حرکت در مسیر توسعه با خودکفایی صنعتی
شرکت فولاد هرمزگان در کنار آبهای خلیجفارس بنا نهاده شد تا با استفاده از ظرفیتهای بالقوه موجود در این منطقه به یکی از قطبهای صنعت فولاد و نقطه اتکایی برای تولید و صادرات بخشی از فولاد کشور مبدل شود.
این مجموعه در طول سال های گذشته با تکیه بر سرمایه های انسانی و جوانان پرتوان و باانگیزه در استان هرمزگان در مسیر موفقیت و توسعه گام برداشت. انتظار می رود ظرفیت تولید فولاد شرکت فولاد هرمزگان در پایان سال از مرز ۱ . ۵ میلیون تنی عبور کند. تولید با حداکثر ظرفیت در این شرکت فولادی باوجود تمام محدودیت های انرژی حاصل شده است. صمت برای بررسی عملکرد شرکت فولاد هرمزگان در روند توسعه صنعت فولاد با عطاالله معروفخانی، مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان گفت وگو کرده است. معروفخانی در این گفت وگو تاکید کرد: این شرکت طرح های توسعه متعددی را در دستور کار دارد. پیش بینی می شود با اجرای طرح های یادشده، ظرفیت این مجموعه از ۱ . ۵ میلیون تن به ۳ . ۲ میلیون تن افزایش یابد.
عملکرد شرکت فولاد هرمزگان را در طول امسال چطور ارزیابی می کنید؟
شرکت فولاد هرمزگان به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه صنعت فولادسازی در جنوب کشور و بندرعباس از ابتدای امسال برای تحقق برنامه های تولید تلاش و خوشبختانه در این زمینه موفق عمل کرده است. فولاد هرمزگان به عنوان پیشرفته ترین کارخانه فولادی کشور در سال های اخیر توانسته است نقش پررنگی در این صنعت ایفا کند. نگاه کلی به عملکرد این شرکت فولادی در شرایطی که کمتر از ۳ ماه تا پایان سال باقی مانده، حکایت از موفقیت عملکردی این شرکت و حرکت مطابق برنامه های از پیش تعیین شده دارد. این شرکت امسال تلاش کرده تا باتوجه به هدف گذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب مبنی بر «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین»، فعالیت های ویژه ای را در حمایت از ساخت داخل و کاهش حداکثری وابستگی به واردات اجرایی کند.
شرکت فولاد هرمزگان در طول یک سال گذشته چه میزان در مسیر توسعه گام برداشته است؟
این شرکت پروژه های توسعه ای خود را با موفقیت دنبال کرده است. سال گذشته چندین طرح توسعه ای بزرگ در این مجموعه کلید خورد و آغاز به کار کرد. طرح های یادشده در مرحله عملیاتی شدن هستند و انتظار می رود با به بهره برداری رسیدن این طرح ها ظرف ۲ تا ۳ سال آتی، ظرفیت تولید در این مجموعه افزایش یابد. پیش بینی می شود ظرفیت تولید در این شرکت از ۱ . ۵ میلیون تن به ۳ . ۲۰۰ میلیون تن افزایش یابد. توسعه در این مجموعه فولادی به منزله ایجاد موقعیت های شغلی مستقیم و غیرمستقیم متعددی در منطقه بندرعباس و کل کشور است.
در همین حال، ۲ واحد احیا مستقیم با ظرفیت تولید یک میلیون و ۷۲۰ هزار تن در این مجموعه در دست اجرا قرار دارد. مراحل احداث واحد گاز صنعتی نیز آغاز شده است. علاوه بر این، مخازن ذخیره آهن اسفنجی نیز در مرحله عملیاتی شدن هستند. بدین ترتیب در آینده نزدیک، مواد اولیه موردنیاز برای توسعه صنعت فولادسازی توسط خود این مجموعه تولید خواهد شد.
