضوعی که بهره ‌ برداری از فرصت ‌ های جهانی را هم با مشکل همراه می ‌ کند.

توجه به نقش واسطه ها

صمتکوروش شعبانی، نایب رئیس انجمن مس ایران در گفت ‌ وگو با صمت، بااشاره به این موضوع و نقش واسطه ‌ ها بیان کرد: در بحث اختلاف میان ارز نیمایی و آزاد، تنها واسطه ‌ هایی که در امر تولید حضور ندارند و به ‌ دنبال منافع شخصی هستند، از موضوع حمایت می ‌ کنند که توانسته این اختلاف را ماندگارتر کند.

وی ادامه داد: ما به ‌ عنوان تولیدکننده، هیچ ‌ کدام از فعالیت ‌ های ‌ مان را با ارز نیمایی انجام نمی ‌ دهیم، در حقیقت مواد اولیه ‌ ای را که به آنها نیاز داریم، با ارز نیمایی خریداری نمی ‌ کنیم، یعنی تمام هزینه ‌ های ما با ارز آزاد محاسبه می ‌ شود.

به ‌ گفته شعبانی، اما تولیدکننده مجبور است تا محصول خود را با ارز نیمایی بفروشد.

نایب رئیس انجمن مس ایران ادامه داد: اختلاف ارز نیمایی و آزاد، امروز به ۱۰ هزار تومان رسیده است و این یعنی؛ حدود ۳۵ درصد اختلاف با نرخ جهانی.

وی تصریح کرد: تولیدکننده زمانی که محصول خود را با ارز نیمایی می ‌ فروشد، شاهد اختلاف ۳۵ درصدی با نرخ جهانی است که تنها واسطه ‌ ها از این اختلاف سود می ‌ برند.

اما بدون شک باید با استفاده از راهکاری به ‌ سراغ حل این مشکل رفت، در غیر این صورت، تولیدکنندگان بخش خصوصی با ضرر مواجه می ‌ شوند و در نهایت مجبور به توقف فعالیت خود خواهند بود، در واقع دود این موضوع در چشم اقتصاد کشور خواهد رفت که در سال ‌ های اخیر با مشکلات جدی مواجه شده است.

شعبانی در این ‌ باره اظهار کرد: شاید بهترین پیشنهاد این است که در اسرع ‌ وقت با یک نظر کارشناسی، مبنای قیمت ‌ گذاری دلار نیمایی را نزدیک به بازار آزاد قرار دهیم. مبنای این محاسبه باید دلار توافقی در معاملات کاتد مس باشد.

وی بااشاره به تاثیر این موضوع بر شرکت ملی مس ایران، گفت: شرکت ملی مس به ‌ دلیل آنکه زیرنظر دولت فعالیت دارد، مجبور به اجرای این موضوع است که به ‌ صورت تکلیف به آن داده می ‌ شود، اما بخش خصوصی به ‌ ویژه معادن کوچک، در چنین شرایطی با ضرر مواجه می ‌ شوند. حجم برداشت و تولید شرکت ملی مس بسیار بیشتر از معادن کوچک است، در نتیجه آسیب کمتری در این زمینه می ‌ بیند، اما معادن کوچک که حدود ۲۰ درصد از تولید را در اختیار دارند، با چنین نرخ ‌ گذاری از بین می ‌ روند.

سخن پایانی

اهمیت صنعت مس در درآمدهای ارزی کشور و همچنین ضرورت بهره ‌ برداری از ذخایر موجود و حضور پررنگ ‌ تر در بازارهای جهانی؛ به ‌ تمامی از دلایلی است که دولت باید در زمینه اختلاف ارز نیمایی و آزاد به یک نتیجه کارشناسی برسد، در غیر این صورت، در شرایط فعلی، اقتصاد بسیاری از معادن کوچک و متوسط تعطیل شده و همین موضوع نه ‌ تنها تولید بلکه اشتغالزایی را هم تحت ‌ تاثیر قرار می ‌ دهد، در نتیجه تصمیم ‌ گیری درباره این موضوع، ضروری است تا از توقف فعالیت برخی معادن جلوگیری شود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش‌های ستاره دار الزامی است
*
*

آخرین اخبار

پربازدیدترین