شنبه 29 اردیبهشت 1403 - 18 May 2024
کد خبر: 12942
تاریخ انتشار: 1400/12/18 12:15

فولاد مبارکه؛ پیشران اقتصاد، پیشگام محیط زیست

فولاد مبارکه به‌عنوان پیشران اقتصاد کشور همواره تلاش کرده با رعایت استانداردهای زیست‌محیطی و ایجاد فضای سبز، محیط زیستی سالم را برای جامعه مهیا کند و این مهم را جزو مسئولیت‌های اجتماعی خود می‌داند.

یکی از اقدامات صنایع برای جلوگیری از تخریب و آلودگی محیط زیست، به‌ویژه برای پاکسازی آلودگی‌ هوا و تامین اکسیژن برای جبران مقادیر کربن دی‌اکسید تولیدشده در فرآیندهای تولید، کاشت درخت در محیط‌های صنعتی کارخانجات و شهرک‌های صنعتی است. از طرف دیگر، ضمانت انجام این کار، الزامات محیط زیستی است که در بسیاری از کشورها مرسوم بوده و دولت‌ها روی آن نظارت می‌کنند. همچنین بسیاری از سازمان‌های مردم‌نهاد و برخی از نهادهای بین‌المللی با ارزیابی عملکرد سازمان‌ها و صنایع علاوه‌بر تهیه گزارش‌های سالانه جوایزی را برای قدردانی از صنایع حافظ محیط‌زیست در نظر گرفته‌اند.
رعایت استانداردهای زیست‌محیطی موجب شده تا فولاد مبارکه بتواند علاوه‌بر اخذ استانداردهای بین‌المللی مانند ۱۴۰۰۱‌ISO، موفق به دریافت تندیس طرح نوآوری سبز، از سوی مدیریت سبز اروپا و بنیاد جهانی انرژی شود.
به گزارش ایراسین، محمدجواد قائدی، مدیرکل هماهنگی روابط‌عمومی‌های دولت گفت: فولاد مبارکه به‌عنوان پیشران اقتصاد کشور و صنعتی پیشتاز در پیاده‌سازی استانداردهای محیط‌زیست از سال ۱۳۷۲ یعنی از همان سال‌های ابتدایی شروع بهره‌برداری از خطوط تولید، کاشت درختان را در سایت تولید در دستور کار قرار داده و امروز مفتخر است حدود ۱۶۰۰ هکتار یعنی حدود ۴۵درصد از مساحت این کارخانه ۳۵۰۰ هکتاری را به فضای سبز تبدیل کرده است.
وی افزود: این فضای سبز شامل بسیاری از گونه‌های درخت، درختچه و... است که بسیاری از این پوشش‌های گیاهی را گونه‌های سوزنی‌برگ و پهن‌برگ تشکیل می‌دهند. کاج تهران، سرو نقره‌ای، سرو نوش سرو ذربین، سرو شیراز، سرو ناز و سرو خزنده، زیتون معمولی، توت معمولی، اقاقیا، آسمان‌دار، سنجد و زیتون، ارغوان، داغداغان و بادام‌‌کوهی از جمله گونه‌های پهن‌برگ و سوزنی‌برگ این مجموعه بزرگ گیاهی است.


مسئولیت اجتماعی و ایجاد فضای سبز
این تنوع گیاهی، با هدف تبدیل کربن‌ دی اکسید ناشی از فرآیند تولید به اکسیژن ایجاد شده که البته این مقدار از پوشش گیاهی اکسیژن بسیار بیشتری را نسبت به کربن دی‌اکسید تولید شده در این کارخانه تولید می‌کند و این موضوع نشان‌دهنده تعهد فولاد مبارکه به مسئولیت‌های اجتماعی خود در قبال حفظ محیط‌زیست است. علاوه‌بر این شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) شهر مبارکه در سال گذشته در بیشتر روزهای سال در وضعیت سالم قرار داشته که این موضوع خود نشان‌دهنده تاثیر فضای سبز ایجادشده توسط شرکت فولاد مبارکه در سال‌های اخیر بر کیفیت هوای شهرستان مبارکه است.
هدف دیگر فولاد مبارکه از ایجاد این کمربند سبز گیاهی، جذب آلاینده‌ها و گرد و خاک در کنار غبارگیرهای مدرن ساخته شده در خطوط تولید این شرکت است که در نتیجه ایجاد این پوشش گیاهی از فرسایش خاک منطقه نیز جلوگیری می‌کند.