امید می رود در طول چند ماه آتی واحد نورد گرم فولاد هرمزگان نیز عملیاتی شود. احداث و توسعه در شرکت فولاد هرمزگان برای تولید ورق فولادی به منزله گامی مثبت برای ارزش افزایی حداکثری در این مجموعه و استفاده از توان داخلی برای تولید محصولاتی با فناوری های بالاتر است، بدین ترتیب زنجیره تولید در شرکت فولاد هرمزگان تکمیل خواهد شد، انعکاس موفقیت ها در حوزه تولید، زمینه دلگرمی مردم را به مسیر موفقیت و پیشرفت فراهم می کند.
این شرکت فولادی برای پیشبرد تولید خود چه میزان از ظرفیت های داخلی بهره می گیرد؟ عملکرد این مجموعه را در حوزه بومی سازی و استفاده از ظرفیت های داخلی چطور ارزیابی می کنید؟
شرکت فولاد هرمزگان در طول سال های گذشته اقدامات موثری را برای بهره مندی از ظرفیت های داخلی و بومی سازی ترتیب داده است. بومی سازی و تکیه بر توان داخلی برای تامین نیازهای این شرکت بزرگ فولادی از منابع داخلی به منزله صرفه جویی ارزی قابل توجه برای کشور است. صرفه جویی ارزی این شرکت از سال گذشته تاکنون برابر ۷۶ میلیون دلار برآورد شده است.
این شرکت در جریان برگزاری چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، ۵ تفاهمنامه همکاری امضا کرد. این تفاهمنامه ها در راستای بهره برداری حداکثری از ظرفیت های علمی و فنی شرکت های دانش بنیان و بومی سازی فرآیندها، تجهیزات و قطعات موردنیاز فولاد هرمزگان میان این شرکت و شرکت های دانش بنیان به امضا رسیدند.
امضا تفاهمنامه های یادشده حکایت از آن دارد که شرکت فولاد هرمزگان مصمم است که باتوجه به تحریم های ظالمانه امریکا و تداوم تحریم ها، بیش از گذشته در حوزه بومی سازی و همکاری با شرکت های دانش بنیان گام بردارد.
بزرگ ترین چالشی که روند فعالیت شما را تحت تاثیر منفی قرار می دهد، چیست؟
در یکی، دو سال اخیر، تامین انرژی به بزرگ ترین چالش فعالان صنعت فولاد کشور بدل شده است. این صنعتگران در ماه های گرم سال با کمبود برق و در هفته های سرد سال با محدودیت در تامین انرژی روبه رو هستند. شرکت فولاد هرمزگان نیز در طول یک ماه گذشته با افت شدید گاز روبه رو بوده است. باتوجه به اهمیت و اثرگذاری صنعت فولاد در فرآیند توسعه و اشتغالزایی کشور، امید می رود مشکلات یادشده که از کمبودهای زیرساختی نشات می گیرند، در کوتاه ترین زمان ممکن مرتفع شوند.
شرکت فولاد هرمزگان نیز برای کاهش محدودیت های موردبحث سرمایه گذاری کرده و طرح های توسعه ای را در دست اجرا دارد، بااین وجود به بهره برداری رسیدن طرح های یادشده زمانبر است.
سخن پایانی
تولید محصولات پیشرفته با ارزش افزوده بالاتر در تمامی مناطق دنیا به رشد اقتصادی و توسعه یافتگی منجر می شود. مدیران و تصمیم گیران شرکت فولاد هرمزگان با درک اهمیت و اثرگذاری تولید محصولاتی با ارزش افزوده بالاتر تلاش کرده اند تا در مسیر توسعه گام بردارند. در همین حال در سال «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان بهره گرفته اند تا مسیر توسعه را هموار کنند. این دست همکاری ها از میزان نیاز این شرکت فولادی به واردات می کاهد و زمینه ساز صرفه جویی ارزی قابل توجهی است.