مدیریت مصرف منابع آبی

قائدی خاطرنشان کرد: با توجه به محدودیت‌های منابع آبی در کشور، بسیاری از گونه‌هایی که برای کاشت انتخاب شده از گونه‌های مقاوم به کم‌آبی بوده و برخی از پوشش‌های گیاهی مانند چمن فضاهای سبز نیز به مرور با گیاهان مقاوم به کم‌آبی مانند ناز فرانسوی و دیگر گونه‌ها جایگزین شده است.
فولاد مبارکه با برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده و اجرای پروژه‌های کم‌نظیری مانند ساخت یکی از بزرگ‌ترین تصفیه‌خانه‌های پساب در کشور، اقدام به تصفیه پساب شهرهای مجاور خود کرده و با بازچرخانی این آب در فرآیند تولید، استفاده از آب خام در فرآیندهای تولید را به حداقل رسانده و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۱۴۰۴، کل نیاز فولاد مبارکه در این زمینه با استفاده از تصفیه پساب رفع شود. همان‌طور که در بخش تولید این شرکت کمترین میزان مصرف آب خام را در دستور کار قرار داده است در موضوع آبیاری فضای سبز نیز با بکارگیری تکنولوژی‌های جدید مانند آبیاری قطره‌ای بیش از ۹۹ درصد از این فضا را با استفاده از پساب بهداشتی آبیاری کرده تا علاوه‌بر جلوگیری از اتلاف آب، مصرف آن به کمترین میزان ممکن برسد.


سنت غرس درخت در فولاد مبارکه
قائدی افزود: رهبر معظم انقلاب هر سال به مناسبت هفته درختکاری، درختی را غرس می‌کند که این کار به نحوی فرهنگ‌سازی، یادآوری و تاکید روی این موضوع است. در فولاد مبارکه نیز از سال‌های دور، رسم بر این بوده که مهمانان این شرکت در حاشیه بازدید از خطوط تولید، درختی را غرس کنند که این محیط هم‌اکنون به بوستانی در مجاورت ساختمان اداری این شرکت با نام «فضای سبز شخصیت‌ها» تبدیل شده است. در حقیقت این اقدام شایسته در فولاد مبارکه به نمادی برای ایجاد و حفاظت از محیط‌زیست تبدیل شده و تاکنون شخصیت‌های زیادی از مسئولان داخلی تا بازدیدکنندگان خارجی از جمله رهبر معظم انقلاب، تعدادی از رؤسای جمهوری اسلامی ایران، هوگو چاوز رئیس‌جمهوری ونزوئلا، مهاتیر محمد نخست‌وزیر پیشین مالزی، رفیق حریری نخست‌وزیر فقید لبنان و بسیاری از شخصیت‌های تاثیرگذار بین‌المللی در این بوستان درختانی را کاشته‌اند.


سخن پایانی
پیاده‌سازی و رعایت استانداردهای زیست‌محیطی هزینه‌های زیادی برای صنایع داشته و دارد اما نباید این نکته را فراموش کرد که صنایع در قبال حفظ محیط‌زیست و نگهداری از منابع طبیعی مسئول هستند؛ منابعی که از گذشتگان به‌دست ما رسیده و باید با امانت‌داری به‌دست آیندگان برسد.


کپی لینک کوتاه خبر: https://smtnews.ir/d/2r6jz2